ANGREPET: Christine Aaneland sto og betalte for varene sine da hun ble angrepet med kniv.
ANGREPET: Christine Aaneland sto og betalte for varene sine da hun ble angrepet med kniv. Foto: NTB Scanpix

var nær ved å miste livet:

Christine (24) betalte for varene sine på Coop da hun kjente støtet i magen

Kristiansand tingrett (TV 2): Christine Aaneland (24) forteller hjerteskjærende detaljer om hva som skjedde før, under og etter at hun nesten mistet livet på Sørlandssenteret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag 26. juli i fjor ble mange liv snudd på hodet. En da 15 år gammel jente rømte fra en barnevernsinstitusjon og dro til Sørlandssenteret.

Der gikk hun inn på Coop Obs og tok med seg en 20 centimeter lang kokkekniv fra kjøkkenavdelingen. Den brukte hun til å stikke ned og drepe Marie Skuland (17).

Den nå 16 år gamle tiltalte jenta fortsatte videre innover i butikken. Ved de selvbetjente kassene sto Christine Aaneland (24) og betalte for varene sine.

Klokken var rundt halv seks om ettermiddagen og den 24 år gamle kvinnen hadde nettopp sluttet på jobb.

Skulle betale

Hun la merke til at en ung jente ropte og skrek, men hun tenkte ikke så mye over det, fortalte hun i vitneboksen i Kristiansand tingrett i dag.

Aaneland hadde stukket kortet inn i betalingsterminalen og skulle slå koden da hun kjente et kraftig smell på høyre side av magen. Det gjorde veldig vondt, forklarte hun.

– Jeg skjønte ikke helt hva som skjedde, men jeg la hånda mi over såret og kjente at det rant ut blod. Jeg forsto at jeg var skadet da jeg så blodet på gulvet.

24-åringen ble redd. Hun opplevde at de andre menneskene i butikken først ikke oppfattet hva som hadde skjedd. Hun følte at hun sto der alene og ropte etter hjelp.

Men det tok ikke mange øyeblikk før en ung kvinnelig ansatt i butikken kom bort og hjalp henne. Det kom etter hvert to sykepleiere og senere en ambulanse til stedet.

Aaneland forteller at hun aldri turte å ta bort sin egen hånd fra såret hun var blitt påført i buken.

Snakket med mannen sin

24-åringen ble fraktet til Sørlandet sykehus i ambulanse. Hun var hele tiden bevisst og husker at hun snakket i telefon med mannen sin mens dette pågikk.

På sykehuset ble Aanelands tilstand brått forverret. Det neste hun husker, er at hun våkner på Ullevål sykehus. Her fikk hun behandling i to uker før hun ble skrevet ut.

Ifølge legene var tilstanden så kritisk at det kunne gått helt galt.

Den dag i dag er fortsatt den unge jenta delvis sykemeldt. To ganger etter hendelsen har hun vært ved Coop-butikken på Sørlandssenteret. Dette beskriver hun som svært vanskelige opplevelser.

Fryktet å dø

Stemmen sprekker flere ganger mens hun forklarer seg i retten. Hun forteller om frykten for å dø, om smertene hun har og har hatt. Aaneland forteller også at hendelsen preger henne.

– Når jeg går ute, forsøker jeg å ta en rute som gjør at jeg har kontroll på menneskene som er rundt meg, sier hun.

Den tiltalte 16-åringen sitter fremoverbøyd og gråter mens Aaneland forteller. Hun erkjenner at det var hun som knivstakk avdøde Marie Skuland og Christine Aaneland, men nekter for at hensikten var å drepe.

Hun erkjenner straffskyld for grov kroppsskade, men ikke drap og drapsforsøk, som hun er tiltalt for.

Uskyldige ofre

Aktor, statsadvokat Jan Tallaksen, sa imidlertid i sitt innledningsforedrag at påtalemyndigheten mener å kunne bevise at knivangrepene var planlagt fra jentas side.

– Vi mener at dette ikke var noen plutselig impulshandling. Hvorfor vi mener dette, er noe vi kommer tilbake til senere i saken, sier Tallaksen.

Aktor i saken, statsadvokat Jan Tallaksen, før retten ble satt mandag morgen. (Foto: Steinar Figved / TV 2)
Aktor i saken, statsadvokat Jan Tallaksen, før retten ble satt mandag morgen. (Foto: Steinar Figved / TV 2)

Begge kvinnene fremstår som uskyldige ofre.

– Dette er en alvorlig og trist sak. Både Skuland og Aaneland ble brutalt stukket ned med kniv. I løpet av noen små minutter ble tilværelsen til mange mennesker snudd opp ned, sa Tallaksen i innledningsforedraget sitt.

Tiltalte er funnet strafferettslig tilregnelig. Hun risikerer inntil 15 års fengsel dersom hun blir dømt etter tiltalen, noe som er lovens strengeste straff for mindreårige forbrytere. Påtalemyndigheten har ikke tatt forbehold om å legge ned påstand om forvaring.