Johaug har levert tester som får folk i skimiljøet til å måpe

– Jeg har ikke ligget på sofaen, nei, sier Therese Johaug til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Og her er det ikke snakk om synsing: Landslaget har i noen år brukt ei testløype fra Vinderen opp til Holmenkollen i Oslo. Her har hun knust både kvinnelige og mannlige landslagskollegaer.

Therese Johaug løp på 15.52, det er kun Didrik Tønseth av landslagsløperne som har løpt raskere, han brukte 15,47.

Ikke bekymret

– Jeg er ikke bekymret for den fysiske formen, jeg tenker mest på å få nok hvile mellom øktene, forklarer Therese Johaug.

Sportssjef Vidar Løfshus sier at Johaugs tester vekker oppsikt.

– Hun er jo ikke kjent for å ha god løpsteknikk, men hun er et unikum når det gjelder okysygenopptak og kapasitet, og jeg er overbevist om at dersom hun hadde satset på løping, så hadde hun nådd langt i verdenssammenheng.

Oksygenopptak

Og kilder i skimiljøet forteller til TV 2 at Therese Johaug har målt 82 i okysgenopptak. Johaug selv vil ikke si noe om den målingen.

– Er du bedre nå enn før utestengelsen?

– Vanskelig å si, men jeg beviser vel gjennom testen fra Vinderen til Holmenkollen og seneste det ti kilometer lange Fornebuløpet at formen er slik den skal være. Jeg er ikke bekymret for kapasiteten. Jeg er mest opptatt av å få hvile mellom øktene og skaffe meg overskudd.

– Jeg vil ikke si om 82 i oksygenopptak er korrekt, men hun har målt unike verdier til å være kvinne. Det er helt spesielt så vi kan trygt si at vi er optimister med tanke på den kommende vinteren, sier Vidar Løfshus.

Tronskifte

– Hun er brutalt god i dette terrenget, sier Petter Northug jr. Han brukte drøye minuttet lenger tid enn Johaug i testen fra Vinderen til Kollen.

– Men, i år slo jeg iallfall «kongen» - og det var viktig, legger Northug til. For to år siden ble han slått av Bjørn Dæhlie i den samme løypa.

– Tronskifte, sier Northug jr.