Nysgjerrige badegjester hindret arbeidet for helsepersonell under to forskjellige drukningsulykker i Sverige lørdag.

En 75 år gammel mann og en 17 år gammel gutt døde i ulykkene, det melder Aftonbladet.

Nå kommer svensk politi med krass kritikk mot privatpersoner som hindret nødetatenes arbeid under de to ulykkene.

I et Facebook-innlegg om drukningsulykken hvor en 17 år gammel gutt døde, starter Örebro-politiet med å hylle privatpersoner som bidro i arbeidet

Men deretter blir tonen en annen.

Filmet med mobiler

«Det gjelder de voksne personene som står på bryggen, og som gjennom sitt nærvær forhindrer redningstjenesten i å arbeide fritt», står det i innlegget fra politiet, som er signert med «Johan».

Politiet måtte blant annet bidra til å fysisk flytte personer fra bryggen, for at redningspersonell skulle få plass til å komme frem.

– På stedet finnes til og med voksne personer som løfter opp barna sine «for at de skulle se bedre,» står det videre.

Politiet setter også spørsmålstegn ved at flere personer filmet den 17 år gamle gutten da han ble hentet opp av vannet.

– At de dessuten har mage til å utfordre når jeg ber dem legge vekk telefonene i respekt for gutten, er opprørende og fullstendig utenfor normal oppførsel, står det videre i innlegget til Johan, som undrer seg over hva folk egentlig skal med slike bilder.

Nektet å flytte seg

Også da en 75 år gammel mann døde etter en drukningsulykke, slet nødetatene med å komme frem på grunn av lite behjelpelige privatpersoner.

Redningstjenestens arbeid ble hindret av at flere badegjester på stedet verken ville flytte seg selv eller bilene sine, og Rickard Lundqvist i politiet forteller at redningstjenesten hadde store problemer med å utføre arbeidet sitt.

– Folk hørte ikke på politiets beskjeder om å tømme bryggen og nektet å flytte på seg da redningspersonellet trengte plass for å redde liv, sier Rickkard Luncqvist ved politiet til Aftonbladet.

Da ambulansen skulle forlate stedet med den skadde mannen, var veiene fortsatt blokkert av feilparkerte biler.

– Den nye normalen

I sin Facebook-post skriver Johan fra Örebro-politiet at helsepersonell ble tvunget til å prioritere å skjule den 17 år gamle gutten fra skuelystne vitner, da de hentet han opp av vannet og drev livreddende arbeid.

Ifølge sjefen for redningstjenesten, Thomas Carlsén, er denne typen oppførsel ikke uvanlig.

– Jeg vil dessverre si at det er den nye normalen. Politiet hjelper oss ofte med å prøve å holde nysgjerrige folk borte ved trafikkulykker og branner, sier han til Aftonbladet.

På Facebook skriver Johan fra Örebro-politiet at han håper folk nå tar lærdom av hendelsen.

– Neste gang kan det, Gud forby, være ditt barn som ligger der.