DYREVENN: Amerikanske Gus Kenworthy reddet hunden Beemo fra å bli spist under hundekjøtt-festivalen i Sør-Korea.
DYREVENN: Amerikanske Gus Kenworthy reddet hunden Beemo fra å bli spist under hundekjøtt-festivalen i Sør-Korea. Foto: Instagram

Idrettsstjerne reddet valp fra hundekjøtt-festival – i sorg etter at den døde

Freeskieren Gus Kenworthy (26) sørger over tapet av hunden han reddet i Pyeongchang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske freeskieren Gus Kenworthy fikk massiv omtale da han under OL i Sotsji i 2014 reddet fire hjemløse valper fra avliving.

Under årets vinter-OL i Pyeongchang var idrettsstjernen i sjokk etter å ha besøkt en hundekjøtt-farm i Sør-Korea.

– Det er et av de tristeste stedene jeg har vært. Jeg er helt knust, sa OL-utøveren til AP etter skrekkbesøket.

Adopterte valp

26-åringen og kjæresten adopterte en av valpene og tok henne med seg tilbake til USA.

Kjæledeggen ble raskt en populær hund, og Kenworthy opprettet også en egen Instagram-profil til den lille hjerteknuseren.

Søndag 27. mai måtte freeskieren dele en trist nyhet med sine følgere. 26-åringen skriver at valpen begynte å vise mindre interesse for mat for omlag en uke siden. Etter flere turer til veterinæren ble det oppdaget at hundens hjerte var for stort for den lille kroppen.

– Det beste som har skjedd meg

«For to dager siden døde min vakre baby Beemo. Det var helt uventet, og Matt og jeg prøver å takle tapet av henne (...) Beemo var det beste som noen gang har skjedd meg, og jeg føler meg heldig for vår lånte tid sammen. Jeg har aldri elsket noe eller noen slik jeg elsket den hunden. Hun vil for alltid være dypet savnet», står det skrevet i den hjerteskjærende teksten.

På denne hundekjøtt-farmen i Sør-Korea fant Kenworthy den lille valpen.
På denne hundekjøtt-farmen i Sør-Korea fant Kenworthy den lille valpen. Foto: Ahn Young-joon

Kenworthy skriver at hjertefeilen var en fødselsdefekt, og at hun ifølge veterinæren har levd på lånt tid.

«Hun var den snilleste og mildeste sjelen jeg noensinne har kjent. Hun elsket folk. Hun elsket fugler og snøen. Hun elsket meg og Matt. Men mest av alt elsket hun å hilse på andre hunder. Hvis du har noen kjæledyr i hundehimmelen, så be de om å finne Bee fordi hun kunne virkelig trengt en lekestund nå. Hvil i fred søte skapning – pappaene dine elsker deg mer enn du aner!»

To millioner hunder slaktes

Rundt to millioner hunder slaktes og spises årlig i Sør-Korea. Hundekjøttfestivalen har dype røtter i myter og overtro, og tradisjonen går flere tusen år tilbake. Eldre koreanere mener blant annet at hundekjøtt gjør dem virile.

– Dette er hunder som er verdige som kjæledyr. Alt de ønsker er kjærlighet og oppmerksomhet, så er de fanget i små bur i snøen uten noe å spise, sa en rystet Gus Kenworthy til AP etter besøket på hundefarmen.

Også den årlige hundespisefestivalen i Yulin i Kina har fått massiv omtale og store medieoppslag. Mange millioner mennesker har år etter år prøvd å stoppe arrangementet i den sørkinesiske Guangxi-provinsen. Store internasjonale stjerner har vist sin avsky mot festivalen.

Skikken går ut på å spise hunde- og kattekjøtt, og det er spesielt metoden dyrene blir avlivet på som får folk til å se rødt.

23. februar i år besøkte Gus Kenworth hundefarmen i Sør-Korea.
23. februar i år besøkte Gus Kenworth hundefarmen i Sør-Korea. Foto: Ahn Young-joon

Noen av dyrene blir bortført fra eierne sine, mens andre blir plukket opp fra gatene. Flere er også avlet opp. Slakteprosessene varierer, men ofte legges flere hunder i en balje med kokende vann til de dør.

– Jeg har et enormt hjerte for hunder. Familien min har alltid hatt hunder som en del av familien og når jeg ser bilder fra denne festivalen blir jeg sint og kvalm, sa Skavlan til TV 2 i 2015.

Hundespisefestivalen i Yulin har fortsatt ikke blitt avskaffet og arrangeres 21. til 30. juni i år.

.