Noen kan glede seg over å ha kjøling i setene. Og med den tropevarmen man har i Norge akkurat nå, kan det komme veldig godt med.
Noen kan glede seg over å ha kjøling i setene. Og med den tropevarmen man har i Norge akkurat nå, kan det komme veldig godt med.

Hetebølge – da er dette helt genialt

Noen har det mye bedre enn andre i varmen ...

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi skal vokte oss vel for å klage, når det så nydelig sommervær som vi opplever nå.

Men akkurat når du kjører bil, kan varmen bli litt vel påtrengende.

Heldigvis finnes det løsninger for det også – først og fremst klimaanlegg, selvsagt.

Men også en annen form for nedkjøling kan være gull verdt.

Nei – du trenger ikke å kjøpe luksusbil for å få dette

Blitt mye mer vanlig

Oppvarmede seter er vi jo godt vant med i nesten alle biler. Men kjøling i ventilerte seter har først blitt mer og mer vanlig de senere årene.

En periode var det forholdt luksusbiler. Men nå er det tilgjengelig som standardutstyr blant annet på enkelte modeller hos folkelige merker som Hyundai og Kia.

Det fungerer ganske enkelt ved at setetrekket er perforert, slik at luft kan blåses ut og kjøle deg ned.

Her får du ekstremt mye for pengene

God komfort

– Først og fremst er dette en luksus, og ikke noe folk flest er veldig opptatt av når de kjøper nye bil. Norge er jo ikke akkurat kjent for påtrengende tropevarme i tide og utide. Men når det er sagt: Har du først prøvd kjøling i setene på en skikkelig varm sommerdag, er det lett å bli skikkelig "frelst". Særlig kan glovarme skinnseter bli ganske varme og klamme når vi opplever varme som vi har nå, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

Over 120 nordmenn ryggebulker – hver dag

Kan koste mye

I utgangspunktet trenger ikke kjøling i setene i seg selv å koste så mye. Men hos en del merker, er dette utstyret koblet spesifikt mot dyre komfortseter.

– Hos BMW koster det ifølge Opplysningsrådet for Veitrafikken sine databaser 9.450 kroner som ekstrautstyr på en 520d. Mens det står oppført til 21.230 kroner i nye Audi A8. Det er med andre ord stor variasjon – og prisen er gjerne litt annerledes når det bakes inn i ulike utstyrspakker, sier Broom-Benny.

Utstyret du må du "må ha" når du kjøper bil

Mangler bare ...

Har du først fått tak i en bil med varme- og kjøling i setene, da er det bare én ting som mangler for å kjøre opplevelsen komplett: Massasje!

Det er også blitt langt mer vanlig de siste årene. Noen har bare bevegelse i sitteputen, andre fokuserer på ryggen – mens det finnes de som bare begge deler.

Uansett – dette oppfattes nok også som en relativt unødvendig luksus for de fleste. Men igjen, har du først prøvd det ...

Ryggekamera er kjempesmart – men ikke når det ser slik ut