SOMMERJOBB: 17 år gamle Marie Skuland hadde sommerjobb på Coop Obs-butikken på Sørlandssenteret da hun ble stukket ned.
SOMMERJOBB: 17 år gamle Marie Skuland hadde sommerjobb på Coop Obs-butikken på Sørlandssenteret da hun ble stukket ned. Foto: Scanpix / Privat

– Får kanskje aldri svar på hvorfor Marie (17) ble drept

Mandag skal foreldrene til Marie Skuland (17) møte 16-åringen som tok livet av datteren deres. Det skjer når hovedforhandlingen etter drapet på Sørlandssenteret begynner i Kristiansand tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

26. juli i fjor sommer rømte den da 15 år gamle jenta fra barnevernsinstitusjonen som hun bodde på.

Kort tid etter drepte hun Marie Skuland (17) og påførte Christine Aaneland (24) livstruende skader på Sørlandssenteret i Kristiansand. Begge fremstår som tilfeldige ofre.

Våpenet som 16-åringen brukte var en kokkekniv som hun tok fra kjøkkenavdelingen på Coop-butikken på senteret der Skuland jobbet og Aaneland var kunde.

Mandag begynner rettssaken mot jenta. Hun har tidligere erkjent grov kroppsskade, men nektet straffskyld for drap og drapsforsøk.

– Får kanskje ikke svar

Foreldrene til Marie Skuland (17) er forberedt på å følge hovedforhandlingen.

– Det er vanskelig, og de gruer seg. Det blir grufullt å få saken brettet ut i sin fulle bredde, men de ser også frem til å bli ferdig med det, sier familiens bistandsadvokaten, Åse Johnsen Drabløs.

Bistandsadvokat Åse Johnsen Drabløs representerer familien til avdøde Marie Skuland. (Foto: TV 2)
Bistandsadvokat Åse Johnsen Drabløs representerer familien til avdøde Marie Skuland. (Foto: TV 2)

– Hva er det viktigste for dem?

– At saken blir belyst skikkelig og at det foregår i verdige former. De har mistet det kjæreste de har.

Drabløs sier at hele hendelsen oppleves som helt uforståelig for foreldrene.

– De har selvfølgelig spurt seg om hvorfor dette skjedde. De lurer på hva som går gjennom hodet til noen som gjør noe så uforståelig, men det spørsmålet får man kanskje aldri svar på.

Møter den tiltalte

– Er de forberedt på å møte den tiltalte jenta i retten?

– De ønsker å følge saken, og de kommer til å være til stede. De kommer til å sitte tett på henne. Det er selvfølgelig ingen enkel situasjon, sier Drabløs.

Det rettsoppnevnte sakkyndige mener at den tiltalte 16-åringen er strafferettslig tilregnelig, noe som betyr at hun kan straffes med fengsel. I tiltalebeslutningen har ikke påtalemyndigheten tatt forbehold om å kreve at 16-åringen dømmes til forvaring.

Det betyr at 16-åringen risikerer inntil 15 års fengsel hvis hun blir dømt etter tiltalen. Det er lovens strengeste straff for mindreårige forbrytere.

Bistandsadvokaten til avdøde Marie Skulands familie reagerer på at påtalemyndigheten ikke vil be om forvaring.

– Det skal veldig mye til for å dømme barn til forvaring, men i denne saken mener jeg det er grunn til å vurdere det. Heldigvis er det tingretten som tar til stilling til reaksjonen, uavhengig av om påtalemyndigheten har tatt forbehold om forvaring eller ikke, sier Drabløs.

Strenge vilkår for forvaring

Aktor i saken er statsadvokat Jan Tallaksen. Han sier at de ikke har tatt forbehold om forvaringspåstand fordi påtalemyndigheten ikke har funnet grunnlag for det.

– Mener dere da at det ikke en stor sannsynlighet for at tiltalte kan begå lignende handlinger?

Aktor i saken, statsadvokat Jan Tallaksen.
Aktor i saken, statsadvokat Jan Tallaksen. Foto: NTB Scanpix

– Det er svært strenge vilkår når det gjelder å dømme barn til forvaring. Det skjer bare helt unntaksvis. Det er med i vurderingen som vi har gjort, sier Tallaksen, som varsler at han vil komme tilbake til spørsmålet i løpet av hovedforhandlingen.

Det er kalt inn 21 vitner i saken. Den første som inntar vitneboksen er offeret Christine Aaneland, som overlevde knivangrepet.