VI MÅ REGNE MED kraftige ettermiddagsbyger fremover, med torden og lyn. Foto: AFP PHOTO / Ole Spata
VI MÅ REGNE MED kraftige ettermiddagsbyger fremover, med torden og lyn. Foto: AFP PHOTO / Ole Spata

Forbered deg på heftige tordenbyger

I går vasket pøsregn bort deler av E6 i Trøndelag. I dag kan det være din tur.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I går gikk det kraftige tordenbyger over det indre delene av Trøndelag og Møre og Romsdal.

I løpet av noen få ettermiddagstimer bøttet det ned så mye regn, at grunnen under E6 like nord for Oppdal ble vasket bort, skriver avisen Opp.

E6 ble stengt i en periode, og togene måtte gå med redusert hastighet på Dovrebanen.

Videoen under ble filmet litt før klokken 19 i Rennebu nord for Oppdal.

John Bjørndalseter i Oppdal fikk regn og hagl rett i fanget.

– Regnoppsamleren ble raskt fylt opp, og den tømte seg selv etter kort tid ved 30 mm. Jeg har beregnet at det kom over 40 mm på litt over en time, forteller han til NRK.

Radarkartet under viser hvordan bygene kom og gikk mellom klokken 14 i går, og 05 i natt. Uværet nord for Oppdal er godt synlig. Kartet viser at det har gått kraftige byger flere steder.

I natt fikk også kysten fra Ålesund til Trondheim noen skikkelige skurer, i tillegg til at det kom en ny runde inn over Oppdal.

NEDBØR registret med radar, fra klokken 14 i går til 05 i natt

Soknedal i Trøndelag topper nedbørlisten for det siste døgnet, med 20,5 millimeter nedbør, men bygene er så lokale at de ikke alltid treffer nedbørmålerne til Meteorologisk institutt.

– Hvor bygene treffer, og hvor mye regn det faller, er det umulig å varsle i detalj, forteller Storm-meteorolog Mariann Aabrekk.

Det eneste han er sikker på, er at vi har flere kraftige tordenbyger i vente.

– I dag er både Vestlandet, Sør- og Østlandet utsatt, sier hun.

Også fra Møre og Romsdal og nordover blir det enkelte byger, men her er det pålandsvind fra et lavtrykk i Barentshavet som blåser nedbør inn mot land.

Derfor smeller det

Tordenbygene i Sør-Norge skyldes ustabil luft. Når det er så hett som nå, begynner pakker av varm og fuktig luft nede ved bakken å stige oppover.

Oppover i atmosfæren blir det kaldere, og på et tidspunkt er pakken med luft blitt så kald, at den ikke klarer å holde på all vanndampen. Den går over til små dråper, og vi får en liten skyklatt.

Når vann i gassform blir til dråper, får vi tilbake den varmen som måtte til for å fordampe vannet. Det gjør at luftpakken stiger enda litt høyere, det dannes flere dråper, og skyen vokser og vokser.

Luften som stiger må erstattes, og det suges etter hvert mer og mer luft inn fra sidene, og oppover. Skyen strekker seg stadig høyere opp, kan til slutt nå 20 kilometer opp. Der er det slutt, og toppen blåses utover av høydevinden.

Nedbøren som faller nedover drar med seg luft, og inne i skyen blir det en kamp mellom vind som blåser oppover, og vind som blåser nedover. Vanndråpene virvles opp og ned, fryser og tiner, og blir til hagl. Friksjonen lader opp skyen, og til slutt smeller det.

Flott helgevær i sør

Tordenfaren i Sør-Norge holder seg gjennom hele helgen.

– Fra Saltfjellet og sørover blir det en fin helg, men høttrykket plasserer seg sånn at vi får svak nordavind. Det gjør at temperaturen synker noen grader, men det blir fortsatt sommervarmt og fint, sier Aabrekk.

TEMPERATUREN tidlig på ettermiddagen.
TEMPERATUREN tidlig på ettermiddagen.

Fra Saltfjellet og nordover ødelegger et lavtrykk ved Island helgeværet. Lørdag blir det skyet, perioder med regn, mest i vest, og kaldere.

– Søndag trekker lavtrykket inn over Troms, og fortsetter videre mot Finland. Regnværet fortsetter, prognosene viser oppunder 40 millimeter nedbør nord i Nordland og sør i Troms, forteller Aabrekk.

Vinter i nord mandag

Mandag går nedbøren i nord over til byger, vinden snur på nord, og det trekkes ned iskald luft fra Arktis.

Fra Saltfjellet og nordover synker temperaturen til mellom to og fire grader, så bygene kan komme som sludd og snø også i lavlandet.

– Snø i juni er langt fra unormalt i Nord-Norge, men det er jo greit å være forberedt på muligheten, sier Aabrekk.

Tirsdag starter med bygevær i nord, før et nytt lavtrykk går inn mot Lofoten og søker for økende nedbør i Nordland.

– Vinden snur på vest, og temperaturen stiger litt igjen, sier Aabrekk.

Flott start på uken i sør

I Sør-Norge fortsetter finværet, sol, varme og lite vind. De som synes vi har hatt det litt vel hett de siste dagene har godt nytt i vente.

– Nordavinden i nord blandes inn i luften over Sør-Norge, og temperaturen synker fra rundt 30 grader til mellom 20 og 25, sier Aabrekk.

Hvor lenge finværet i sør varer? Det er ingen store endringer i vente de neste fjorten dagene, minst.

Det betyr at du også må være forberedt på tordenvær fremover.

– Nord for Stad og Dovre øker risikoen for flere skyer og litt regn av og til, men det er ikke snakk om store mengder, sier Aabrekk.