AMERIKANSKE «EVA»: Megan Flores er den amerikanske versjonen av karakteren «Eva» i den originale «SKAM».
AMERIKANSKE «EVA»: Megan Flores er den amerikanske versjonen av karakteren «Eva» i den originale «SKAM». Foto: Skjermdump fra Facebook etter avtale med Beck Media.

– Derfor flopper «SKAM» i USA

«SKAM Austin» har mistet 93 prosent av seerne fra første til femte episode.

«SKAM Austin» startet med enorme seertall. Den første samle-episoden har blitt sett hele 12 millioner ganger.

Deretter har det gått nedover. Femte samle-episode har kun 771.000 visninger.

Det viser tall fra 8.juni 2018. Det betyr at ni av ti har sluttet å se på.

Sjette episode har riktignok en oppgang igjen, og har blitt sett 1.3 millioner ganger.

– Det er en utrolig trist utvikling. «SKAM Austin» er en god serie som har nådd ut til mange, men problemet er at de ikke har klart å holde på interessen til folk, sier John Magnus Dahl, «SKAM»-forsker og stipendiat ved Universitetet i Bergen, til TV 2.

– Hvorfor går det så dårlig med «SKAM Austin»?

– At handlingen er identisk til den norske suksessen er nok skuffende for folk. Det finnes ingen overraskelsesmomenter. Vi vet for eksempel at hovedpersonene Meg og Marlon kommer til å slå opp, og manuset er til tider likt originalen.

Meg er den amerikanske versjonen av norske Eva. Marlon er basert på Jonas.

Hverken talspersonen eller pressekontaktene til «SKAM Austin» ønsker å uttale seg om saken.

Seertall «SKAM Austin»

Tall fra 8. juni 2018

  • Episode 1: 11.9 mill
  • Episode 2: 4.2 mill
  • Episode 3: 3.8 mill
  • Episode 4: 1.4 mill
  • Episode 5: 771.8 tusen
  • Episode 6: 1.3 mill

Sterke reaksjoner

Nytt for «SKAM Austin» er at serien sendes på plattformen «Facebook Watch». Det mener Dahl er en avgjørende faktor for at serien ikke klarer å holde på seerne sine.

– Det er en annen dynamikk i kommentarfeltet på Facebook. Der må man stå fram med navn og identitet. På P3s nettsider kunne man diskutere serien anonymt. På den måten var det flere som turte å kaste seg inn i samtalen, forklarer han.

Dahl har forsket på omtalen rundt de nye versjonene av «SKAM» på sosiale medier, og bekrefter at det er en annen interesse for originalen enn den amerikanske versjonen.

– En interessant ting er at amerikanske fans har sterke reaksjoner til serien. De oppleves som aggressive og sinte når karakterer gjør noe politisk ukorrekt. Temaer som slutshaming og feminisme tas opp i kommentarfeltet. De er avvisende overfor Marlon for eksempel, sier han.

– Fansen er sinte

I Norge kan man se «SKAM Austin» på NRK Nett-TV. Ifølge NRK selv ligger seertallet for serien gjennomsnittlig på 59.000.

Den svakeste episoden av «SKAM Austin» ble sett av 22.000. Den svakeste episoden av norske «SKAM» har et seertall på 367.000 sett med norske øyne.

Sammenligner man forøvrig følgertallene til de norske og amerikanske karakterene sine Instagram-profiler ser man en betydelig forskjell.

Norske Eva har 578.000 følgere, mens Meg har nærmere 31.000. Norske Jonas har 287.000 følgere, mens amerikanske Jonas (Marlon) har 24.000.

– Det er en stor forskjell på disse følgerskarene, men jeg skimter et potensiale for «SKAM Austin». Dette er litt urettferdige tall med tanke på at den norske versjonen av «SKAM» har fire sesonger bak seg, mens den amerikanske nyinnspillingen kun er inne i sin første, påpeker Dahl.

Den amerikanske versjonen av «SKAM» regisseres av den norske serieskaperen Julie Andem. Hun har ikke svart på TV 2s henvendelser.

Enda håp

Til tross for at det går nedover for «SKAM Austin» med tanke på seertall, vil ikke Dahl avskrive serien riktig enda.

– Vi må huske på at den originale versjonen av «SKAM» fikk en lunken start, og at den ikke nådde toppen før i sesong tre. Jeg har fulgt både den amerikanske og den franske versjonen av SKAM, og det virker som at de ønsker å bygge seriene på en like organisk måte, påpeker han.

– Franske «SKAM» fornyet

«SKAM France» var den første nyinnspillingen av «SKAM».

Den hadde premiere i februar 2018, og ble nylig ferdig med sin andre sesong.

Tidligere denne uken opplyste kilder til den franske avisen Le Parisien at «SKAM France» har blitt fornyet med en tredje og fjerde sesong.

I tillegg til Frankrike og USA har Italia, Tyskland, Nederland og Spania laget egne versjoner av «SKAM».