Italias nyutnevnte statsminister Giuseppe Conte ringer med sølvbjella som innleder det første kabinettmøte til den nye regjeringen.
Italias nyutnevnte statsminister Giuseppe Conte ringer med sølvbjella som innleder det første kabinettmøte til den nye regjeringen. Foto: Andreas Solaro

Italia har fått høyrepopulistisk regjering

Italias nye regjering, dannet av det ytterliggående høyrepartiet Ligaen og den populistiske Femstjernersbevegelsen (M5S), ble fredag tatt i ed av president Sergio Mattarella.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De to partiene kom fram til enighet torsdag, og president Sergio Mattarella ga grønt lys til en koalisjonsregjering under ledelse av juristen Giuseppe Conte.

Økonomiprofessoren Giovanni Tria er utnevnt til finansminister, etter at Mattarella sa nei til Contes førstevalg, euromotstanderen Paolo Savona.

Savona har i stedet fått posten som europaminister i det som omtales som Europas første høyrepopulistiske regjering.

Salvini og Di Maio

Ligaens leder Matteo Salvini, som blant annet har markert seg som en krass islam-motstander og sterk nasjonalist, overtar posten som innenriksminister.

Femstjernersbevegelsens leder Luigi Di Maio får posten som arbeidsminister. De to partilederne blir også begge visestatsministre under Conte.

Fem av de 18 statsrådene i den nye regjeringen er kvinner.

Valget av Conte som statsminister, var et kompromiss siden både Salvini og Di Maio gjorde krav på statsministerposten.

Ubeskrevet blad

53 år gamle Conte er et politisk ubeskrevet blad i Italia, som det er reist spørsmål ved CV-en til.

Conte har studert og forsket både ved Yale i USA, Sorbonne i Paris og Cambridge i Storbritannia, men hevder også å ha studert ved New York University, noe universitetet avviser. .

Conte hevder også å ha jobbet med jusstudiene sine ved et institutt i Wien som viser seg å være en språkskole.

«Conte jukset med CV-en», slo avisen La Repubblica fast i forrige måned.

Avstemning

Selv om Italias nye regjering er tatt i ed av presidenten, gjenstår den formelle godkjenningen i nasjonalforsamlingen. Det vil først skje til uka.

Ligaen og Femstjernersbevegelsen sikret seg imidlertid flertall i nasjonalforsamlingen under valget i mars, så godkjenningen regnes som en ren formalitet.

Omstridt program

Dersom den nye regjeringen gjør som den har lovet, kan italienerne vente seg nye tider.

Til tross for at Italia har nest høyest offentlig gjeld i EU, blir det slutt på sparetiltak og økt bruk av offentlig midler, noe som skal få fart på økonomien.

Regjeringen vil også innføre flat skatt på 20 prosent og lover over 7.000 kroner i kontantstøtte til personer uten fast inntekt.

Pensjonsalderen skal senkes, flere ulovlige migranter skal kastes ut av landet og den nye regjeringen vil arbeide for å reforhandle EU-traktater, heter det videre i programmet.