Tallknuserne har talt: Disse lagene møtes i VM-finalen

SKAL KJEMPE OM VM-TROFÉET: Tyskland og Brasil møtes mest sannsynlig i VM-finalen, ifølge tallknuserne.
SKAL KJEMPE OM VM-TROFÉET: Tyskland og Brasil møtes mest sannsynlig i VM-finalen, ifølge tallknuserne. Foto: Patrik Stollarz
Tallknuserne i GIG Sports har kalkulert seg frem til hvem som kan stikke av med VM-pokalen i Russland – og hvem som mest sannsynlig møtes i finalen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Slik sendes VM på TV 2 og NRK

Det er 19,2 prosents sjanse for at Brasil løfter pokalen og sikrer nasjonens sjette VM-trofé i historien.

På plassene bak Brasil følger Tyskland med 18,5 prosents sjanse, Spania (17,4 prosent), Frankrike (11,2) og Argentina (åtte prosent).

Det opplyser analysefirmaet GIG Sports, som blant annet har et redaksjonelt samarbeid med TV 2 Sportens FotballXtra.

Hvem tror du møtes i finalen. Tipp hvordan du tror VM ender i TV 2s VM-tips!

– Derfor vinner Brasil
Sportsanalytiker i GIG Sports, Runar Endestad, opplyser til TV 2 Sporten at tallknuserne i bedriften har brukt modeller som baserer seg både på historiske data og kvaliteten i troppen for å kalkulere seg frem til den mest sannsynlige VM-vinneren.

– Våre modeller har mye historie og erfaring i bunn, og her scorer jo Brasil eksepsjonelt bra, sier Endestad.

Og fortsetter:

– Brasil er et lag uten store svakheter, men som selvsagt er veldig avhengige av at Neymar er skadefri. Kanskje er det en klisjé å si det, men han er en av de viktigste spillerne for sitt lag. Men det er likevel bredden og kvaliteten på stallen generelt som er den store styrken til Brasil, utdyper han.

VINNERSJANSER: Disse tror GIG Sports vinner VM.
VINNERSJANSER: Disse tror GIG Sports vinner VM.

Han peker på at Brasil har få spillere som direkte svekker laget.

– Svake linker i et lag har mer å si for utfallet av en fotballkamp enn det sterke linker har, og laget til Tite er godt balansert med en X-faktor i Neymar som er i stand til å avgjøre kamper på egenhånd. De har også en erfaring og tradisjon med å gå langt i VM, så presset vil ikke ta overhånd på en sånn måte det kan gjøre det for enkelte andre lag, oppsummerer Runar Endestad.

Tror Colombia overrasker
Et av lagene som ifølge tallknuserne kan overraske er Colombia. De gis en mulighet på 1,5 prosent til å vinne hele mesterskapet i Russland.

– Colombia er en dyp outsider med 1,5 prosent. De er favoritter til å gå videre fra gruppen sin, så allerede der får de en fin boost på sjansene sine. De har en del store spillere og mye kvalitet, men noen svake linker som setter de tilbake målt opp mot de virkelig store favorittene, forklarer Endestad.

– I et sluttspill er imidlertid marginene så små i en sport der et enkelt mål teller så mye som i fotball, at de har potensiale til å ta seg virkelig langt inn mot slutten av turneringen. Det er 71,4 prosents sjanse for at Colombia ryker ut i en av utslagsrundene, så vi bør få mye glede av Colombia uansett om de ikke skulle ta seg hele veien og løfte troféet, legger han til.

– Disse møtes i finalen
Ifølge bedriftens beregninger er det mest sannsynlig at Brasil møter Tyskland i VM-finalen 15. juli. De gir 9,1 prosent sjanse for at Brasil møter de regjerende VM-mesterne i finalen.

FINALISTENE: Disse er de mest sannsynlige VM-finalistene.
FINALISTENE: Disse er de mest sannsynlige VM-finalistene.

Det er 6,4 prosents mulighet for at Brasil møter Spania i finalen, mens det er 5,3 prosents sjanse for at Frankrike møter Tyskland i kampen som avgjør hvem som stikker av med VM-troféet.

– Brasil – Tyskland (9,1 prosent) er den mest sannsynlige finalen i årets VM. Historisk sett er VM dominert av noen få, store nasjoner. Her har Brasil og Tyskland rike tradisjoner, så de scorer høyt i våre modeller, forteller Endestad.

Igjen peker sportsanalytikeren på kvaliteten i spillertroppene.

– Brasil og Tyskland har i tillegg kanskje de to beste troppene i hele mesterskapet, med få svake linker og en bredde få andre kan matche. At begge har svært gunstige grupper med tanke på avansement, skader heller ikke. Historisk sett er det å score mange mål tidlig i mesterskapet en god indikator på hvor langt et lag vil gå, og her viser alle analyser at disse lagene scorer høyt, konstaterer Runar Endestad.

Lik TV 2 Sporten på Facebook