VM-VERTER: Russlands president Vladimir Putin sammen med fotballegendene Pele og Argentinas Diego Maradona. I forkant av VM har det imidlertid vært et storpolitisk spill i kulissene.
VM-VERTER: Russlands president Vladimir Putin sammen med fotballegendene Pele og Argentinas Diego Maradona. I forkant av VM har det imidlertid vært et storpolitisk spill i kulissene. Foto: Alexey Nikolsky

Russland-ekspert: – VM er en mulighet til å vise landet frem på en positiv måte

Forholdet mellom Vesten og Russland har kanskje ikke vært dårligere siden den kalde krigen. Men det vil trolig ikke prege VM, mener ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Slik sendes VM på TV 2 og NRK

Flere land har frosset de politiske forbindelsene med Russland etter annekteringen av Krim-halvøya i 2014. I tillegg har NATO styrket sin tilstedeværelse i Øst-Europa.

Europeiske etterretningssjefer har samtidig lenge hevdet at Russland forsøker å undergrave vestlige demokratier med desinformasjon, nettangrep og mer tradisjonell spionasje, og Russland er som kjent også beskyldt for å ha påvirket den amerikanske valgkampen da Donald Trump ble valgt til president i 2016.

I sommer skal Russland arrangere verdens største sportsarrangement, VM-sluttspillet i fotball. Det er ventet at over én milliard TV-seere vil se VM-finalen direkte 15. juli.

SKAL DEKKE VM: TV 2s utenriksreporter og Russland-ekspert Øystein Bogen på Den røde plass i Moskva.
SKAL DEKKE VM: TV 2s utenriksreporter og Russland-ekspert Øystein Bogen på Den røde plass i Moskva. Foto: Aage Aune/TV 2

VM-finalen mellom Tyskland og Argentina for fire år siden ble sett av 1,013 milliarder TV-seere, ifølge FIFA.

– Russland kan omsider få sårt tiltrengt positiv omtale
TV 2-reporter Øystein Bogen har dekket Russland siden 1995, og har skrevet bøkene «Putin og jeg. Russlands vei fra håp til håpløshet» (2016) og «Russlands hemmelige krig mot Vesten» (2018).

Russland-eksperten mener VM-sluttspillet gir Russland en gyllen mulighet til å vise landet frem på en positiv måte.

– Det betyr først og fremst en mulighet til å vise landet frem og bli sentrum for verdens oppmerksomhet på en positiv måte. I tillegg til sårt tiltrengt positiv omtale og tilstrømning av utenlandske turister i økonomiske nedgangstider, har VM også gitt myndighetene en konkret anledning til å ruste opp forfallen infrastruktur, spesielt i de elleve byene der det skal spilles kamper, sier Bogen til TV 2 Sporten.

I forkant av VM har det i internasjonale nyhetsmedier pågått det mange beskriver som en «informasjonskrig» mellom vestlige land og Russland.

Spesielt er forholdet mellom Storbritannia og Russland svært betent.

Britene påstår at Russland sto bak giftangrepet på den tidligere spionen Sergej Skripal og hans datter i Storbritannia. I en samlet solidarisk protest utviste EU, NATO, USA, Canada og Norge til sammen 153 russiske diplomater. Som svar satte Russland, som benekter anklagene, 189 utenlandske diplomater på dør.

Fakta om Øystein Bogen:

Øystein Bogen, (født 20. desember 1969) er en norsk journalist, Russland-ekspert og dokumentarfilmskaper. Han har jobbet i TV 2 som utenriksreporter og vaktsjef siden 1995. Bogen studerte russisk på Forsvarets Etterretningshøgskole (dengang FSES). Han har først og fremst dekket Russland og det tidligere Sovjetunionen og i tillegg dekket en rekke internasjonale kriger og konflikter for kanalen, blant annet krigen i Kosovo, krigen i Georgia og krigen i Ukraina.

Bogen ble gjenstand for stor internasjonal oppmerksomhet før OL i Sotsji 2014 da han og TV 2-fotograf Aage Aune ble arrestert og trakassert gjennom flere dager av russisk politi mens de arbeidet med kritiske reportasjer om arrangementet. Episoden førte til en oppsiktsvekkende offentlig unnskyldning fra det russiske utenriksdepartementet.

Kilde: Wikipedia/TV 2

– Partene er ikke likestilt
Øystein Bogen er ikke i tvil om hvem man bør stole på dersom den betente politiske situasjonen skulle eskalere eller en ny storpolitisk konflikt mellom Vesten og Russland skulle oppstå under VM-sluttspillet.

