Frykter dødsfeller hos 60.000 nordmenn:

– Det stod flammer ut av baderomsviften

Leverandøren Flexit tilbakekaller 60.000 brannfarlige vifter etter 20 branntilløp over hele Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Midt på natten våknet Henrik Mengaaen (28) av at røykvarsleren pep. Hele leiligheten var full av røyk fordi viften på badet hadde begynt å brenne.

– Det stod flammer ut av viften og de hadde spredd seg opp i taket og på utsiden av husveggen, sier han til TV 2.

Henrik fikk slukket med pulverapparat men huset på Oppsal i Oslo har store skader.

– Jeg er glad jeg hadde røykvarsler, hvis ikke vet jeg ikke om jeg hadde våknet, sier Mengaaen.

Se reportasje om saken øverst i saken.

20 viftebranner

Flexit, som leverer viftene, har tilbakekalt 75.000 vifter fordi de er brannfarlige. Det er motoren i viftene som kortslutter og det er ikke en systematisk feil ifølge leverandøren. Likevel vil de tilbakekalle alle vifter av typen Flexit silent eco, som er eldre enn oktober 2017.

Problemene med viftene startet for noen måneder siden.

– Vi har hatt et tjuetalls tilfeller av branntilløp i boliger og det er svært beklagelig, sier administrerende direktør i Flexit Knut Skogstad. Ett tilfelle er ett for mye og for oss er dette svært bekymringsfullt. Vi gjør alt vi kan for å unngå at dette skjer igjen, sier Skogstad.

Flexit har varslet myndighetene gjennom direktoratet for samunnssikkerhet og beredskap (DSB), og har også gjennomført annonsekampanjer i media og hos forhandlere som selger viften. Likevel har responsen fra de som har viften hjemme vært laber.

– Vi har bare hørt fra 13.000 med vifter og da er det nesten 60.000 vifter der ute som vi ikke har kommet i kontakt med og som skal få tilsendt ny. Det bekymrer oss og vi jobber nå med flere tiltak, som brev til alle husstander for å få ut informasjon til flere, sier Skogstad.

Frykter dødsfall

Leverandøren frykter at det vil skje flere branner og i verste fall dødsfall hvis ikke flere melder seg.

– Vi ber folk om å sjekke viftene sine, ta av dekslet og se på datoen og gå til våre nettsider og meld inn så sender vi deg en ny, sier Skogstad som understreker at viftene ikke er farlige når de er slått av.

For Henrik Mengaaen venter total renovering av badet som brant og vask av huset etter brannen. Han ante ikke at det var feil med viftene.

– Jeg hadde ikke hørt om det og det er nok mange med meg. Så nå håper jeg folk sjekker viftene sine, ser om de er berørt og får skiftet de så fort som mulig, sier han til TV 2.