Over 100 har ringt politiet om barn og dyr i glovarme biler

Så fort blir bilen din en dødsfelle i varmen

Bilen kan bli en dødsfelle for barn og hunder når det er så varmt som nå, advarer nødetatene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er sjeldent varmt i Sør-Norge, og nordmenn er kanskje ikke så vant til å tenke på hvilken fare varmen bringer med seg. I den ekstreme sommervarmen kan bilen være en dødsfelle for små barn og dyr.

– Her i Oslo får vi daglig telefoner fra publikum og på landsbasis har det vært over hundre henvendelser om dette siden varmen startet, forteller operasjonsleder Rune K. Hekkelstrand i Oslo politidistrikt.

Det kan være vanskelig å forstå hvor fort det blir brennhett i en lukket bil.

God morgen Norge testet hvor fort det blir varmt i bilen, og resultatet er skremmende. Før det var gått fem minutter viste termometeret 47 grader. Det er en temperatur som kan ta livet av både barn og dyr. Se testen nedenfor!

Knus ruta!

Hvis man oppdager et barn eller en hund i en bil sier politiet følgende:

– Hvis du vurderer situasjonen som åpenbar kritisk og det er helt avgjørende at her må man gjøre noe så har en lov å knuse ruta, sier operasjonslederen.

Politiet sier man kan ringe dem, som igjen prøver å komme i kontakt med bileieren.

– Som oftest løses de fleste saker på denne måten, sier Hekkelstrand.

Oppdaget baby i glodhet bil
For fire år siden opplevde Stine Grønli Schjerven noe som fremdeles gjør henne skjelven. Hun hadde akkurat parkert bilen utenfor et kjøpesenter i Oslo da hun oppdaget en baby forlatt alene i en bil.

– I det jeg gikk ut av bilen falt blikket ned på bilen ved siden av, og der ser jeg en skjønn liten baby på rundt 3-4 måneder. Det ser ut som den ligger og sover. Det er en varm dag og bilen står midt i solsteika, forteller hun.

Det første hun tenkte var å få babyen ut.

​– Jeg vet at det kan være livsfarlig for små barn å bli sittende i så varme biler. Så jeg kjente på dørene, men de var låst. Vinduene var også igjen. Jeg ropte på en dame som var på vei inn i butikken og ba henne løpe inn for å se etter foreldrene. I mellomtiden ringte jeg Securitas som jeg visste var rett i nærheten, og fulgte med på barnet, sier hun.

Hele tiden vurderte hun om hun skulle knuse ruta, men bestemte seg for å vente i noen minutter. Heldigvis kom foreldrene ut. Da ga hun dem en skikkelig skjennepreken.

– Hvilke tanker gikk gjennom hodet ditt?

– Jeg ble både frustrert, sinna, oppgitt og redd. Heldigvis gikk det bra med dette barnet, men jeg vil ikke tenke på hva som kunne ha skjedd hvis det hadde blitt sittende lenger, forteller hun.

Barnesetet fungerer som en termos
​Hvis et barn blir reddet ut av en varm bil må man gjøre følgende for å stabilisere kroppstemperaturen i følge luftambulanselege Per Bredmose.

– Få babyen ut av bilstolen. Den er like varm som bilen og fungerer nesten som en termos. Hvis babyen ikke puster må man ringe 113 og sette i gang med gjenopplivning umiddelbart, forteller Bredmose.

Videre må man ta babyen i skyggen og ta av de varme klærne. Fukt et tøystykke og bruk det til å avkjøle barnet. Er barnet våkent kan man gi vann.

Hunder dør i varmen
Varme biler er også livsfarlig for de firbente. Hunder få heteslag i løpet av svært kort tid. Noen ganger kan handle om noen få minutter.

Ser du en hund som sitter alene i en bil med stengte vinduer, kan du også ringe politiet, eller i nødstilfeller knuse vindu.

– Etter at du har fått hunden ut må du ta vann på noen tekstiler og legg det over hundens hode og kropp. Like viktig er det å raskt kontakte veterinær for å få veiledning og hjelp, sier veterinær Torill Moseng.