KABAL: Lars Lagerbäck har en spisskabal å legge før EM-kvalifiseringen.
KABAL: Lars Lagerbäck har en spisskabal å legge før EM-kvalifiseringen. Foto: Ruud, Vidar

Bikkjeslagsmål om spissplassene: – Ingen skal føle at de er selvskrevne på laget

Lars Lagerbäck har plutselig fått mange å velge i på spissplass.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lars Lagerbäcks menn forbereder seg til lørdagens TV 2-sendte privatlandskamp mot Island i Reykjavik.

Før den kampen har Norges svenske landslagssjef noe så sjeldent som et luksusproblem:

Alexander Sørloth, Joshua King, Bjørn Maars Johnsen, Ola Kamara og til dels Tarik Elyounoussi kjemper alle om to de ledige plassene på topp.

– Alle de fem som er med nå har ved ulike tilfeller prestert bra. Jeg er veldig takknemlig for at vi har fem gode spisser, sier Norges landslagssjef Lars Lagerbäck på tirsdagens pressekonferanse.

Svensken sa på pressekonferansen at Norges beste spissprestasjoner kom på forrige samling i privatlandskampene mot Australia og Albania.

Da spilte ikke våre to antatt sterkeste kort: Premier League-proffene Alexander Sørloth og Joshua King.

– Jeg kan ikke svare på hvem som leder an. Jeg synes det er en takknemlig situasjon. Ingen skal føle at de er selvskrevne på laget, sier Lagerbäck.

Norge møter også VM-nasjonen Panama til nok en TV 2-sendt privatlandskamp hjemme på Ullevaal onsdag kveld.​

Før kampen mot Island kan det imidlertid virke som om spissuttaket gjør seg selv.

Alexander Sørloth måtte nemlig stå over treningen tirsdag på grunn av sykdom, mens Ola Kamara kommer direkte til Reykjavik og har derfor ikke vært med på treningssamlingen på Ullevaal.

King og Maars Johnsen på topp

Dermed var det Joshua King og Maars Johnsen som ble drillet som spisser på trening. Det synes TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen er spennende.

– Bjørn Maars Johnsen har virkelig levert varene i Nederland. Han startet litt trått, og det var mange som lurte på hva dette var for noe. Men så kom han i gang. Det han har levert siden er et eventyr.

– Det var veldig mange som rynket på nesen da han ble tatt ut av Lagerbäck og Perry i troppen for en god stund siden. Nå er det ingen som lenger er i tvil om at han har noe her å gjøre, sier Mathisen til TV 2.

– Joshua King har hatt en variabel sesong i Premier League, men han har noen kvaliteter. Han har x-faktor som dette laget trenger i hver eneste kamp. At de to starter på topp mot Island på bortebane høres veldig naturlig ut.

Maars Johnsen endte på andreplass på toppscorerlisten i den nederlandske æresdivisjonen med 19 nettkjenninger.

– Jeg er fornøyd med sesongen min, jeg tror ingen forventet det – ikke engang meg. Jeg er stolt, sier norskamerikaneren til TV 2.

– King må levere

Selv om spissparet før Island-kampen virker sementert, er konkurransen frem mot Nations League og EM-kvalifiseringen fremdeles vidåpen, og det er slett ikke bare mål som teller i Lagerbäcks bok.

– For et land som Norge er det veldig viktig at vi fremstår sterke defensivt, skal vi ha en sjanse. Derfor verdsetter jeg høyt det faktum at spissene kan gjøre en god jobb for laget også, sier svensken på pressekonferansen tirsdag.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen mener Joshua King, som inntil nylig var Norges sikreste kort i startoppstillingen, har en anelse press på seg før kampene mot Island og Panama.

– Lagerbäck vil ha to spisser som jobber knallhardt. Det så vi i de to siste kampene mot Australia og Albania. King må vise for Lagerbäck at også han kan levere som Tarik, Kamara og Bjørn Maars Johnsen gjorde i de to siste kampene, sier Mathisen til TV 2.

– King kommer til å løpe minst like mye som spissene gjorde forrige kamp. Han satt hjemme og så kampene og fikk litt press på seg. Jeg forventer at han vil bevise overfor vår svenske sjef at også han kan forsvare seg på den måten.

– Folk vet hva jeg står for

Joshua King er imidlertid langt i fra bekymret. Han ønsker den nye spisskonkurransen på landslaget velkommen.

– Jeg har aldri klaget over konkurranse om plassene, det er bare bra for landslaget, det får alle til å yte mer, sier han til TV 2.

– Vi er alle forskjellige spillere. Jeg trenger ikke stå her og fortelle deg hva jeg er god på, det tror jeg alle vet, og det vet sjefen også. Vi har et EM som vi ønsker å komme til, og da må vi ha mer enn én spiss i Premier League som scorer mål, da må vi ha fire.

King mener han ikke står tilbake for sine konkurrenter i løpskapasitet.

– Jeg spiller på et lag som løper veldig mye, å løpe er ikke noe jeg ikke er vant til. Når jeg kommer på landslaget blir jeg bedt om å løpe mindre. Vi presser ikke så høyt som jeg er vant til, sier han selvsikkert til TV 2.