Ingen storstreik i finansnæringen

To timer på overtid ble arbeidsgiversiden Finans Norge enige med Finansforbundet, men meklingen med LO resulterte i at 1.200 medlemmer tas ut i streik.

1.200 LO-medlemmer tas ut i streik fra torsdag morgen. Foto: Vidar Rudd/NTB Scanpix
1.200 LO-medlemmer tas ut i streik fra torsdag morgen. Foto: Vidar Rudd/NTB Scanpix

– Kravene til LO var av svært prinsipiell karakter. LOs krav om tariffavtale i hele finansnæringen er et gammelt krav som det har vært jobbet med lenge. Denne gangen strakk vi oss langt for å få til en løsning, men det var dessverre ikke nok for LO. Vi beklager derfor at LO går ut i streik, sier arbeidslivsdirektør Runa Opdal Kerr i Finans Norge i en epost til NTB.

LO organiserer under 3,5 prosent av de ansatte i finansnæringen og Kerr opplyser at streiken i mindre grad vil berøre bank- og forsikringskunder i Norge, men vil ha betydelige konsekvenser for enkelte foretak hvor LO har et større antall medlemmer.

listen over bedriftene som vil rammes av streiken er blant annet DNB, flere av Sparebank1 sine avdelinger og Nets.

Streiker fra torsdag morgen

– Vi krevde rett til å opprette tariffavtale og det samme tillegget ved tidligpensjon som andre ansatte i privat og offentlig sektor har fått. Det var det ikke mulig å få Finans Norge med på, derfor streiker vi, sier Peggy Hessen Følsvik, nestleder i LO og forhandlingsleder.

LO krever at deres forbund skal ha rett til å opprette tariffavtale i Finans Norge, men fikk ikke kravet innfridd. I tillegg ønsker organisasjonen å sikre arbeidstakere som slutter etter fylte 62 år en bedre pensjon gjennom et kronetillegg.

– Dette er noe arbeidstakerne i alle de andre oppgjørene har fått, vi krever at de ansatte i finansnæringen skal få det samme, sier Følsvik.

LOs medlemmer streiker fra klokken 08 torsdag morgen.​

– Gunstig

Finansforbundet ble natt til torsdag enige med Finans Norge to timer på overtid og tar derfor ikke sine drøyt 21.000 medlemmer ut i streik.

– Vi er veldig fornøyde med resultatet og at vi fikk mange krav innfridd, sier forbundsleder i Finansforbundet, Pål Adrian Hellman til NTB.

Blant annet nevner han kravet om at ansatte som har vært i foreldrepermisjon i minimum fem måneder skal gis minst ett lønnstrinn ved gjeninntreden. Han trekker også fram at laveste trinn i lønnssystemet er fjernet.

De har også fått gjennomslag for at midlertidige ansatte direkte gjennom bedriften etter tre måneder skal ha samme lønns- og arbeidsvilkår som fast ansatte.

– Det vil særlig være gunstig for ungdommer og andre vikarer, sier Hellman.

20.000 slipper streik

Forbundslederen legger ikke skjul på at det har vært tøffe forhandlinger siden meklingen startet tirsdag.

– Det har vært en tøff mekling og det var tøft å måtte bryte, men samtidig har det vært fremgang og optimisme, forteller Hellman.

Finansforbundet hadde på forhånd varslet at de ville ta ut drøyt 20.000 medlemmer i streik om partene ikke kom til enighet.

– Vi er nå veldig fornøyde med at de ikke tas ut i streik og kan ha en normal hverdag fra i morgen av, sier han til NTB natt til torsdag.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2