Isbjørn kom tilbake etter mer godis på matvarelageret

Isbjørnen som brøt seg inn i et matvarelager hos hotellet Isfjord Radio på Svalbard søndag morgen, har returnert til området. Sysselmannen vurderer å fjerne bjørnen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Innbruddet skjedde natt til søndag. Etter å ha spist en pose med sjokolade, ble bjørnen skremt da et helikopter kom, og krøp ut av et lite vindu og hoppet ut av bygget og la på sprang.

Bjørnen hoppet deretter i vannet med retning nordsiden av Isfjorden, men klokken 19 returnerte bjørnen tilbake, ifølge fungerende sysselmannsoverbetjent Vidar Arnesen.

– Vi vurderer ulike tiltak for å få bjørnen bort fra området. Det kan enten være at vi prøver å skremme den bort eller bedøve den og fly den langt vekk med helikopter. Dette vil skje i samarbeid med en isbjørnekspert, sier Vidar Arnesen ved 21-tiden søndag.

Ifølge Sysselmannen tyder ingen ting på at noen har vært i fare. Det er for tiden ni gjester og fem ansatte på Isfjord Radio. Gjestene skulle etter planen tilbake til Longyearbyen i løpet av søndag formiddag, og det er ikke ventet nye gjester før til uken.

Sysselmannen sender søndag kveld et helikopter til Isfjord Radio med folk fra Sysselmannen og isbjørnfaglig ekspertise fra Norsk Polarinstitutt.

Satt og spiste da isbjørnen kom

Hilde Kristin Røsvik er redaktør i Svalbardposten, og er selv på Isfjord Radio sammen med to venninner. Omlag klokken 09.30 fortalte hun TV 2 at de satt og spiste frokost mens isbjørnen var inne i bygget.

Gjestene fikk beskjed om å ikke åpne vinduer, holde seg i ro og ikke bråke eller lage lyder.​

Det var bare et kjøkken som lå mellom rommet der gjestene befant seg, og tørrvarelageret hvor bjørnen hadde brutt seg inn, men gjestene følte seg ifølge Røsvik, trygge.

– Det er fem ansatte her, og de er utstyrt med rifler og alt som trengs, sier hun.

På hotellet er det blant annet gjester fra New Zealand, Australia og Taiwan, som fikk seg en mer ekstrem naturopplevelse enn de nok hadde forventet.

– Vi var ute på båttur i går og fikk se polarrev, hvalross og masse fugler, og fikk kjørt inn til en isbre. Det eneste vi manglet å se i går var en isbjørn, men det fikk vi jo se i dag, sier Røsvik.

Sjokolade

Matvarelageret hos Isfjord Radio bar tydelig preg av søndagens isbjørnvisitt. Brusbokser og esker med matvarer lå hulter til bulter sammen med ødelagte hylleseksjoner.

Stark forteller at isbjørnen hadde spist en pose med sjokolade, og i tillegg rørt sekker med matavfall og knust et antall vinflasker.

– Det er ikke ukjent at isbjørn har en forkjærlighet for mat og matlukt, men det er likevel ikke ofte at den tar seg inn i hytter eller bygg hvor mennesker oppholder seg i nærheten, sier Vidar Arnesen til NRK.

Ifølge Arnesen skjedde en lignende hendelse i 2014 da en isbjørn tok seg inn i baren på Hotel Tulipan i Pyramiden på Svalbard.

NTB/TV 2