BEDRE TIDER: Tonen var god mellom Yaya Touré og Pep Guardiola etter at ivorianeren ble byttet ut mot Brighton 9. mai.
BEDRE TIDER: Tonen var god mellom Yaya Touré og Pep Guardiola etter at ivorianeren ble byttet ut mot Brighton 9. mai. Foto: Oli Scarff

Yaya Touré beskylder Guardiola for rasisme

35-åringen vil knuse det han kaller myten Pep Guardiola.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Yaya Touré sa etter sesongen farvel til Manchester City etter åtte år.

Som avskjedsgave til City-manager Pep Guardiola kommer ivorianeren med alvorlige anklager om rasisme.

– Jeg vil være den som knuser myten Guardiola, er Touré sitert på i et intervju med France Football.

De to har jobbet sammen både i Barcelona og Manchester City, og de to røk uklar allerede i tiden i den spanske storklubben.

Forholdet er ikke blitt bedre i City.

– Han var grusom mot meg. Tror du Barcelona ville gjort det mot Iniesta? Jeg begynte å lure på om det var på grunn av hudfargen min, sier Touré om avskjeden med klubben.

Da Guardiola kom til Manchester City ble det umiddelbart knyttet spenning til Tourés fremtid i klubben, og spilletiden har til tider vært sparsommelig.

I hans siste sesong ble det bare en kamp fra start.

– Jeg prøvde å forstå. Jeg spurte de fysiske trenerne om statistikken min, og når jeg innså at tallene var like gode eller bedre, både i trening og kamp, og at de som spilte var yngre enn meg, forstod jeg at dette ikke handlet om min fysiske form, sier 35-åringen.

– Forskjellsbehandling

I første sesong ble han sågar vraket fra Champions League-troppen til de lyseblå, og et raseriutbrudd fra spillerens agent førte til at Touré var helt ute av førstelagstroppen i lengre tid.

Etter en offentlig unnskyldning kom Touré tilbake i varmen, selv om han aldri ble en spesielt viktig brikke igjen.

– Jeg vet ikke hvorfor, men jeg har inntrykket av at Guardiola var sjalu på meg, og at han så på meg som en rival. Som om jeg skygget for ham, sier Touré i intervjuet.

– Jeg er ikke den første til å snakke om denne forskjellsbehandlingen. I Barca har stilt seg de samme spørsmålene. Kanskje blir vi afrikanere behandlet annerledes enn andre. Når man innser at han har problemer med afrikanere uansett hvor han drar, stiller jeg meg selv spørsmål...

– Han later som han ikke har problem med afrikanere. Han er for intelligent til å bli tatt for det. Han vil aldri innrømme det, men den dagen han stiller med et lag der det er fem afrikanere, som ikke er naturaliserte, lover jeg å sende ham en kake.

I hans siste sesong i Manchester City ble det ti Premier League-kamper og 17 opptredener totalt for Touré.

Guardiola straffes av UEFA

Mandag kom også meldingen om at Manchester City må greie seg uten Pep Guardiola i høstens første mesterligakamp. Manageren får svi for sin oppførsel i kvartfinaletapet mot Liverpool.

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) bekreftet mandag utestengelsen av Guardiola. Han er suspendert i to kamper, men den siste er utsatt i ett år og vil kun tre i kraft om spanjolen bryter de disiplinære spillereglene kommende sesong.

Guardiola ble bortvist i pausen i returoppgjøret mot Liverpool på Citys hjemmebane 10. april. Han klaget over en dommeravgjørelse. Liverpool vant kampen 2-1. Det sikret rødtrøyene 5-1-seier sammenlagt i mesterligakvartfinalen.

UEFA har i tillegg ilagt Liverpool en bot på 20.000 euro (190.000 kroner). Det skjer som en konsekvens av at enkelte av klubbens supportere gikk til angrep på Manchester Citys lagbuss da den kom kjørende mot Anfield.

Liverpool er også bøtelagt med 6000 euro (57.000 kroner) for fansens bruk av pyroteknikk og kasting av gjenstander under returkampen i Manchester. Klubben må også punge ut 3000 euro (29.000 kroner) for pyrobruk i Champions League-semifinalen mot Roma i den italienske hovedstaden.