GODVÆRET FORTSETTER: Sør-Norge får noe lavere temperaturer til uka, men det vil fortsatt være mer enn varmt nok til at en dukkert i havet vil kunne friste de fleste. Her fra Sørenga i mai.
GODVÆRET FORTSETTER: Sør-Norge får noe lavere temperaturer til uka, men det vil fortsatt være mer enn varmt nok til at en dukkert i havet vil kunne friste de fleste. Her fra Sørenga i mai. Foto: Pedersen, Terje/Scanpix

Nå blir det kaldere, men fortvil ikke

Trenden med varmt i sør og kaldt i nord fortsetter utover neste uke, men inn mot neste helg er det også håp for de nordpå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Trenden er veldig klar, det er lite som skjer i dagene framover. Det blir ganske likt uansett hvor i landet du befinner deg, men temperaturene er på vei ned et hakk, sier Mariann Aabrekk, vakthavende meteorolog ved Storm.

Beskjeden er dermed den samme som de siste ukene: Sør-Norge skjemmes bort med fint vær, mens Nord-Norge fortsatt må ta til takke med kulde og nedbør.

– I Nord-Norge fortsetter det lavtrykksdominerte været. Spesielt søndagen kan bli våt nord i Nordland og sør i Troms, der det kommer mellom 20 og 40 millimeter nedbør i løpet av 12 timer. Det er rimelig vått, sier Aabrekk.

Snø i nord

Et lavtrykk innover Nord-Norge gir nye dager med grått vær og nedbør, og fra mandag av kan denne nedbøren komme som våt snø eller sludd.

– Nord-Norge fortsetter med vær av den litt kjipere sorten, sier Aabrekk.

Fra mandag og ut til midten av uka ligger temperaturen ved kysten slik at det nedbør kommer som regn, men man skal ikke bevege seg langt opp i høyden før nedbøren går over til å være våt snø eller sludd.

– Dette gjelder de aller fleste stedene i Nord-Norge. Det er innmari små marginer på om det blir snø eller sludd, sier Aabrekk.

Men inn mot neste helg er det håp også i Nord-Norge543.

Da bygger nemlig høytrykket seg litt nordover, hvilket fører til at lavtrykkenes harde grep om landsdelen blir noe mykere.

Kaldere – men fortsatt varmt

Det er søringene som kan fortsette å briske seg med det beste været i landet. Finværet fortsetter utover uka, men temperaturene dropper noe.

På Vestlandet er det verdt å merke seg at det kan komme opp i en nordlig liten kuling, som vil gjøre været hakket surere der enn i resten av Sør-Norge.

– Høytrykket holder stand over Sør-Norge inn mot neste helg, og det blir fortsatt tørt og fint vær. Men temperaturene kommer ikke til å ligge på 30-tallet, sier Aabrekk.

I stedet vil man fra rundt tirsdag-onsdag se temperaturer nærmere 15-20 grader enn 25-30 grader.

– Dette er temperaturene vi vanligvis ser i juni, sier Aabrekk.

Og været vil fortsatt være tørt, og sola vil fortsette å skinne. Dermed ser det ikke ut til at grillforbudene eller skogbrannberedskapen forsvinner med det første.

Først fra 10.-15. juni ser Aabrekk en liten mulighet for at Sør-Norge kan få et hakket mer varierende vær enn mai kunne skilte med.

– Vi forventer en endring. Da kan det komme inn noe lavtrykk som gjør at vi får et litt mer skiftende vær. Men dette er mer en trendprognose, sier Aabrekk.