– De to partene er ikke likestilt. Som regel kan man stole på informasjonen vestlige ledere kommer med, fordi de er avhengig av tillit i sin egen befolkning. Vestlige politikere som farer med løgn blir som oftest arrestert av den uavhengige presse, av sin egen parlamentariske opposisjon og i ytterste konsekvens av landets rettssystem, forteller Bogen, og legger til:

– Russland, på den annen side kan i dag ikke kalles noe demokrati i ordets rette forstand, fordi de demokratiske kontrollmekanismer er satt ut av spill. I Russland er det ikke blitt avholdt et fritt og rettferdig valg på 18 år. Det fins ingen reell opposisjon og i landets nasjonalforsamling er det ikke rom for å komme med kritikk av regjeringen. Det fins knapt noen uavhengig presse lenger, i hvert fall ikke som har noen gjennomslagskraft i befolkningen. Og det russiske rettssystemet er kjent for å være gjenstand for systematisk politisk styring, fortsetter TV 2-reporteren, og slår fast:

– Russiske ledere lyver ofte og kan dessverre fortsette å lyve både for sin egen befolkning og for verden forøvrig uten at det får konsekvenser.

– Det finnes ingen «informasjonskrig»
Han vil ikke være med på påstandene om at det foregår en «informasjonskrig» mellom Russland og Vesten.

– Det fins ingenting som heter «informasjonskrig». Vesten driver i hvert fall ingen slik informasjonskrigføring mot Russland, selv om russiske ledere ynder å hevde det motsatte. Som jeg skriver i min siste bok «Russlands hemmelige krig mot Vesten», er det imidlertid godt belegg for å hevde at russiske myndigheter driver en systematisk kampanje mot Vesten, der man sprer falske og villedende påstander gjennom egne statlige medieorganisasjoner og sosiale medier. Målet er å skape kaos, mistillit og tvil i vestlige land og forsøke å endre landenes politikk og prioriteringer slik at de passer Russland bedre, sier Bogen, før han legger til:

– Jeg tror imidlertid VM blir en periode der denne aktiviteten trappes ned fra russisk hold for ikke å ødelegge det glansbildet av Russland man håper mesterskapet skal bli.

– Hvorfor blir det tilsynelatende ikke gjort forsøk på å bedre forholdet mellom Russland og Vesten fra begge sider?

– Det dårlige forholdet mellom Russland og Vesten er ikke en situasjon begge parter er like ansvarlig for. Det var Russland som gjennom sin anneksjon av Krim i 2014 og sin fortsatt aktive krigføring i Øst-Ukraina underminerte klimaet for samarbeid og tillit som ble skapt etter den kalde krigen, svarer Bogen.

Vil dekke mesterskapets skyggeside
Den mangeårige Russland-korrespondenten minner om at krigen i Syria også danner et bakteppe for den storpolitiske konflikten.

– Russlands handlinger i Ukraina, støtten til Syrias blodige diktator Assad og en stadig mer aggressiv militær adferd mot grensene til nabolandene har gjort at Vesten har måttet besvare med egen opprustning og sanksjoner. Statlige cyberangrep, valgmanipulasjon – som i USA, og påståtte drapsforsøk på politiske motstandere, som sett under nervegassangrepet på avhopperen Sergej Skripal i Salisbury, har jo ikke akkurat ført til at tilliten mellom partene er blitt bedre. Jeg mener det nå først og fremst er opp til Russland å avgjøre hva slags forhold man ønsker å ha til Vesten. Bedre vil ikke forholdet bli før president Vladimir Putin begynner å respektere internasjonal rett, nabolandenes territoriale integritet og menneskerettigheter i sitt eget land, konkluderer han.

Øystein Bogen skal selv reise til VM i Russland for å dekke mesterskapet for TV 2 Nyhetene.

Reporteren og forfatteren både håper og tror at Russland kommer til å gjennomføre et flott VM-sluttspill.

– Jeg tror VM kommer til å fremstå som svært fint og flott for alle som følger det på TV-skjermen. Men medaljen har altså en bakside, og jeg selv kommer til å reise rundt i Russland før og under mesterskapet for også å lage reportasjer om noen av de negative ting VM har ført med seg. For eksempel omfattende korrupsjon, undertrykkelse av opposisjon og noen av de samfunnsproblemer som er blitt nedprioritert til fordel for å kunne avholde et mesterskap med prislapp på minst 120 milliarder kroner. Men jeg kommer også til å lage reportasjer om det russiske folks varme hjerter, deres ufattelige gjestfrihet og rike kultur, oppsummerer han.

Southgate ignorerer politikken
Som nevnt tidligere er spesielt forholdet mellom Storbritannia og Russland svært kjølig etter giftangrepet på den tidligere spionen Sergej Skripal og hans datter, som britene mener Russland stod bak. Russland benekter dette og krever bevis.

Englands manager Gareth Southgate uttalte seg i forkant av VM om situasjonen de to landene.

– Jeg er fullstendig klar over dynamikken som pågår mellom landene, men jeg har reist verden rundt og vært i land jeg har blitt advart mot å reise til, sa Southgate, ifølge The Guardian.

– Det er klart at det har oppstått en alvorlig situasjon mellom landene, som kan utvikle seg hele tiden, men min jobb er å konsentrere meg om fotballen og sørge for at laget bli best mulig, mente Englands landslagssjef.

Southgate føler seg sikker på at England blir godt ivaretatt under VM-sluttspillet i Russland.

– Jeg har blitt briefet og all informasjon jeg har fått tilsier det. Det viktigste for meg er sikkerheten til spillerne og de tilreisende supporterne, påpekte han.