Utrykningspolitiet og politidistriktene skal denne uken ha en spesiell kontrollinnsats for å forebygge og avdekke ruspåvirket kjøring Foto: Scanpix..
Utrykningspolitiet og politidistriktene skal denne uken ha en spesiell kontrollinnsats for å forebygge og avdekke ruspåvirket kjøring Foto: Scanpix..

Denne uken skal UP sjekke ekstra mange

Varsler spesiell kontrollinnsats.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det blir anslått at det hver eneste dag er mellom 130.000 og 140.000 kjøreturer i Norge med ruspåvirket sjåfør. Enten på grunn av alkohol,narkotiske stoffer – eller begge deler.

Å få luket ut disse sjåførene er et viktig satsingsområde for Utrykningspolitiet (UP).

Nå varsler de om økt aktivitet denne uken, på sine Facebook-sider. Dette skriver UP:

Utrykningspolitiet og politidistriktene vil i uke 23 ha en spesiell kontrollinnsats for å forebygge og avdekke ruspåvirket kjøring. Formålet er å forebygge at nye dødsulykker skjer i trafikken.

Alle må blåse

– Hvis du er i tvil om du skal kjøre etter å ha drukket dagen før, må du la bilen stå inntil du er 100 % sikker på at du kan kjøre, sier UP-sjef Runar Karlsen.

UP har en tid gjennomført obligatorisk alkotest på alle som blir stoppet.

– Blir du stoppet av UP, må du blåse. Uansett om det er mistanke om ruset kjøring eller ikke. Selv for en politimann kan det være vanskelig å avsløre om en bilfører har promille eller ikke. Blåseprøven for alkohol skjer automatisk. I tillegg gjøres det en vurdering på stedet om hvorvidt vi også skal ta Drugtest 5000 for å påvise narkotika. Utrykningspoilitiet har den samme fullmakten for dette som for blåseprøve, har UP-sjef Runar Karlsen tidligere uttalt til Broom.

Varslet om kontroll - det skulle han ikke gjort!

Morgen-promille

Det er ikke så rent få som har gjort den feilen å kjøre bil for tidlig dagen derpå. Morgen-promille etter en spesielt fuktig kveld kan være mer enn høy nok til at førerkortet blir borte for en god stund. I tillegg blir det - i beste fall - også et kraftig innhugg i familiebudsjettet.

Promillegrensen for motorvogner (for eksempel bil, moped eller motorsykkel) er på 0,2 promille. Det er ikke bare ulovlig å kjøre med promille. Det er også ulovlig å forsøke å kjøre i promille. Her kan det være nok at du starter opp bilen.

UP advarer mot å stole på alkometere

Se video: Slik er det å kjøre i bakrus