MYE STØY: Familien Dalseg må bruke øreklokker i hagen.
MYE STØY: Familien Dalseg må bruke øreklokker i hagen. Foto: Breno Otranto/TV 2 hjelper deg

Familien Dalseg har skytebane fem meter fra hagen sin

TV 2 hjelper deg (TV 2): Skuddene overgår jetfly og rockekonsert i styrke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk forening mot støy målte i fjor hele 137 desibel skytestøy i hagen til familien Dalseg på Skjetten.

– Lydnivået bryter alle forsvarlige regler. Vi har ikke sett maken i Norge, sier generalsekretær Ulf Winther i støyforeningen.

May Nagel er også nabo til skytebanen. Her måler støyforeningen hele 127,5 desibel:

– Det er helt forferdelig, sier May som har datteren Pia Elvira på 18 måneder.

– Jeg må passe på slik at jeg kommer hjem med henne før klokken seks. Jeg vil ikke være utenfor huset når de starter å skyte. Både fordi hun blir kjemperedd og fordi det er farlig for henne, sier May.

Nær blinken

Så nær blinken leker barna.
Så nær blinken leker barna. Foto: Breno Otranto/TV 2 hjelper deg

Hos familien Dalseg er skyteskivene bare fem meter fra hekken som går rundt hagen på tomten.

– Du føler nesten at du kan ta på blinkene, sier pappa Torgrim Dalseg som har gått bort til hekken en time før skytingen begynner.

Denne dagen griller familien pølser. Det gjør de vanligvis ikke på onsdager. Da blir det nemlig skutt på 300 meters bane med våpen av grovere kaliber. De to andre skytedagene blir det skutt med mindre våpen som gir lavere støy.

Pølsemiddag med skytestøy:
Pølsemiddag med skytestøy: Foto: Breno Otranto/TV 2 hjelper deg

– Det går ikke an å sitte her ute egentlig, sier Torgrim og vi forstår hva han mener. Det er bare noen sekunder mellom hvert skudd og skuddene gjør at man skvetter til.

Fare for hørselskader

– Man tror ikke det er sant, sier mamma Jenny, som er svært bekymret for barnas hørsel.

– Barn er mer utsatt for varige hørselskader fordi de har kortere og smalere hørselkanaler. Så vi kan ikke ha det slik vi har det i dag, sier Jenny Dalseg.

Interesseorganisasjonen Norsk forening mot støy advarer også mot denne type støy og mener det kan føre til skader på hørselen.

– Du kan få skadet flimmerhårene i ørene og slike skader kan være uopprettelige. Da har du det for resten av livet, sier rådgiver Pål Jensen i foreningen.

Pål Jensen måler støynivået.
Pål Jensen måler støynivået. Foto: Breno Otranto/TV 2 hjelper deg

Han utførte en nøye støymåling på tomten i fjor og målte ved fire tilfeller 137 desibel i skuddstøy. Det er syv desibel mer enn Arbeidstilsynets grense på 130 desibel for impulslyd.

Da TV 2 hjelper deg var på opptak, gjentok foreningen noen av målingene, men målte aldri over 130 desibel i impulsene. Noe av årsaken kan være en ny sikkerhets- og støyvoll som ble bygget i vinter etter politiets befaling.

53 år siden beslutningen

Lokalavisen Romerikes Blad tok et dypdykk i historien i fjor sommer og fant en beslutning fra 1965 i formannskapet og herredsstyret hvor banen på Skjetten skulle legges ned og ny bane skulle bygges på Lahaug. Etter 53 år har ingenting skjedd:

– Jeg har full forståelse for at maskineriet i kommunen ikke går så fort, men det må finnes grenser, sier Jenny Dalseg.

Og ektemannen Torgrim tilføyer:

– Hadde vi visst dette da vi var her på visning, ville vi ikke kjøpt dette huset.

For ifølge familien Dalseg hadde de fått antydninger om at skytebanen på Skjetten snart skulle legges ned og ny skulle bygges på Lahaugmoen.

Åsmund Ottershagen i Skedsmo skytterlag.
Åsmund Ottershagen i Skedsmo skytterlag. Foto: Glenn Aaseby/TV 2 hjelper deg

Dette er også Skedsmo skytterlags mål, men det har altså tatt 53 år hittil.

I mellomtiden har det vært forslag om innendørs bane i forbindelse med Lillestrøms hjemmebane, Åråsen, og også flere andre skytebane alternativer.

– Vi har diskutert skytesak år ut og år inn med kommunen. Vi har båret inn det ene prosjektet etter det andre, og det er blitt lagt i skuffen, sier leder Åsmund Ottershagen i Skedsmo skytterlag.

Vil ha skytestans

Ordfører Ole Jacob Flæten vil ha ny skytebane, men kan ikke love dette. Etter 53 år er Lahaugmoen på nytt alternativet, bare noen få meter fra det opprinnelige forslaget fra 1965. Men det virker alt annet enn lett år få til:

Ordfører Ole Jacob Flæten.
Ordfører Ole Jacob Flæten. Foto: Ørnulf Risnæs/TV 2 hjelper deg

– Det er ikke så enkelt å si at nå gjør vi det. Blant annet markagrensa gjør at dette er veldig krevende. Det tok fire år før departementet fikk bestemt seg for om vi kunne bygge på Lahaugmoen i det hele tatt, og den saken er ikke løst ennå, sier Flæten.

Selv om ny skytebane ikke er klar mener ordføreren at Skedsmo skytterlag bør tilby seg å flytte skytingen til andre baner i området.

– Det er en utfordring at folk bor så tett på en skytebane og blir plaget av støyen. Så løsningen er at banen skal flyttes. Men skytterne har sin rett og vi har ikke hjemmel til å si stopp og skyt. For de kan med loven i hånd fortsette å skyte, sier Flæten som mener skytterlaget er vanskelige.

– Det er frustrerende at de ikke er villig til å gå inn og finne kompromisser.

– Vil presse ut skytterlaget

Skytterlaget mener de ikke er vanskelige og mener en skytestans vil føre til problemer for laget:

– Vi kan ikke putte medlemmene hit og dit og fordele dem i et blekksprutmønster. Da blir laget oppløst, sier Ottershagen.

I 157 år har skytterlaget skutt på samme plass og lederen i Skedsmo skytterlag mener kommunen må ta på seg skylden for å ha bygd hus for tett på skytebanen.

– De har bygd inn skytebanen for å skape en situasjon for å presse ut skytterlaget. De sikler på området og vil regulere det, selge ut tomter og innkassere pengene, sier Ottershagen.

Ordføreren tilbakeviser dette og viser til planer om at området trolig blir grønt areal og ikke boligtomter.

Til kommunens beslutning om å gi byggetillatelse til en bolig fem meter fra skyteskivene, sier han følgende:

– Da den byggetillatelsen ble gitt, var det innenfor regelverket på den tiden.

Skytterlaget åpner for å få til skytestans i en overgangsfase før en eventuelt ny bane er ferdigbygget.

– Den dagen Lahaugmoen står i en ikke reversibel posisjon, kan Flæten komme. Så skal vi ta det opp med våre medlemmer og se om vi kan finne en løsning frem til det er ferdig, sier Ottershagen.