Seks toppmobiler
Seks toppmobiler Foto: Glenn Aaseby/ TV 2 hjelper deg

Stor test av toppmobiler:

Denne telefonen tar de beste bildene

TV 2 hjelper deg (TV 2): Flere linser, night mode og perfekt fargegjengivelse. De nyeste mobilene tar bedre bilder enn noen gang før.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lyd og bilde har testa seks toppmodeller for å finne ut hvilken mobil som har det beste kameraet og gir deg de flotteste bildene.

– Før dreide det seg om å få mest mulig megapixler inn i et bilde, men det er vi ferdig med no. Nå er det fokus på å få de beste bildene også innendørs og i dårlig belysning, sier Geir Nordby fra Lyd og Bilde.

De seks mobilene er Samsung, Nokia, Sony, Asus, iPhone og Huawei.

Flere linser

En av tingene som har endret seg siden sist er at kameraene har fått enda flere linser.

– Linsene har ulike egenskaper til ulik bildetaking. I tillegg ser vi at bildestabiliseringa på kameraene har blitt vesentlig bedre, noe som gir bedre bilder i bevegelse og i dårlig lys, forteller Nordby.

Knuser alt

Huawei skiller seg ut fra de andre ved at den har tre linser, som er laget av Leica.

– Linsene gir ulik zoom funksjon og jobber i tandem. Og denne telefonen tar de beste bildene vi noensinne har sett fra en smartmobil, sier Nordby.

Kameraet har en «night mode» der man holder inne knappen i fire sekunder.

– Da suger den til seg alt lyset den klarer og presentere det som de skarpeste kveldsbildene du har sett, forteller Nordby.

Les mer om alle mobilene nederst

Beste kjøp

Asus Zenfone 5 koster halvparten av de dyreste mobilene.

– Den tar veldig gode bilder, både inne og ute, sier Nordby.

Den ekstra linsa er på dette kameraet en vidvinkellinse.

– Det betyr at du får et stort utsnitt uten at du trenger å gå langt bak for å få bilde. Denne mobilen er kåret til «Beste kjøp», forteller Nordby.

Samsung Galaxy S9+

Pris: 9800 kr

Terningkast: 5

Samsung har alltid laget gode kameratelefoner og dette er ikkje et unntak. Den tar veldig gode og skarpe bilder. Kameraet er vesentlig bedre enn sin forgjenger. Forbedringene er ikke veldig synlig på bilder i gode lysforhold, men når man tar bilder om kvelden legger man merke til detaljer som man kanskje ikke så med det blotte øyet. Det blir skarpe bilder med naturlige farger og mange detaljer.

Huawei P20 Pro

Pris: 8500 kr

Terningkast: 6

BEST I TEST

Huawei skiller seg ut fra de andre ved at den har tre linser, som er laget av Leica. Den tar de beste bildene vi noensinne har sett fra en smarttelefon, ikke minst i mørket. Kamera har en «night-mode» hvor du holder inne knappen i fire sekunder og den suger til seg alt lyset den klarer. Resultatet blir de skarpeste kveldsbildene du har sett fra en mobil. Mobilen knuser alt vi har sett til nå.

Sony Xperia XZ2

Pris: 8000 kr

Terningkast: 5

Tar veldig gode og skarpe bilder, men autofokusen er ikke den beste i innendørsbelysning. Fargene er spot on, de beste fargene blant alle. Men det som er spesielt interessant med mobilen er videokvaliteten. Det er HDR-effekt på videokameraet, noe ingen andre mobilkamera har. I tillegg har den super slow motion og kan filme i 960 bilder i sekundet i full HD.

Apple iPhone X

Pris: 11 000 kr

Terningkast: 6

God skjerm og utmerket kamera. Filmer med flere frames i sekundet enn tidligere. Man kan filme 4K med 60 frames. iPhone har jobbet med å få bort lyslekkasje mellom pixlene som gir bedre kontrast og bedre lysskarphet i bildet. Fargene har blitt forbedret og man får tatt gode bilder i innendørsbelysning. Zoomobjektivet har fått optisk bildestabilisator, slik at du kan ta veldig gode bilder selv om man er litt skjelven på hånden.

Nokia 8 Sirocco

Pris: 8000 kr

Terningkast: 5

Tar skarpe og fine bilder, og har et Carl Zeiss-objektiv som er kjent for kvalitet. Den tar ikke så gode selfiebilder da linsa foran på mobilen er litt dårligere enn de bak. Det tar ikke de beste bildene innendørs og i dårlig belysning. Men bedre hvitbalanse og skarphet enn Nokia sin forrige modell. Autofokusen har også blitt raskere og motlys blir håndtert godt.

Asus Zenfone 5

Pris: 4500 kr

Terningkast: 5

BESTE KJØP

Asus skiller seg fra de andre mobilene ved at den ekstra linsa blir brukt som en vidvinkellinse. Det er her puttet inn en 120 graders vidvinkel som gjør at du slipper å gå langt unna for å få et stort utsnitt. Den tar veldig gode bilder, også i dårlig lys. Kameraet har 16 motivprogram. Når man tar et bilde blir motivene blir analysert og automatisk blir det programmet som passer best til bildet brukt.