Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mamma Elisabeth Nordgarden (38) forteller at de akkurat hadde kjøpt is fra isbilen som var innom huset i Vinje kommune. Kristoffer ble grinete og ville ta av seg sandalen.

– Jeg trodde kanskje at han hadde tråkket på en pinne eller noe, men så ble han slapp og døste litt bort, forteller Nordgarden til TV 2.

Det var NRK som først omtalte saken.

Tilkalte helikopter

Ingen av de voksne som var til stede så noe til ormen, men de skjønte snart at noe var galt med Kristoffers fot. Det ble en liten hevelse, huden var blå og de så merker etter et bitt. Mormor ringte legevakten. De tok straks affære og sendte både ambulanse og legehelikopter.

Ambulansepersonalet satte en adrenalinsprøyte, og da helikopteret kom ble de fraktet til sykehuset i Skien.

Hovnet opp

På sykehuset fikk Kristoffer god behandling og alt så greit ut, selv om den lille gutten hovnet veldig opp i kroppen og la på seg fem kilo.

Så oppdaget de blod i bleia og skjønte at han hadde indre blødninger. Da ble de sendt til Ullevål sykehus i Oslo.

– Jeg bevarte roen og fikk skryt for det. Jeg tenkte at jeg måtte være sterk for ham. Men da en intensivsykepleier sa til meg at «du forstår at dette er alvorlig», da kom det noen tårer. Men jeg hentet meg inn igjen, for det var ikke tid for å knekke sammen, sier Elisabeth Nordgarden.

BITEMERKENE: Hullene etter ormens tenner synes tydelig på Kristoffers ankel. Foto: Elisabeth Nordgarden/privat
BITEMERKENE: Hullene etter ormens tenner synes tydelig på Kristoffers ankel. Foto: Elisabeth Nordgarden/privat

Ti dager på sykehus

Kristoffer kom seg ganske fort, og etter et nytt opphold på sykehuset i Skien kom de hjem på tirsdag. Da hadde det gått ti dager siden treåringen ble bitt 19. mai.

Seksjonslege ved akuttmottaket på Sjukehuset Telemark, Harry Achterberg, opplyser til NRK at det er svært sjelden at folk blir så syke av et hoggormbitt.

– Det gjør vondt, likevel må en holde kroppsdelen rolig og ikke bevege seg for mye. Det er farligst for små barn, gravide og eldre, sier Achterberg.

– Ikke nøl med å ringe lege

Kristoffer ser ikke ut til å ha tatt skrekken av opplevelsen, forteller mamma Elisabeth. Straks de var hjemme igjen, ville han ut for å leke.

Han syntes også det var stas å se seg selv på TV etter at NRK hadde vært på besøk.

Elisabeth Nordgarden sier hun har fått mer respekt for huggormen og vil passe på at barna har på seg støvler når de skal gå i høyt gress.

Hun råder andre foreldre til å kontakte lege med en gang om de tror barnet er bitt av hoggorm.

– Hold barnet i ro og ta raskt kontakt. Det kan være et tørrbitt, men det vet man ikke før det er undersøkt, sier hun.