Etter knivangrepene gikk den tiltalte 16-åringen rundt på senteret og oppførte seg truende med kniven. Dette bildet er tatt kort tid før hun ble pågrepet.
Etter knivangrepene gikk den tiltalte 16-åringen rundt på senteret og oppførte seg truende med kniven. Dette bildet er tatt kort tid før hun ble pågrepet. Foto: Privat

To dager før knivangrepene fikk 16-åringen en knusende beskjed: – Følte at livet mitt ble ødelagt

Kristiansand tingrett (TV 2): Den 16 år gamle jenta, som er tiltalt for drap og drapsforsøk i Kristiansand i fjor sommer, forteller at hun fikk drapstanker kort tid før hun angrep to kvinner med kniv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag 26. juli i fjor sommer ble Marie Skuland (17) stukket ned og drept på Coop Obs på Sørlandssenteret i Kristiansand.

Hun hadde sommerjobb i butikken da den tiltalte kvinnen, som nå er 16 år, angrep henne med en kniv som hun fant i butikkens kjøkkenavdeling. Jenta hadde rømt fra en barnevernsinstitusjon i Evje.

Etter angrepet på Skuland, fortsatte jenta mot kassene. Der stakk hun ned Christine Aaneland (24) som stod i kassa og betalte for varene sine da hun kjente et kraftig støt i siden. Aaneland overlevde etter flere uker på sykehus.

Påtalemyndigheten mener imidlertid at drapet og drapsforsøket var en planlagt handling, men i Kristiansand tingrett mandag har det kommet tydelig frem at både Skuland og Aaneland var tilfeldige ofre for denne handlingen.

Tiltalte erkjenner straffskyld for grov kroppsskade, men ikke drap og drapsforsøk, som hun er tiltalt for.

Marie Skuland (17) mistet livet på Sørlandssenteret i fjor sommer.
Marie Skuland (17) mistet livet på Sørlandssenteret i fjor sommer. Foto: Privat

Forsøkte å ta sitt eget liv

Den tiltalte 16-åringen ankom rettssalen iført håndjern som var festet i et belte rundt livet. Hun fortalte om en vanskelig oppvekst og skolegang. Hun havnet etter hvert havnet i barnevernets omsorg.

Gjennom årene har et tyvetalls offentlige instanser satt inn tiltak rundt jenta.

I tiden før drapet, bodde hun i et enetiltak i Evje. Det var hit hun ble sendt «når det var helt krise», forklarte 16-åringen i retten. Hun mistrivdes her og ville gjøre alt hun kunne for å komme seg vekk. Årsaken, ifølge henne, er at det var strenge kontrolltiltak på institusjonen.

Flere ganger forut for drapet forsøkte hun å ta sitt eget liv, forklarte jenta i retten.

Fikk nedslående beskjed

Mandag 24. juli, to dager før drapet på Sørlandssenteret, fikk 16-åringen noe hun opplevde som en knusende beskjed: Alt tydet på at hun måtte bli værende på institusjonen i Evje i ett år og at det trolig ville medføre strenge kontrolltiltak rundt henne, forklarte jenta i retten.

– Jeg reagerte veldig negativt på den beskjeden. Jeg begynte å gråte, og jeg følte at hele livet mitt var ødelagt, sa hun i retten.

16-åringen hevder at hun tok kontakt med et ambulerende psykiatrisk team og ba om å bli lagt inn, men at hun ikke ble hørt.

Tiltalte forteller at hun var fortvilet og at hun blant annet vurderte å brenne ned institusjonen i Evje. 16-åringen følte at hun måtte gjøre noe drastisk.

Søkte på nettet

Dagen før drapet gjorde tiltalte ulike søk på Internett. Jenta fikk det hun selv har betegnet som «drapstanker».

– Jeg ønsket å stikke noen med kniv, men jeg ville ikke drepe noen, forklarer hun.

Tiltalte forteller at hun så på brutale videoer og at hun leste artikler om hvilke stikkskader som potensielt kan være dødelige. Hun tilegnet seg kunnskap.

16-åringen gjentok flere ganger at hun ikke hadde til hensikt å drepe: Hun skulle stikke ofrene én gang, og motivet var ikke å drepe, men å «komme med et rop om hjelp».

Ville gjøre det på offentlig sted

At knivangrepene skjedde på Sørlandssenteret kan ha vært tilfeldig. Hun forteller selv at hun så en kniv på Internett som hun ønsket å bruke. Denne hadde de på Coop Obs på Sørlandssenteret.

Hun vurderte også å angripe kjøpesenteret Sandens i Kristiansand sentrum, men hun droppet det fordi hun mente at sannsynligheten for å bli tatt var større der.

– Jeg ville gjøre dette på et offentlig sted, slik at ofrene kunne få hjelp fort, fortalte hun i retten.

Før drapet søkte hun blant annet etter «strafferettslig tilregnelig» og «Bjørnvin ungdomsfengsel» på Internett.

– Jeg ville vite hvor jeg kunne havne, fortalte hun.

Mens aktor Jan Tallaksen holder sin utspørring, brister tiltaltes stemme flere ganger. Når Tallaksen spør om hun husker selve knivstikkingene, svarer hun ja og begynner å gråte.

Statsadvokat, aktor Jan Tallaksen i Kristiansand tingrett mandag. (Foto: Steinar Figved / TV 2)
Statsadvokat, aktor Jan Tallaksen i Kristiansand tingrett mandag. (Foto: Steinar Figved / TV 2)

– Ubeskrivelig beskjed

I retten forklarte 16-åringen at avdøde Marie Skuland ropte om hjelp etter å ha blitt knivstukket, men den fikk hun ikke fra tiltalte. Jenta løp bare videre.

– Tror du hun ble fortvilet, ville aktor Tallaksen vite.

– Ja, svarer tiltalte gråtkvalt.

16-åringen løp videre mot kassene, der Christine Aaneland (24) betalte for varene sine. Der ble 24-åringen stukket og alvorlig skadet. Ifølge tiltalte var det ikke planlagt å angripe et offer nummer to.

Både Marie Skuland og Christine Aaneland var i live da de ble fraktet til sykehus ved 18-tiden onsdag 26. juli. Skuland døde på sykehus senere samme kveld.

– Jeg husker da jeg fikk beskjed om at Marie døde av skadene. Det var helt ubeskrivelig, forteller tiltalte.

Pressen må sitte i et annet rom mens hun forklarer seg. Marie Skulands familie og Christine Aaneland får imidlertid sitte i rettssal 1 og høre på.

Tiltalte er funnet strafferettslig tilregnelig. Hun risikerer inntil 15 års fengsel dersom hun blir dømt etter tiltalen, noe som er lovens strengeste straff for mindreårige forbrytere. Påtalemyndigheten har ikke tatt forbehold om å legge ned påstand om forvaring.