Bekreftet: Zinedine Zidane gir seg i Real Madrid

Zinedine Zidane med oppsiktsvekkende nyhet på pressekonferanse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Zinedine Zidane (45) gir seg som trener i Real Madrid. Det annonserte han på en pressekonferanse torsdag.

– Jeg har bestemt meg for ikke å fortsette som trener i Madrid. Det er det riktige tidspunktet, sier Zidane ifølge Viasats fotballekspert Petter Veland.

– Laget må fortsette å vinne, og de trenger en endring for at dette skal skje. Etter tre år trenger de nye ideer og ny inspirasjon. Derfor tar jeg denne beslutningen. Jeg elsker denne klubben, men det beste for klubben og for meg er at jeg ikke fortsetter den kommende sesongen, sier han.

Zidane innrømmer at han var nær ved å signere en ny kontrakt, men så ombestemte han seg.

– Jeg tror det ville vært vanskelig å fortsette å vinne hvis jeg hadde blitt, sier franskmannen.

Klubbpresident Florentino Pérez mener det er en trist dag for Real Madrid.

– For meg var dette en overraskende beskjed å få, og dette er en trist dag for Real Madrid. Vi kan ikke gjøre annet enn å akseptere hans beslutning. Real Madrid vil være hans hjem for alltid, sier Pérez.

TV 2s fotballkommentator Øyvind Alsaker er svært overrasket.

– Jeg tenker umiddelbart at dette er et lynnedslag. Han kommer jo rett fra den unike trippelen i Champions League. I Real er vi vant til at trenerne får sparken, selv når de har vunnet noe, ikke at de sier fra seg jobben, sier Alsaker.

– Hva med Zidane videre nå?

– Det kan jo nesten bare gå nedover, etter alt han har vunnet. Det hadde nok også stemt om han hadde blitt værende. Han gir seg på topp. Han har vunnet alt med Real Madrid som spiller og trener. Det er en fyndig måte å si farvel på. Det er litt stil over det. Det er litt Zidane. Han har alltid vært sin egen mann og tatt valg som for andre har vært overraskende, sier Alsaker.

– I hvilken tilstand forlater han Real Madrid i?

– I og med at Bale og Ronaldo snakket om fremtiden sin i klubben etter mesterligafinalen, kan det tyde på at det er litt uro i klubben. Det er et fantastisk lag, som Zidane på mange måter arvet, men han har gjort en fantastisk innsats og gjenskapt suksess. Det er det vanskeligste i fotball. Uansett spillermateriale, så sniker det seg inn en metthetsfølelse. Man tar litt lettere på det. Det er menneskets natur, sier Alsaker.

Zidane har ingen planer om å ta over en annen klubb med det første.

– Jeg ser ikke etter et nytt lag. Jeg har sendt en melding til hele stallen og har snakket med Sergio Ramos. Vi har opplevd mye sammen og han respekterer avgjørelsen min. Han ønsket meg lykke til. Han er en leder, en kaptein og det har vært en fornøyelse å dele disse tre årene med ham, sier Zidane.

Zidane tok over Real Madrid i januar 2016. Han kom fra jobben som hovedtrener for Real Madrid Castilla, reservelaget til Real Madrid. Der hadde han ansvar for blant andre Martin Ødegaard. Før det var han sportsdirektør i den spanske storklubben.

Under Zidane har Real Madrid vunnet Champions League tre sesonger på rad. Han ledet klubben til seriemesterskap i 2016/17-sesongen. Zidane har ledet Real Madrid i åtte finaler. Klubben har vunnet samtlige. Under Zidane vant Real Madrid 104 av 149 kamper. 29 endte uavgjort, mens 16 endte med tap.

Nå gir han seg på topp, en knapp uke etter at Real Madrid slo Liverpool 3-1 i Champions League-finalen. Zidane var meget delaktig i seieren. Franskmannens Gareth Bale-bytte etter en drøy time viste seg å være en genistrek. Waliseren satte inn 2-1 på et fantastisk brassespark bare minutter etter at han kom på banen. Samme mann la på til 3-1 åtte minutter før slutt.