Neste uke vedtar Stortinget et forbud mot heldekkende plagg i undervisningssituasjoner.
Neste uke vedtar Stortinget et forbud mot heldekkende plagg i undervisningssituasjoner. Foto: Åserud, Lise

Bøhler om Frps burka-politikk: «Helt koko»

Jan Bøhler mener det er feil at Frp har dratt det politiske landskapet i sin retning, i debatten om forbud mot burka og niqab.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Neste uke vedtar Stortinget et forbud mot heldekkende plagg i undervisningssituasjoner.

Frenskrittspartiets stortingsrepresentant, Åshild Bruun-Gundersen, sier at Fremskrittspartiet har trukket det politiske landskapet langt i sin retning.

– Vi har trukket dette forbudet ganske langt, og jeg er stolt over at vi nå endelig blir det første landet i Norden som får et forbud mot niqab og burka i det offentlige rom, legger hun til.

Bruun-Gundersen mener at dersom Bøhler ønsker å strekke forbudet enda lenger, må han være med på Frp sitt forslag om et totalforbud mot burka og niqab i det offentlige rom.

– Men det ønsker altså verken Jan Bøhler eller Arbeiderpartiet, sier hun.

– Helt koko

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Jan Bøhler mener forbudet for bruk av niqab og burka er for snevert.

– Nå kan de når de kommer ut av klasserommet, etter Frp sitt forslag, ta på seg niqab og burka. Det mener vi vil skade skolemiljøet. Det er snakk om god kontakt, å bli kjent med hverandre, å kunne diskutere, lære og være sammen på en åpen måte uten at ansiktet er dekket til, sier han.

I november 2016 vedtok Stortinget at det skulle være forbudt med heldekkende plagg på alle utdanningsinstitusjoner, også utenfor klasserommene.

Jan Bøhler (Ap) er for et forbud mot burka og niqab på hele skoleområdet.
Jan Bøhler (Ap) er for et forbud mot burka og niqab på hele skoleområdet. Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB Scanpix

Bøhler mener det er «helt koko» å si at Fremskrittspartiet har trukket det politiske landskapet sin vei. Han mener det er Frp som har moderert seg.

– Det var flertall for at det skulle være forbudt på hele skolens område, og så kommer Frp og snevrer det inn til at det bare skal gjelde inne i klasserommet og inne i auditoriet, sier han.

Vanskelig med nasjonale føringer

Nå vil Frp foreslå at samtlige kommuner selv skal definere hva som er skolenes friområde. Bruun-Gundersen sier det vil være vanskelig å legge nasjonale føringer, fordi det kan være vanskelig å definere hva som er skolens område.

– Det er vanskelig for oss å definere hva som er skolens område, sier hun, og forklarer:

– For eksempel kan det være vanskelig å definere et forbud på skoleveien, eller busstransport, som er et offentlig transportmiddel, og så lenge vi ikke har et nasjonalt totalforbud mot burka i Norge, så er det nettopp det som er vanskelig.

Bøhler mener dette argumentet ikke er godt nok.

– I de områdene hvor universitetene ligger litt på kryss og tvers, sånn som i Oslo sentrum, så må det gjelde i selve bygningene. Men ikke bare inne i auditoriet og ikke bare inne i forelesningssalen.

– En skolegård er en skolegård, legger han til.

Ifølge Bøhler har både Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet sagt hele veien, at man trenger nasjonale regler for å slippe å «krangle» om dette i hver kommune.

– Vi foreslår at det skal gjelde på alle skoleområder, alle høgskoleområder, og så videre, i hele landet, og så går Frp mot det med en merkelig begrunnelse. Hvorfor kan de ikke bare si at de er presset av Venstre til å gå tilbake på det de foreslo, og som vi foreslår nå.