#

2SITERT

Lagerbäck har fått et luksusproblem

PREMIER LEAGUE: Alexander Sørloth og Joshua King får tøff konkurranse om de to spissplassene på Norge.
PREMIER LEAGUE: Alexander Sørloth og Joshua King får tøff konkurranse om de to spissplassene på Norge. Foto: Poppe, Cornelius
Hvem skal Lagerbäck velge på topp?
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Lagerbäck ble norsk landslagssjef, hadde vi kun én spiss vi virkelig hadde stor tro på, og det var Joshua King.

Han var fantastisk i 16/17-sesongen i Premier League med sine 16 mål, og så har det vært en litt tyngre sesong i 17/18 med åtte mål og en litt annerledes rolle i Bournemouth.

I disse dager er landslaget samlet i Oslo for å forberede seg til kampene mot Island og Panama, og i motsetning til tidligere er det nå et skikkelig bikkjeslagsmål om plassene på topp.

Da Norge møtte Australia og Albania på sist samling, var ikke førstevalgene våre med, for både Sørloth og King meldte forfall.

Allikevel er Lagerbäck klar på at det som ble levert av spissene våre mot Australia og Albania var det beste under hans ledelse.

Ola Kamara fikk sjansen i den første kampen sammen med Bjørn Maars Johnsen, og begge leverte langt mer enn hva som var forventet.

Kamara hamret inn tre mål og blir selvfølgelig umulig å komme utenom i de neste uttakene, men det var ikke scoringene som imponerte Lagerbäck mest.

Antall meter de to spissene løp med høy intensitet, var nøkkelen til at det norske kollektivet fungerte slik Lagerbäck vil at det skal fungere. Det var enkelt å se mot Australia og Albania at dette var et «Lagerbäck-lag», og det er det de skal bygge videre på nå. Vi har ikke verdens beste fotballspillere, men om de norske gutta fortsetter i samme spor, har vi etterhvert fått en enhet som kan ta oss til sluttspill.

Mens Maars Johnsen og Kamara imponerte mot Australia, var det Tarik Elyounoussi og Maars Johnsen som tok vare på sjansen mot Albania. Igjen var det to meget gode førsteforsvarere på topp som gjorde at det norske laget hadde god kontroll, og når de to på topp jobber så godt sammen når Norge ikke har ball, er det mye enklere å forsvare seg for hele laget.

Lagerbäck jobber mye med hvordan spissene skal samarbeide. Han vil ha spissene så tett som mulig og så høyt som mulig når Norge har ball, for da har Norge muligheten til å være direkte om det er behov for det – og det er det jo ofte når vi møter gode lag.

Flere og flere lag har mer fokus på det høye presset sitt, og da er ofte medisinen en lang ball opp mot spissene. Dette så vi da Lagerbäck trente Island og Sverige, og vi vil se at Norge ofte gjør dette i kampene som kommer til høst i Nations League, og i kampene mot Island og Panama som spilles den neste uka.

Men hvilke to spisser skal Lagerbäck velge?

 • Joshua King er bankers på dette laget. Ja, han må selvfølgelig jobbe hardt han også, men det er jeg sikker på at han vil gjøre. Vi trenger farten og ferdigheten til King. Det er ingen andre norske spisser som er i nærheten av han når er på sitt beste, men kampbelastningen kan til tider bli for tøff. Da må Lagerbäck ha andre spisser som fungerer sammen, og det har vi nå fått se at vi har.
 • Alexander Sørloth var syk tirsdag og dermed ikke med på trening, men han har hatt en fantastisk utvikling det siste året. Hans enorme prestasjoner for Midtjylland gjorde at Crystal Palace bladde opp ei solid bunke med pund, og selv om ikke det ble scoring for Sørloth i Premier League denne sesongen er jeg sikker på at han vil ta ytterligere steg neste sesong. Han har en kraft i spillet sitt som gjør at han vil være veldig verdifull både for Lagerbäck og Hodgson det neste året.

 • Ola Kamara var banens gigant mot Australia, men jeg tviler på vi får se tre mål og en slik defensiv jobb i hver kamp Kamara spiller med flagget på brystet. Han har en lang reise fra USA hver gang han blir tatt ut, men på sist samling så jo ikke det ut til å være noe problem.

  ​Som makker til King vil jeg tro Lagerbäck stort sett vil velge en spiller med litt andre ferdigheter (Sørloth/Maars Johnsen), men i kampene King ikke er med fra start er Kamara en het kandidat når vi skal prøve oss mot Kypros, Bulgaria og Slovenia til høsten.

 • Bjørn Maars Johnsen var en stor overraskelse da han ble tatt i troppen til kampene mot Tsjekkia og Sverige for ett år siden. Nå er det ingen som lenger blir overrasket når Lagerbäck leser opp navnet til norsk-amerikaneren. I starten av hans karriere i ADO Den Haag var det mange som lurte på hvorfor han hadde blitt hentet.

  ​Han satt en del på benken og det ble bare to mål på ADO Den Haag sine åtte første kamper. I desember kom han inn igjen på laget, og det endte med 19 scoringer for et lag som endte på sjuendeplass.

  I spillergruppa virker også Maars Johnsen å være en bra mann, for det er få andre spillere som har vært så tydelige på hvor stolte de er over å få spille med flagget på brystet. Slik skal det være!
 • Tarik Elyounoussi er i denne troppen også et alternativ på kanten, men han har vist Lagerbäck at han kan være en av de spissene Norge trenger for å være et meget solid kollektiv. I Sverige er de fornøyd med det Tarik har levert, men han lider litt offensivt av at AIK spiller en 5-3-2 formasjon som gjør at de er vanskelige å bryte ned, men det går ofte på bekostning av deres offensive spill.

  Han har alltid løpt enormt, være en god lagspiller og han er enkel å spille sammen med. Han starter nok ikke som spiss hvis alle de andre alternativene er friske, men Lagerbäck vet hva han får av Tarik enten han spiller kant eller spiss.

I forhold til for ett år siden har Lagerbäck mye mer å velge i på topp, og kanskje har vi noe som er et aldri så lite luksusproblem. Spissene har forskjellige ferdigheter, og de får bra med spilletid i sine klubblag.

King er vår beste spiss, men om ikke han utfører spissjobben slik Lagerbäck vil, må han vurderes opp mot et spisspar som gjør kollektivet bedre. Jeg tviler på at det skjer så lenge King er frisk, men det er uansett en trygghet for Lagerbäck at han nå vet at det finnes spisser som fungerer sammen om King ikke er disponibel.

Tirsdag var det Maars Johnsen som ble drillet sammen med King, og jeg tror det er de to som får sjansen mot Island på lørdag.​

Lik TV 2 Sporten på Facebook