TOK AV HER: Her, fra Bagram flybase utenfor Kabul, skal piloten som nå er funnet i live ha tatt av fra før han ble meldt savnet i 1987. Mannen har vært antatt omkommet.
TOK AV HER: Her, fra Bagram flybase utenfor Kabul, skal piloten som nå er funnet i live ha tatt av fra før han ble meldt savnet i 1987. Mannen har vært antatt omkommet. Foto: Shah Marai/AFP/Scanpix

Pilot var savnet i over 30 år: Skal være funnet i live

En russisk pilot som ble skutt ned i 1987 er funnet i live, ifølge en veterangruppe.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Han er fortsatt i live. Det er forbløffende. Nå trenger han hjelp, sier Valerij Vostrotin, som leder fallskjermjegernes forening, til det statlige russiske nyhetsbyrået RIA Novosti ifølge The Guardian.

Mannen skal ha blitt skutt ned under den sovjetiske invasjonen av Afghanistan i 1987, og har vært antatt omkommet. Han antas nå å være over 60 år gammel.

Vyacheslav Kalinin, nestleder for en annen veterangruppe, mener mannen befinner seg i Pakistan, der Afghanistan hadde leirer for krigsfanger.

– Han ønsker å vende hjem, sier Kalinin.

RIA Novosti skriver at 125 fly fra Sovjetunionen ble skutt ned i løpet av krigen fra 1979 til 1989. 300 soldater var meldt savnet etter krigens slutt, og 30 har blitt funnet og returnert til hjemlandet sitt.

Veterangruppen som melder om det forbløffende funnet ønsker ikke å avsløre identiteten til piloten, men avisen Kommersant melder at kun én pilot fra Sovjetunionen ble skutt ned over Afghanistan i 1987.

Denne mannen var fra Rostov-regionen og ble meldt savnet sammen med flyet sitt etter å ha tatt av fra Bagram flybase, som i dag er en amerikansk flybase.

Både moren og søsteren til mannen skal fortsatt være i live, og han skal også ha en 31 år gammel datter som ble født få måneder før han ble meldt savnet.

Ifølge senatoren Frants Klintsevich finnes det flere lignende tilfeller. Han hevder å møtt en sovjetisk pilot under en tur til Afghanistan for noen år tilbake. Piloten skal ha nektet å oppgi navnet sitt, og mente det var for seint å returnere hjem.