Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se de unike bildene øverst i artikkelen!

Det er nyhetsbyrået AP som onsdag distribuerer en bildeserie av skjelettet som er funnet i Pompeii-feltet i Italia.

Bildene viser et skjelett som stikker ut fra en stor steinblokk som kan ha blitt kastet ut fra vulkanen Vesuv da den utslettet byen sør for Napoli i år 79.

Skjelettet har tilhørt en mann på over 30 år. Brystkassen er knust, men arkeologene har ikke funnet hodet.

Ifølge AP sier arkeologene at mannen kan ha hatt en infeksjonssykdom som gjorde det vanskelig for ham å gå, og dermed også å løpe i sikkerhet da Vesuv-utbruddet startet.

Generaldirektør ved Pompeii-utgravingen uttaler at funnet er «eksepsjonelt», skriver AP.

Dette skjedde i Pompeii

24. august år 79 begravde et utbrudd fra vulkanen Vesuv hele Pompeii i aske. Byen hadde en befolkning på mellom 8000 og 10.000 mennesker, hvorav minst 2000 omkom. Etter katastrofen ble det gjort forsøk på å skape en ny bebyggelse over askelaget, men forsøket førte ikke frem.

I 1748 ble Pompeii gjenoppdaget, og utgravinger ble satt i gang under ledelse av kongen av Napoli. I begynnelsen hadde utgravningene karakter av «skattegraving», hvor man fjernet alt flyttbart som skulpturer og lignende, brøt freskomalerier ut av veggene og deretter gravde jord over igjen. Fra 1800-tallet, og særlig etter Italias samling i 1860-årene, ble utgravingene mer seriøse.

Man forsøkte å konservere de utgravde husene og bevare dem som de var med innbo og løsøre. Også fra et feltarkeologisk synspunkt har Pompeii derfor hatt stor betydning.

Kilde: Store Norske Leksikon