Mark Clattenburg: – Dette er de største dommertabbene i VM-historien

TOPPER LISTEN: Den engelske dommeren Graham Poll ga tre gule kort til én og samme spiller i oppgjøret mellom Australia og Kroatia i 2006-VM. Han topper Mark Clattenburgs liste.
TOPPER LISTEN: Den engelske dommeren Graham Poll ga tre gule kort til én og samme spiller i oppgjøret mellom Australia og Kroatia i 2006-VM. Han topper Mark Clattenburgs liste. Foto: Christof Stache
Tidligere FIFA-toppdommer Mark Clattenburg har plukket ut de verste dommertabbene i VM-historien. Sjekk listen her!
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Slik ser du VM på TV 2 og NRK

Mark Clattenburg regnes som en av de beste engelske fotballdommerne gjennom tidene.

Høydepunktet for Clattenburg kom i 2016, da han ble plukket ut til å dømme både FA-cupfinalen mellom Crystal Palace og Manchester United, Champions League-finalen mellom Real Madrid og Atlético Madrid og EM-finalen mellom Frankrike og Portugal.

På oppdrag fra TV 2 Sporten har Clattenburg i forkant av mesterskapet i Russland tatt et dypdykk i arkivet og kommet frem til det han mener er de fem verste dommeravgjørelsene i VM-historien.

PLUKKET UT TABBENE: TV 2s dommerekspert Mark Clattenburg.
PLUKKET UT TABBENE: TV 2s dommerekspert Mark Clattenburg. Foto: Rui Vieira

En av Clattenburgs tidligere engelske kollegaer topper listen.

Her er Clattenburgs liste over de fem største dommertabbene i VM-historien:

1. Graham Poll, Australia – Kroatia (2-2), VM 2006: Tre gule kort til én og samme spiller:

– Jeg starter med den første, som skjedde med min tidligere kollega Graham Poll i gruppespillkampen mellom Australia og Kroatia. Han ga to gule kort til den kroatiske spilleren Josip Simunic, uten at han ble utvist. Først på det tredje dro han frem det røde. For en dommer så er det en katastrofe. Man kan forsvare at en dommer ikke får med seg alle taklinger og alt som skjer på banen, men man kan ikke forsvare at en dommer ikke kan reglene. Kanskje var Poll arrogant og trodde han kom til å få dømme finalen. Kanskje følte han presset, eller kanskje mistet han konsentrasjonen, sier Clattenburg til TV 2 Sporten

– Men han må dele ansvaret med hele teamet. Kanskje var det noe feil med kommunikasjonen. Fjerdedommere er ofte fra andre land, så kanskje var det et oversettelsesproblem. Uansett så informerte ikke fjerdedommeren Poll om at spilleren allerede hadde fått kort, konstaterer han.

2. Ali Bennaceur, Argentina – England (2-1), VM 1986: Maradonas «Guds hånd»:

DOMMERTABBE: Fra VMs kvartfinale i Mexico i 1986 der Maradona brukte hånden for å overliste Peter Shilton i det engelske målet. . (Foto: NTB Pluss arkiv) fra phrasea
DOMMERTABBE: Fra VMs kvartfinale i Mexico i 1986 der Maradona brukte hånden for å overliste Peter Shilton i det engelske målet. . (Foto: NTB Pluss arkiv) fra phrasea Foto: Ap Phrasea

– Den andre på listen min er Ali Bennaceur og omhandler et av de mest berømte målene i VM-historien. Jeg husker jeg så kampen da jeg var ung, og alle husker vel Maradonas «Guds hånd». Dommeren så det ikke. Ingen kan ta fra Maradona det vidunderlig vakre andre målet han scoret i kampen, men alle som forstår fotball så at det første målet var hands. At han trodde at en så liten spiller av vekst kunne vinne en hodeduell med den storvokste keeperen Peter Shilton er en gåte. At han ikke så handsen er helt utrolig. Scoringen endret hele kampen, for Argentina fikk gå opp i en 1-0-ledelse, oppsummerer Clattenburg.

3. Jorge Larrionda, Tyskland – England (4-1), VM 2010: «Alle» så ballen i mål:

ANNULLERT: Frank Lampard jublet for det han trodde var scoring. Så annullerte dommeren feilaktig.
ANNULLERT: Frank Lampard jublet for det han trodde var scoring. Så annullerte dommeren feilaktig. Foto: Gero Breloer

– Her var dommeren Jorge Larrionda fra Uruguay involvert. Jorge var av mange regnet for å være blant favorittene til det å få dømme finalen. Det var en viktig kamp, åttedelsfinale i VM, og jeg husker at jeg så kampen på TV på vei hjem fra bryllupsreise med min kone. Lampard skjøt fra distanse, og alle så at ballen var over linjen. Likevel ble den ikke godkjent. Det endret hele kampen, og England røk som kjent ut. Det kunne blitt en annen kamp om England korrekt hadde fått godkjent scoringen, og kanskje kunne England da gått hele veien og vunnet VM for første gang siden 1966. Uansett så viser slike avgjørelser hvorfor det er viktig at det skal brukes videodømming i årets VM i Russland.

4. Erik Fredriksson, Sovjetunionen – Belgia (3-4), VM 1986: Soleklare offsider:

– Da jeg var ung fotballspiller selv og så denne kampen, mente jeg at det var en stor skandale. Kampen endte 4-3 til Belgia etter ekstraomganger. To av målene Belgia scoret var soleklare offsider, det ene med nesten fem meter! Problemet var at det ikke var spesialiserte linjedommere i VM i 1986. De sendte kun hoveddommere, og de ble plassert langs sidelinjene, selv om de ikke var spesialisert i dette. De hadde ikke de samme ferdighetene som dagens assistentdommere. I neste turnering ble det innført at linjemennene fikk egen trening og ble spesialister. Vi ser hvor gode linjedommerne er i dag. Grunnen til at det ble endringer var denne kampen, forteller Clattenburg.

RASENDE: Irene raste mot dommeren etter at han godkjente Thierry Henrys viljehands.
RASENDE: Irene raste mot dommeren etter at han godkjente Thierry Henrys viljehands. Foto: Franck Fife

5. Martin Hansson, Frankrike – Irland, (1-1 etter ekstraomganger, 2-1 sammenlagt), VM-playoff 2009: Thierry Henry viljehandset:

– Dette var en kvalik-kamp, men den er med allikevel. Alle så at Henry handset, og irene krevde omkamp, men fikk det ikke. Henry burde kanskje innrømmet handsen til dommeren rett etterpå, men fotball er følelser og alle spillere vil vinne. Det interessante her er at Martin Hansson fikk en stor sjanse i karrieren ved å dømme denne kampen. Men han gjorde denne feilen, og den avgjørelsen ødela nesten hele karrieren hans i ettertid, påpeker Clattenburg.

Lik TV 2 Sporten på Facebook