SVÆRT BRANNFARLIG: Dette er et eksempel på uakseptabel bruk av engangsgrill, ifølge brannvesenet. Små steiner under den glovarme grillen hindrer ikke spredning.
SVÆRT BRANNFARLIG: Dette er et eksempel på uakseptabel bruk av engangsgrill, ifølge brannvesenet. Små steiner under den glovarme grillen hindrer ikke spredning. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen

brannvesenet oppfordrer:

– Si fra til de som bryter grillforbudet

Skogbrannfaren er fortsatt ekstremt stor i store deler av Sør-Norge. Mange gir blaffen i grillforbud, og brannvesenet ber alle ta et ansvar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Akkurat nå er skogbrannfaren ekstrem i store deler av Sør-Norge. Høye temperaturer og totalt fravær av nedbør har både skapt det perfekte sommerværet og de «optimale» forholdene for skogbrann.

Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark, Trøndelag og begge Agder-fylkene er alle markert som knallrøde i Meteorologisk institutts skogbrann-indeks.

Det betyr at faren for skogbrann er «meget stor».

Stort bedre er det ikke på Vestlandet, der store områder går inn i oransje kategori, som betyr at det er stor fare for skogbrann.

– Akkurat nå er det bare små gnister som skal til for å starte en skogbrann, sier Glenn Espen Kustner, som er vaktleder ved Vestviken 110-sentral, som dekker Buskerud og Vestfold, til TV 2.

Massive forbud

Han ser med bekymring på hva som kan skje dersom branner oppstår i det tørre terrenget.

– Branner kan spre seg veldig fort nå. Har man vind, slik som vi har hatt de siste dagene, så kan brannen spre seg raskt både på bakken og fra tretopp til tretopp, sier Kustner til TV 2.

Det er innført totalforbud mot åpen ild i en lang rekke kommuner i Sør- og Vest-Norge. I Kustners område er det bare tillatt å bruke grill eller lignende på egen eiendom.

I Oslo er det totalforbud mot grilling i marka eller på øyene i Oslofjorden. Det er heller ikke lov å tenne opp bål på vanligvis godkjente bålplasser, ei heller å tenne opp små kaffebål.

Heller ikke primus og andre kokeapparater med brennstoff er lov å bruke i Oslo-området.

I helgen fortvilte brannvesenet i Oslo over at folk ikke så ut til å ta forbudet på alvor, selv ikke da mannskap fra etaten selv reiste rundt for å sjekke tilstanden.

– Vi har hatt eksempler på at noen slokker grillen, og når vi kommer på neste runde har de bare fyrt den opp igjen, sa vaktkommandør i Oslo brann- og redningsetat (OBRE), Stig Henning Duaas, til TV 2 lørdag.

– Si fra på en vennlig måte

Mandag følger brannetatene landet rundt med på situasjonen. Flere branner har oppstått fordi folk ikke har fulgt forbudet. Så hva gjør man hvis man ser noen som fyrer opp grillen eller tenner bål? Branninspektør Sigurd Folgerø Dalen i OBRE er klar:

– Vi ber publikum om å minne de som ikke har fått med seg forbudet på at brannvesenet har lagt ut anvisninger. Si på en vennlig måte at det nå ikke er lov å bruke griller, bål eller annet som har åpen flamme, sier Folgerø Dalen til TV 2.

– Hvordan gjør man dette uten å invadere andres privatliv?

– Jeg foreslår at man henviser til de brannen som har oppstått og at vi har et felles ansvar for å ta vare på naturen og forebygge brann. I ni av ti tilfeller tror jeg folk vil lytte til dette, sier Folgerø Dalen til TV 2.

BER FOLK SI FRA: Branninspektør Sigurd Folgerø Dalen i Oslo brann- og redningstjeneste.
BER FOLK SI FRA: Branninspektør Sigurd Folgerø Dalen i Oslo brann- og redningstjeneste. Foto: TV 2

– Uaktsom bruk av engangsgrill

Sent søndag kveld la Vestfold interkommunale brannvesen ut nok en advarsel: Å fyre opp engangsgrill nå utgjør en stor fare for skogbrann.

Vedlagt meldingen fulgte både et bilde av en skogbrann, og av en engangsgrill plassert på noen små steiner rett på bakken.

– Vi var på Ringshaugstranda i Tønsberg etter bekymringsmelding fra politiet. Her snakket vi med de som brukte engangsgrill så og si rett på bakken. Det er uaktsomt, selv med noen små steiner under, og kan føre til brann i terrenget, heter det i meldingen.

Mandag ber vakthavende brannsjef i Vestfold interkommunale brannvesen, Hedin Gibbons, alle være svært aktsomme ved all bruk av åpen ild. Engangsgrill plassert nært brennbart materiale utgjør en stor brannfare.

– Alt ansvar påfaller den som griller og en brann kan bli dyrt, sier Gibbons.

Brenner du bål eller griller i områder der det er forbudt, kan du bli bøtelagt for flere tusen kroner.

Gibbons forklarer hva som skjer når en engangsgrill fyres opp på bakken.

– Det er veldig lite ventilasjon under og da blir grunnen den står på oppvarmet. Det er jo bare en tynn aluminiumsfolie under og da kan bakken lett antenne, sier Gibbons.

– Akkurat nå må det utvises ekstrem forsiktighet, sier Gibbons til TV 2.

Også på Sunnmøre ble det mandag innført totalforbud mot åpen ild i tre kommuner: Giske, Haram og Ålesund, melder Møre og Romsdal 110-sentral.

– Det fine været har ført til at det er svært tørt i flere områder i regionen vår, som i store deler av landet for øvrig. Skogbrannfaren er for øyeblikket stor i flere kommuner i Møre og Romsdal og indeksen er økende. De siste dagene har brannvesenet rykket ut til flere gress- og lyngbranner i Møre og Romsdal. Når det er så tørt som nå skal det svært lite til før det begynner å brenne, sier brannsjef i Ålesund kommune, Geir Thorsen, i en pressemelding mandag formiddag.

Dette gjør du hvis det brenner:

Skulle du likevel forårsake en brann eller bli vitne til en brann, har vaktleder Kustner følgende beskjed:

– Det viktigste er å varsle brannvesenet så raskt som mulig på 110, og forsøke å sette inn tiltak selv mens du venter. Det kan for eksempel være å hente ut vann fra myrer eller bekker og forsøke å slukke, sier Kustner.

Oslo brann- og redningsetat ber sitt publikum om å gjøre det samme, og i tillegg benytte kart-tjenester for å hjelpe brannmannskapene ytterligere.

«For at vi skal komme raskt fram, er det viktig for oss å vite hvor du og brannen er. De fleste smarttelefoner har en innebygget kart-app. Dersom du trykker på markøren på hvor du befinner deg på kartet, vil du få opp lengde- og breddegrad. Gi denne informasjonen til operatøren dersom du melder om skogbrann», skriver Obre på sine facebook-sider.