Sakharia (13) er blant Jemens glemte flyktninger

Lahij, Jemen (TV 2): Sakharia (13) kryper over steingulvet. Han er funksjonshemmet og kan verken gå eller snakke stort. Men som internflyktning i det krigsherjede Jemen er familien overlatt til seg selv.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har knapt mat til barna, fortviler mora, Maryam Ibrahim Salem. Hun kikker bort på de fem barna sine, og stryker Sakharia over håret. Ved siden av sitter flere søskenbarn. De er i alt tre familier som deler på ett rom i en sliten bygning. Madrassene, som fungerer som senger på natten, er ryddet pent til siden og gjør nå jobben som sofaer. Dette rommet er alt familiene har råd til.

– Mennene er ute og leter etter jobb hver dag, men ofte finner de ikke noe, sier Salem, og legger til at de sliter med å betale husleigen.

Krigen la livet i grus

Hun understreker at livet var helt annerledes før krigen brøt ut for over tre år siden.

– Da hadde mannen min fast jobb og han kunne forsørge familien. Da krigen brøt ut, ble han umiddelbart uten jobb, sier Salem. Hun blir stille når hun tenker tilbake på livet før konflikten la alt i grus. Hjemmet deres ble knust i kampene mellom den såkalte Houthi-militsen og regjeringslojale styrker i 2015. Det var flaks at de overlevde. Familien så ikke noe annet valg enn å flykte.

– Vi hadde et godt liv før krigen, vi hadde et romslig hus og vi var trygge. Vi hadde mat, og nok penger til å ta barna til sykehus når de trengte det. Men det har vi ikke lenger, sier hun.

Dagens måltid: Et fat med ris

Salem reiser seg for å gjøre i stand et måltid, som trolig blir dagens eneste: Et fat med ris.

– Vi har kun ris. Vi har ikke råd til grønnsaker eller kjøtt, men vi spiser det vi har, seier hun, før hun starter og mate barna. Tre av de fem søsknene er funksjonshemmet og trenger hjelp til å spise. Mora vet ikke hva slags lidelse de er rammet av, og sier at alle barna virket friske som små.

Salem-familien er glad for besøk fra utlandet. De håper på mer fokus på lidelsene i Jemen. I front: TV 2-fotograf Ole Enes Ebbesen.
Salem-familien er glad for besøk fra utlandet. De håper på mer fokus på lidelsene i Jemen. I front: TV 2-fotograf Ole Enes Ebbesen. Foto: Sonja Skeistrand Sunde

– Sykdommen kom snikende etterhvert, og de har blitt verre gjennom årene på flukt, sier Salem, og kikker bort på minstemann Bilaal på halvannet år.

– Jeg vet ikke om han også blir syk. Jeg håper virkelig ikke det.

Ønsker kun å vende hjem

ver to millioner er på flukt i eget land. Ytterligere en million har vært på flukt i løpet av de siste tre årene, men har ikke sett noe annet valg enn å forsøke å returnere til hjemstedene sine selv om kampene fremdeles pågår for fullt. Salem skulle ønske også de kunne dra hjem, til landsbyen nær den Houti-kontrollerte havnebyen Hodeidah, men kampene har tatt seg kraftig opp der den siste tiden.

– Vi har bare lyst hjem, sier Salem. – Vi drar så fort vi kan. Livet er veldig vanskelig her. Vi har nesten ingen inntekt, og vi får ikke noe hjelp, verken penger, mat eller medisiner. Det har vi ikke fått gjennom de tre årene vi har vært her.

Opptrapping i kampene

Opptrappingen i kampene har ført til en ny flyktningestrøm de siste ukene. Hjelpeorganisasjonene klandrer alle partene i den kompliserte og uoversiktlige konflikten for å gjøre altfor lite for å beskytte sivile. UNHCR sier situasjonen blir stadig verre og trygler om mer bistand.

Det er ingen løsning på konflikten i sikte, men Salem sier de er nødt å håpe:

– Jeg bare håper krigen tar slutt snart, barna blir så redde av den.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook