UTBRENT: Brannårsaken er foreløpig usikker, men ekspertene mener den startet i eller rundt fryseren.
UTBRENT: Brannårsaken er foreløpig usikker, men ekspertene mener den startet i eller rundt fryseren. Foto: Grenfell Inquiry

Nye rapporter etter skrekkbrannen:

Ekspertene peker på en rekke fatale feil som ble gjort

72 mennesker omkom da boligblokken Grenfell Tower i London begynte å brenne juni i fjor. Nå mener eksperter at bygningen skulle ha vært evakuert på 46 minutter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag startet høringene etter skrekkbrannen i Grenfell Tower som tok livet av 72 mennesker. Fem eksperter har levert rapporter i forbindelse med brannen, og der får vi også se flere dramatiske bilder fra innsiden av boligblokken.

Bildene viser leiligheter som er fullstendig utbrent.

Klokken 00.54 den 14. juni 2017 mottok nødetatene i London den første meldingen om brannen.

Doktor Barbara Lane er branningeniør, og hun mener at boligblokken burde ha vært evakuert innen kl. 01.40. Det er 46 minutter etter den første nødsamtalen.

I stedet for å iverksette øyeblikkelig evakuering, ble beboerne bedt om å bli værende i leilighetene sine.

– Feilet totalt

Kort tid etter brannen ble det kjent at kledningen og isolasjonen i boligblokken «feilet alle sikkerhetstester». Isolasjonen skal ha vært enda mer brennbar enn fasadeplatene. Dette bekreftes nå i rapporten fra Grenfell Inquiry. Rådene fra brannmannskapene om å bli værende i leilighetene feilet derfor totalt.

Rapporten slår fast at det var flere katastrofale brannspredningsruter i boligblokken. Kledningen rundt blokken bidro til at brannen spredte seg så raskt som den gjorde.

Ekspertene mener at brannen startet i, eller rundt, fryseren på dette kjøkkenet.
Ekspertene mener at brannen startet i, eller rundt, fryseren på dette kjøkkenet. Foto: Grenfell Inquiry

Ifølge Sky News tok det sju minutter for brannen å spre seg mellom sju etasjer. Da det hadde gått 12 minutter, sto 19 etasjer i brann.

Ble hindret

Ifølge rapporten var det også problemer med heisene i boligblokken. Dette førte til at brannmannskapet ble hindret i redningsarbeidet, og beboerne ble utsatt for unødvendig risiko.

Da brannmannskapene skulle starte slukningsarbeidet, måtte de pumpe vannet på egenhånd. Dette førte til at de ble forhindret i å få vann opp i de øverste etasjene.

Tidligere har det blitt konkludert med at brannen startet i en fryser på kjøkkenet i leilighet nummer 16.

Brannen forårsaket store skader i leilighetene.
Brannen forårsaket store skader i leilighetene. Foto: Grenfell Inquiry

– Ut ifra bevisene vi har, er det mer sannsynlig at brannen startet i, eller rundt, fryseren, sier professor Niamh Nic Daeid, ifølge The Sun.

Brannen utviklet seg og gikk gjennom kjøkkenvinduet, før den kom tilbake gjennom stuevinduet og forårsaket store skader i leiligheten.

– Sjokkerende bevis

Under høringen ble det vist en videomontasje som viser brannens utvikling.

Der kan man tydelig høre skrik. Klippene er estimert til å være fra kl. 01.16 og 01.20 natt til 14. juni. I et annet klipp kan man høre en mann som roper «Jeg sa det, jeg sa at du måtte komme deg ut».

I videoen hører man også en kvinne gråte når det blir klart at brannen er ute av kontroll. Etter at videoen ble avspilt sier lederen for utvalget, Sir Martin Moore-Bick, at det er sjokkerende bevis.

– Hver gang man ser det, slår det deg veldig sterkt. Det er virkelig sjokkerende, sier han, ifølge Sky News.

Høringene fortsetter tirsdag, og det er ventet at de vil holde på frem til november.