HOLDT LEKESTUE: Sanna Solberg og Helen Gigstad Fauske herjet med Sveits.
HOLDT LEKESTUE: Sanna Solberg og Helen Gigstad Fauske herjet med Sveits. Foto: Borgen, Ørn

Håndballjentene knuste Sveits med rekordsifre

Aldri før har Sveits tapt med mer enn mot Norge. Landslagssjef Thorir Hergeirsson tar et oppgjør med regel etter å ha sett Sveits' spill.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge - Sveits 41-18

Sveits har aldri vært i mesterskap, og de ble som ventet flere størrelser for små i Larvik mot de regjerende europamesterne Norge i siste EM-kvalifiseringskamp.

Norge knuste Sveits hele 41-18. Det er tidenes største tap for det sveitsiske kvinnelandslaget. Romania hadde den største seieren med 39-18 fra 2009.

– Det er ikke ofte Norge scorer 40 mål eller mer, uansett hvem de motstander, kommenterte TV 2s Harald Bredeli.

Håndballjentene var for lengst kvalifisert til EM, mens Sveits var ute av det. Derfor ble det som en treningskamp å regne.

Kritisk til regel

Ti av 16 scoringer før pause ble scoret i tomt mål, for gjennom hele kampen tok Sveits ut målvakten for å ha sju mot seks. Totalt hadde Norge 15 scoringer i tomt mål.

– Jeg har en ambivalens til denne håndballen. Dette er den negative siden med å ta ut målvakten for å få sju mot seks. Det er ikke spesielt gøy å se lag løpe inn ballen i tomt mål, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson til TV 2.

– I slutten av kampen snakket vi om ikke å kaste, men heller roe ned og spille mot etablert. Samtidig kan man ikke ta fra spillerne at de vil, og vi ønsket tempo og å komme etter. Det er dumt å tukle med det. Jeg synes dette er en negativ side ved håndballen. Det drar ned tempo, mye tid på bytter og det blir skudd i tomt mål. Det er lite underholdende, fortsetter han.

Regelen har skapt mye diskusjon etter den ble innført i 2016.

– Jeg kunne ikke vært mer enig med Thorir. Underholdningsaspektet forsvinner fullstendig. Dette er spillere som kan skyte fantastisk mot målvakt, så det er nydelig å se på rent håndballteknisk. Den biten forsvinner. Du kan trene på det mot antall vakere motstand, for det er de samme bevegelsene når du skyter fritt, sier TV 2s håndballekspert Randi Gustad.

Målvakt Silje Solberg noterte seg også for sitt første mål noensinne på landslaget da hun kastet over hele banen, mens tvillingsøster Sanna hadde sju av ni scoringer i tomt mål.

– Jeg fatter ikke at de spiller sju mot seks så lenge når vi scorer så mange på åpent mål. Det er den enkleste kampen jeg har scoret så mange mål i, sier Sanna Solberg, som ble kampens toppscorer med ni fulltreffere, til TV 2.

– Ikke mye trening for Norge

Landslagssjefen var likevel fornøyd med mye av det han fikk se i Larvik.

– Jeg sitter igjen med blandede følelser. Jeg er glad for at mange kom med og fikk gode opplevelser. Dette er et godt stykke unna EM-nivået, men samtidig er det alltid godt med gode opplevelser. Jeg er fornøyd med flyten i angrepsspillet, selv om motstanden vil bli bedre, sier Hergeirsson til TV 2.

Det tok nesten ti minutter før Sveits scoret sitt første mål, og da hadde Norge allerede satt åtte baller bak Sveits' keeper.

– Når sveitserne er så dårlige med ball som de er her, er det ikke mye trening det blir for Norge. De får i hvert fall øvd på prinsippene, sa TV 2s håndballekspert Bent Svele.

Sveits tok ut målvakt og satte inn en utespiller for å ha overtall i angrep, men de ble knallhardt straffet av Norge. Vertene ledet 16-6 til pause.

– Det er stor klasseforskjell på lagene. Det som er spesielt er at ti av seksten scoringer har kommet i åpent mål, sa TV 2s ekspert Randi Gustad i pausen.

Den norske keeperen Silje Solberg var en av spillerne som utnyttet Sveits' taktikk. Solberg fikk sitt første mål på landslaget i sin kamp nummer 112.

– Det var nydelig å se skuddet fra det ene målet til det andre. Hun har vært med lenge, men her får hun sitt første med stang inn, sa Randi Gustad.

Kampen fortsatte i samme spor i andre omgang, og Sanna Solberg kunne sju ganger kaste ballen i det tomme nettet. Kantspilleren satte ni av ni og var delaktig i at Norge vant med hele 23 mål og med 41-18. Aldri tidligere har de sveitsiske kvinnene tapt med så store sifre.