Andre generasjon Porsche Cayenne er drømmebil for mange. Men er den et smart bruktbilkjøp? Brooms bilekspert, Benny Christensen, tror han vet svaret.
Andre generasjon Porsche Cayenne er drømmebil for mange. Men er den et smart bruktbilkjøp? Brooms bilekspert, Benny Christensen, tror han vet svaret.

– Hjelp! Kona vil kjøpe brukt Porsche-SUV

Kan Brooms bilekspert helle kaldt vann i blodet?


Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I «Spør Benny»-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny! Nå trenger jeg hjelp. Kona har plutselig fått for seg at hun vil ha en Porsche Cayenne.

Sendte meg en annonse på den hun vil ha. Og virker veldig klar på at hun har tenkt å gjennomføre.

Det er en "norsk" 2012-modell som har bra med utstyr – inkludert adaptive cruisekontroll, luftfjæring og Sport Chrono-pakke. For øvrig er det en norsk bil med god historikk.

Men nå trenger jeg din hjelp til å overbevise henne om at det likevel ikke er smart. Her må fornuften få seire! Godt brukt premium-SUV med dieselmotor kan da umulig være smart? Kom igjen nå, Benny. Fyr løs med argumenter jeg kan slå i bordet med. Hilsen Brede

Nå får du SUV-verstingen til Porsche til Skoda-pris

Heisann Brede!

Du vet hvordan det er, når damene først har bestemt seg. Da er det ikke lett å få dem til å snu.

Også har du jo en liten utfordring, for dette er jo et merke jeg er veldig glad i. Egentlig liker jeg best å forsøke å få flest mulig til å velge nettopp Porsche.

Men, når det er sagt, finnes det en hel del fornuftige argumenter for å ikke gjøre det. Så hold deg fast – her kommer de:

PS: Ikke la kona lese de to siste avsnittene ...

Brooms bilguide: Dette mener norske Cayenne-eiere om bilen sin

Penger, penger, penger

For det første: Porsche er ikke kjent for å gi det mest rimelige bilholdet i verden. Snarere tvert imot. Timeprisene på merkeverkstedene er heller hårete.

Og jeg vil faktisk anbefale at en slik bil får mest mulig oppfølging på merkeverksted. De vet hva de skal se etter – og det er også bra for annenhåndsverdien.

Men det er ikke bare timeprisene som er til å miste nattesøvnen av. Deleprisene kan også være heftige.

SUV-er har også generelt høye priser på dekk og felger. Cayenne krever sitt når det kommer til dimensjoner her. Og fortjener noe annet en "billigdekk".

Hva gjør brukt drømme-SUV med lommeboken?

Angst for feil

Selv om Porsche er viden kjent for sin driftssikkerhet (beklager, Brede!), er det naturligvis en viss sjanse for at noe ryker likevel.

Skjer det, kan du banne på at det også blir dyrt. Turbo, clutch, luftfjæring og automatgirkasse, er blant det som kan velte privatøkonomien til en stakkars bileier.

Du sier at det er en norske 2012-modell med god historikk. Det betyr at garantien er gått ut.

At diesel er ut, vet du sikkert alt om. Det kommer til å bli enda mer tydelig i årene framover, er jeg redd. Derfor er det nok ikke brått sikkert at det blir så lett å selge denne bilen igjen.

SUV med minst feil og problemer: Her er de 10 beste

Ikke vis henne dette:

Men til slutt må jeg få lov til å påpeke at kona di har god smak! For i SUV-segmentet er Cayenne virkelig en drømmebil. Den er imponerende bra både på motorvei og i terrenget, plassen er god og den er som nevnt driftssikker. Dessuten ser den veldig bra ut.

Skal du kjøpe av forhandler, kan de også mest sannsynlig komme med en bruktbilgaranti. Eller du kan sikre deg utvidet forsikring, som i alle fall dekker motor og girkasse.

Dessuten har prisene virkelig begynt å bli hyggelige. Her har det skjedd mye de siste par årene.

Interiøret i andre generasjon Cayenne ble betydelig mer moderne enn forgjengeren. Men sammenlignet med dagens modeller, er det veldig mange knapper her ...
Interiøret i andre generasjon Cayenne ble betydelig mer moderne enn forgjengeren. Men sammenlignet med dagens modeller, er det veldig mange knapper her ...

Denne Porschen skal bare ti nordmenn kjøpe årlig

Hvis det blir kjøp

Om du ikke klarer å få overtalt henne til å la være, er det et par ting dere bør huske på:

– Prut til dere blir flaue. Det er kjøpers marked.

– Få 111-punkts sjekk fra Porsche eller en NAF-test

– Sjekk markedet før dere bestemmer dere – Cayenne bør ikke være et impulskjøp

Kort oppsummert: Det er ikke svart/hvitt. Får du en "riktig" bil, så tror jeg faktisk både du og kona kommer til å bli fornøyd. Men du trenger jo ikke å si at jeg sa det ...

Les også: Dette irriterer mange bileiere seg over

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

Her snakker vi kul førstebil!