– Hent IS-barna hjem før det er for sent

Rundt 20 små gutter og jenter har blitt født i Syria og Irak. Foreldrene er IS-krigere med norsk statsborgerskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har rundt 20 barn blitt født i Syria og Irak av norske statsborgere. Foreldrene reiste fra Norge for å slutte seg til terrororganisasjonen IS.

Uskyldige barn

– Det er vanskelig å se for seg at disse barna har skyld i noe som helst. Dette er uskyldige barn som er født der, men som har norske statsborgerskap. Det sier seg selv at disse barna ikke har noe å gjøre i Syria, Irak eller i en flyktningleir, sier Abid Raja, Stortingsrepresentant (V).

Tidligere i denne uken ble det kjent at en av de norske statsborgerne i Syria har henvendt seg til Utenriksdepartementet for å få hjelp. Nå ber Raja norske myndigheter hente barna hjem.

Abid Raja mener norske myndigheter må hente hjem barna som er født av norske IS-foreldre i Syria og Irak.
Abid Raja mener norske myndigheter må hente hjem barna som er født av norske IS-foreldre i Syria og Irak.

– Norge er ikke alene om denne problemstillingen. Dette gjelder hele Europa. Her må Norge jobbe sammen med resten av Europa og få barna hjem, sier han.

Advarer mot å vente

Raja advarer mot konsekvensene dersom norske myndigheter venter for lenge.

– Når disse barna er små, er det lettere for norske myndigheter å gjøre noe. Det er lettere å integrere barna inn i en norsk virkelighet sammenliknet med når de er ungdommer. Dersom de blir tenåringer, får trening i våpen og blir radikalisert, vil det bli en vanvittig utfordring å få de integrert.

Justisministeren ber barna selv oppsøke hjelp

Dersom barna kommer seg til Norge vil de bli håndtert av barnevernet. Justisministeren sier likevel at det på nåværende tidspunkt ikke er aktuelt for Norge å gå aktivt inn å hente barna.

– Norske konsulære myndigheter har regler for hvordan de håndterer barn som kommer til utenriksstasjoner: Det vil hver sak bli vurdert én til én, sier Tor Mikkel Wara, justisminister (Frp).

Så disse menneskene må selv komme seg til en norsk utenriksstasjon?

– Sånn som situasjonen er i dag, så er det sånn at vi har utenriksstasjoner som bistår på en helt ordinær måte, fortsetter Wara.