Norske talenter kronet historisk sesong med knusende seier

Kristoffer Ventura (i midten) og Viktor Hovland (delvis skult til venstre for Ventura) va rpå laget som vant den gjeve NCAA-turneringen.
Kristoffer Ventura (i midten) og Viktor Hovland (delvis skult til venstre for Ventura) va rpå laget som vant den gjeve NCAA-turneringen. Foto: Oklahoma State University
Kristoffer Ventura (22) og Viktor Hovland (20) var sentrale da golflaget til Oklahoma State University vant eliteturneringen NCAA.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

College- og universitetsidrett er stort i USA. Det samler tusenvis på arenaer, og enda flere ser det på TV.

NCAA er den gjeveste golfturneringen på dette nivået. I år vant Oklahoma State University – med Ventura og Hovland på laget – en knusende seier.

– Dette er kjempestort for oss. De beste collegegolferne holder PGA-nivå. Da får man et inntrykk av nivået de konkurrerer på, sier Niklas Diethelm, Team Norway amatør/junior-trener i Norges golfforbund, til TV 2.

Oklahoma regnes som det beste golfuniversitetet i USA. Mange tidligere vinnere av NCAA, som Tiger Woods og Phil Mickelson, har gått videre til store internasjonale karrierer.

Historisk god sesong

NCAA-finalen gikk natt til fredag norsk tid med tre tusen tilskuere på plass. Oklahoma møtte Alabama og slo dem i alle de fem mann mot mann duellene. Både Kristoffer Ventura og Viktor Hovland var imponerende i sine dueller. Turneringsseieren kronet en historisk god sesong for Oklahoma.

– Målet vårt i år var å vinne en tittel. Vi visste vi hadde et godt lag, men å gjøre det på denne måten er utrolig. Det er vanskelig å forklare. Det er bare tillit. Jeg vet at lagkameratene mine kommer til å spille bra, da kan jeg slippe meg løs. Det er det viktigste, og det er det vi gjorde i år, sa Ventura til okstate.com.

Triumfen var universitetets første i turneringen siden 2006. På adelskalenderen er Oklahoma fjerde mestvinnende med elleve titler totalt.

Sikter mot profflivet

Viktor Hovland har ifølge norskgolf.no vært lagets viktigste spiller denne sesongen og er nummer syv på verdensrankingen for amatører. 20-åringen er på stø kurs mot en proffkarriere. En seier tidligere i år gjør at han får delta i neste års PGA Tour-turnering Valspar Championship i Florida – da som yngste nordmann noensinne.

To år eldre Kristoffer Ventura, som i fjor ble hedret som det største norske golftalentet, sikter også mot golfens ypperste selskap i PGA.

– Planen er å bli proff og spille mot de aller beste i verden. Jeg har ambisjoner om å kvalifisere meg til PGA Touren. Resultatmessig er det en målsetting å vinne en majorturnering, vinne Ryder Cup og vinne en medalje i OL, sa han til bbfmagasinet.no i november i fjor.

Tror på en lys fremtid

Niklas Diethelm i Norges golfforbund sier til TV 2 at turneringsseieren og spillet gjennom sesongen har vist at både Hovland og Ventura kan ha en meget lys fremtid i golfsporten.

– De har levert gode resultater på baner som ikke blir vanskeligere i PGA, men det er jo mange andre faktorer som spiller inn i kampen for å bli proff. mange har potensialet, men ikke alle klarer å få det ut. Har vi én mann i PGA-touren om noen år, skal vi være glade. Det trenger vi også for å få frem flere gode golfere i Norge, sier Diethelm.

Han sier at Viktor Hovland i sommer skal spille i Europatouren i en turnering i Tyskland. Hovland er også så høyt oppe på collegerankingen at han antagelig vil få invitasjoner til flere PGA-turneringer.

Kristoffer Ventura er nå ferdig med skoletilværelsen og skal begynne på profflivet.

– Han har ingen jobb å gå til. Jeg tror planen hans er å signere med et agentfirma og spille seg opp gjennom deltagelse i ulike turneringer. Han er ikke ranket høyt nok til å få PGA-invitasjoner, men det er stor interesse for ham blant agentfirmaene, sier Diethelm.

Lik TV 2 Sporten på Facebook