PLUGG ELLER TRE?: Skulpturen
PLUGG ELLER TRE?: Skulpturen "Santa" ble torsdag avduket ved inngangsportalen til Ekebergparken skulpturpark i Oslo. Foto: Monica Iren Haldammen / TV 2

Omstridt skulptur avduket i Oslo

«Analplugg-gnomen» skapte stor oppstandelse i Nederland. Nå har Oslo fått en tilsvarende skulptur.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kveld klokka 18.00 ble en høyst merkverdig skulptur avduket i rundkjøringen ved Oslo hospital, som skal være en del av Ekebergparken skulpturpark.

Skulpturen består av en gnom som står og holder et juletre eller en analplugg, alt ettersom hvor tankene dine går.

I Rotterdam i Nederland ble en tilsvarende skulptur avduket i 2001. Der skapte den raskt sterke reaksjoner, og endte til slutt opp med å bli flyttet.

Skulpturen, som har fått navnet «Santa», er laget av den omstridte kunstneren Paul McCarthy. Han forteller at det hele startet som en vits.

– Det hele startet med at noen ga meg en analplugg som en vits. Senere ga noen meg en nisse, og jeg innså at pluggen så ut som et tre, sier McCarthy til TV 2.

McCarthy mener det er mer ved skulpturen enn bare analpluggen.

– Et stykke som dette har så mange nivåer. Folk vil snakke om analpluggen, men hvem snakker om nissen eller at den er rød? Den har flere meninger enn bare pluggen. Det er som å ta lavkultur, altså sexleketøy, og gjøre det til høykultur. Det er det vi kunstnere gjør. Vi setter sammen ting som har én mening, og sammen så får det en ny mening, sier kunstneren.

Mannen bak Ekebergparken, Christian Ringnes, sier skulpturen står ved inngangsportalen til parken, og mener den står på en vanskelig plass.

– Det er et veldig vanskelig sted for en skulptur, så det trengs en som virkelig synes. Det er mye liv her, mye trafikk. Inngangsportalen til Ekebergparken trenger en sterk skulptur, og det synes jeg vi har fått, sier Ringnes til TV 2.

FOTO: TV 2 / Ingvild Gjerdsø
FOTO: TV 2 / Ingvild Gjerdsø