Klimaanlegg eller aircondition som ikke fungerer er vanlig feil når en bil blir noen år gammel. Det har mange erfart i sommervarmen.
Klimaanlegg eller aircondition som ikke fungerer er vanlig feil når en bil blir noen år gammel. Det har mange erfart i sommervarmen.

Mange bileiere får seg en varm overraskelse

Heldigvis er det ganske enkelt å få gjort noe med det.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I «Spør Benny»-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny! Jeg har kjøpt en brukt VW Tiguan 2008-modell. Klimaanlegget funker ikke. Det blåser bare varmt luft. Jeg har sjekket sikringen og den er hel. Jeg har tre måneder bruktbilgaranti, men jeg er ikke sikkert om dette dekkes av den garantien eller ikke. Setter stor pris på hvis du gidder å svare!

Benny svarer:

Heisann – klart jeg skal svare! Du er forresten ikke på langt nær alene om å ha problemer med klimaanlegg / aircondition i disse dager. Jeg får flerfoldige spørsmål om dette hver uke på "Spør Benny" nå.

Det er tydeligvis mange som har fått seg en varm overraskelse i sommervarmen.

Jeg antar at det er så enkelt som at det må etterfylles gass på aircondition-anlegget. Det er helt vanlig etter noen år.

Det er slik at klimaanlegget skal inneholde en viss mengde gass, som veldig enkelt fortalt jobber under trykk for å senke temperaturen. Gjennom koblinger og pakninger vil noe av gassen langsomt sive ut og kjølingen uteblir. Derfor er det nødvendig med etterfylling. Dette inngår vanligvis ikke vanlig intervall-service, og er noe bileieren selv må følge opp.

Garanti eller ikke?

Jeg antar at det er så enkelt, men det kan også være en større lekkasje slik at rør eller koblinger, eller komponenter som selve kompressoren må skiftes. Men man begynner alltid med å sjekke gass / trykk aller først. Som regel ligger feilen der. Det er en ganske enkel jobb.

Jeg vil tro at dette dekkes av bruktbilgarantien om du nettopp har kjøpt bilen. Men her må du sjekke vilkårene for garantien din. Du har en ti år gammel bil, og ikke alle forhandlere gir full garanti på såpass gamle biler, men begrenser det til å gjelde for eksempel kun motor og drivverk.

Mitt råd er uansett å få gjort noe med dette så fort som mulig – og i alle fall eventuelt før garantien utløper.

Dessuten er det jo varmt om dagen, så det er helt greit med litt kjøling.

Ønsker deg en fin sommer i en kald bil!

Les også: Dette irriterer mange bileiere seg over

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

Les også: Verdens mest verdifulle bilmerke

Video: Denne VW-en kan vi snart få kjøpe