Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Norwegians vilkår for reise med dyr har følgende tekst dukket opp flere steder på siden:

«Dyr med flate snuter er ikke tillat om bord på flyene våre.»

– Det stemmer at det ikke lengre er tillatt å reise med hunder og katter som har flate snuter på Norwegians flyvninger. Denne regelen ble innført i går, opplyser Norwegians talsperson Astrid Mannion-Gibson i en epost til TV 2.

Risikerer pusteproblemer

Norwegian begrunner forbudet med at raser med flate neser kan få pusteproblemer og risikerer overoppheting på grunn av stress under flyturen. Flyselskapet viser til en uttalelse fra Veterinary Medical Association om farene ved å frakte denne typen hunde- og katteraser.

– Heldigvis har ikke dette vært et stort problem, men det har forekommet noen tilfeller hvor hunder med flat snute har fått pusteproblemer ved å fly. Det er nettopp for å unngå slike episoder at den nye regelen har blitt innført, uttaler Astrid Mannion-Gibson.

Det var iTromsø som først omtalte saken.

Overrepresentert

Statistikk fra USA viser at halvparten av de 122 hundene som døde under flytransport mellom 2005 og 2010, hadde kort snute. Det opplyser Veterinary Medical Association på sine nettsider.

25 av disse hundene var engelske bulldoger og 11 var mopser.

– Selv om disse tallene virker skremmende, er det viktig å huske på at dette er et svært lavt tall sammenlignet med de hundretusenvis av dyrene som flyr hvert år, skriver foreningen.

Presset sammen

Hunder med kort nese er mer utsatt for pusteproblemer under vanlige omstendigheter. Årsaken er at hunder med kort nese har akkurat den samme anatomiske strukturen som hunder med lengre nese. Det betyr at alle nesens deler er presset sammen på et mindre område.

Veterinærforeningen sammenligner det med å flytte fra en villa til en leilighet og sette alle møblene inn i den nye leiligheten. Da kan det bli litt trangt.

Sjekk bikkja

Norwegian spesifiserer reiseforbudet til å gjelde følgende raser:

Hunder: boston terrier, boxer (alle raser), bulldogg (alle raser), bull terrier, brussels griffon, chow chow, english toy spaniel, japanese spaniel/japanese chin, mastiff (alle raser), pekingeser, pitbull (alle raser), mops (alle raser) shih tzu, staffordshire terrier, shar-pei, affepinscher.

Katter: perser, burmeser, exotic, himalaya, britisk korthår, scottish fold.