– Starten tar pusten fra deg

25 år etter «Jurassic Park» så dagens lys, har den femte filmen i rekken premiere.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For 25 år siden kom det en film om en fornøyelsespark på en øde øy hvor en eksentrisk milliardær i all hemmelighet hadde klart å gjenskape utdødde dinosaurer.

Dessverre skaper et strømbrudd det totale kaos på øya, og marerittet er et faktum.

«Jurassic Park» fikk blandede kritikker her hjemme da den kom i 1993, og fikk terningkast 1 i VG. Likevel står filmen igjen som en klassiker, og vant blant annet 34 priser (blant dem tre Oscar-statuetter). Det ble også den mest innbringende filmen det året den kom ut.

Se «Jurassic Park» på TV 2 Sumo

Slemme hensikter

For tre år siden, i 2015, ble Isla Nubar gjenåpnet som en dinosaurpark, men heller ikke da gikk det så veldig bra. «Jurassic World» ble dog tatt i mot med åpne armer av publikum, og gikk inn som den til da mest innbringende premièrefilmen noen sinne.

Nå har det gått tre år siden dinosaurparken Jurassic World stengte dørene for godt. Dinosaurene har overtatt øya, men et vulkanutbrudd truer med å utrydde hele deres eksistens på nytt. Owen og Claire må bestemme seg for om de skal trosse naturens gang, og berge de forhistoriske skapningene. Men det viser seg at organisasjonen som rekrutterer dem til redningsoppdraget har slemme hensikter.

– Jeg tror «Jurassic World: Fallen Kingdom» blir sommerens store kinohit. Det er en perfekt blockbuster-sommerfilm, actionfylt og lett fordøyelig. «Jurassic Park» slo alle rekorder da den kom i 1993, og satte en ny standard for blockbustere, sier TV 2s anmelder, Camilla Laache.

Terningkast fire

– Mens «Jurassic World» fra 2015 gjentok mye fra den første filmen, så har «Fallen Kingdom» en litt ny vri. Første del av handlingen foregår på en øy overtatt av dinosaurer, mens i andre del er dinosaurene forflyttet til en herskapsgård. Det gir noe ekstra å se mer enn dinosaurer som jakter mennesker i jungelen, forklarer hun.

– Den er underholdende og actionpakka. En heftig start som tar pusten fra deg, og den holder spenningen ganske lenge. Vi bryr oss akkurat nok om rollefigurene, selv om det er litt vel mange stereotyper, sier Laache.

Likevel får filmen kun en firer på terningen.

– Det som trekker ned er at etter én time er jeg litt lei av dinosaurer som jager folk, selv om det gjøres bra, så har jeg sett det før. Og det er lite pusterom mellom den grandiose musikken og actionsekvensene. «Jurassic World: Fallen Kingdom» er likevel så underholdende og actionfylt at den får en solid firer, konkluderer Laache.

Filmens hovedroller er det Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Ted Levine og James Cromwell som har. I tillegg kan det hende det dukker opp noen gamle fjes.

For å stille godt forberedt til den nye filmen serverer vi et knippe morsomme (og interessante) ekstraopplysninger fra den første og siste filmen.

Visste du at filmens slagord «Life finds a way» («Livet finner en vei») ble sagt av karakteren Ian Malcolm i filmen fra 1993?

Jim Carrey ble vurdert i rollen som Ian Malcolm, men ble veid og funnet for lett. Jeff Goldblum fikk rollen istedenfor.

Ser du nøye etter vil du finne flere spor og referanser til filmen fra 1993.

Harrison Ford ble tilbudt rollen som Dr. Alan Grant (som Sam Neill spilte), men takket nei til rollen fordi han ikke følte rollen passet ham. Etter å ha sett filmen var han fornøyd med avgjørelsen sin.

«Jurassic Park» var Sir Richard Attenboroughs første filmrolle siden «The Human Factor» fra 1979.

Av en eller annen grunn brølte regissør Steven Spielberg i megafonen som en T-Rex hver gang det skulle filmes en scene med den fryktede dinosauren i den første filmen. Dette fant alle på settet utrolig morsomt.

«Jurassic World: Fallen Kingdom» blir den femte filmen i rekken og har premiere på norske kinoer fredag 8. juni.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook