Kayla (11) falt og slo seg stygt:

Moren er oppgitt og forbannet over behandlingen de fikk på legevakten

BERGEN (TV 2): Elleve år gamle Kayla fikk et dypt kutt over øyet. Hun og moren opplevde lite hjelp da de ankom legevakten i Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Uken startet ikke helt som planlagt for mor Charlene Johnson og datteren Kayla (11).

Den 11 år gamle jenta er funksjonshemmet og har dårlig balanse. Hun snublet og slo hodet sitt tidlig mandag morgen. Kayla fikk et stygt kutt ved høyre øye som blødde mye.

– Hun hylskrek, og vi satte oss i bilen og dro til legevakten, forteller mor Charlene Johnson tli TV 2.

– Klokken var kvart over syv da vi kom frem. Jeg gikk bort til skranken og forklarte hva som hadde skjedd. Da fikk jeg beskjed om at de ikke åpnet før halv ni, fortsetter hun.

Hun informerte også om at Kayla er funksjonshemmet og har problemer med å forklare seg.

Legevakten i Bergen er døgnåpen, og man kan komme når som helst på døgnet for akutt behandling. Men akuttpoliklinikken, hvor man blant annet behandler sårskader, åpner 8.30.

– Fikk ikke tilsyn

Moren forteller at Kayla var lei seg og at hun skrek. Når TV 2 møter dem på venterommet på legevakten, har de sittet der i over én time.

Charleen sier hun reagerer på at det var helsepersonell til stede, men at ingen kom for å ta en titt på datterens skade.

Etter å ha ventet på venterommet i en halvtime, ringte Charlene til Barneklinikken på Haukeland. De skal ha blitt forundret over at legevakten ikke kunne hjelpe dem.

– Etter at vi hadde snakket med Barneklinikken, kom det en person fra legevakten ut og spurte hva problemet var. Da fikk vi igjen beskjed om at de ikke åpnet før halv ni.

Johnson etterlyser mer forståelse og omsorg fra helsepersonellet som var til stede.

– Jeg er mest sint over måten vi blir behandlet på. Det hadde vært nok om noen bare kom ut, tittet på henne ga oss noe vi kunne bruke til å holde foran øyet, sier hun.

Kayla (11) falt i morges og slo seg stygt ved øyet. Dette bildet ble tatt av TV 2s reporter etter at jenta hadde ventet i over én time. Foto: Chris Ronald Hermansen/TV 2
Kayla (11) falt i morges og slo seg stygt ved øyet. Dette bildet ble tatt av TV 2s reporter etter at jenta hadde ventet i over én time. Foto: Chris Ronald Hermansen/TV 2

– Neste gang bør jeg kanskje ringe ambulansen med en gang, sier hun.

– Rutinene ble fulgt

Marit Voltersvik er påtroppende sjef ved legevakten i Bergen, og har sin første arbeidsdag mandag. Hun sier at det er beklagelig at Johnson ikke følte at de ble vel ivaretatt, men hevder at barnet fikk god nok medisinsk behandling.

Charlene Johnson har fritatt legevakten for taushetsplikten i denne saken, og Voltersvik kan derfor kommentere saken overfor TV 2.

– Vi skal alltid høre på folks opplevelser av oss, men vi har noen rutiner vi må følge. I denne saken så har vi fulgt rutinene, men så kan vi spørre oss om det alltid er godt nok i forhold til den opplevelsen denne pasienten har hatt, sier Voltersvik.

– Det er journalført at en sykepleier vurderte barnet ved ankomst. Såret hadde sluttet å blø, og da skal man uansett ikke vaske såret hvis man ikke kan sy med en gang. Hun ble vurdert til å være i «grønn sone» som betyr at pasienten kan vente. Men igjen, det kan hende vedkommende ikke opplever å ha fått nok informasjon, sier Voltersvik til TV 2.

Marit Voltersvik sier det er leit at moren til Kayla opplevde at informasjonen hun fikk var for dårlig, men hevder rutinene ble fulgt. Foto: TV 2
Marit Voltersvik sier det er leit at moren til Kayla opplevde at informasjonen hun fikk var for dårlig, men hevder rutinene ble fulgt. Foto: TV 2

– Er det slik at en funksjonshemmet jente som har skadet seg skal bli sittende og vente på en åpningstid?

– Hun er jo egentlig ikke en ventende pasient, i og med at hun er blitt vurdert. Hun er sittende i et kontrollert system. Skulle hun ha begynt å blø igjen, så ville dette bli håndtert på en annen måte. Begge legene som var på vakt var opptatt med andre ting, og kunne ikke forlate det de holdt på med til fordel for denne jenta, sier Voltersvik.

Ord mot ord

Charlene Johnson reagerer sterkt på at Voltersvik hevder såret hadde sluttet å blø. Hun hadde heller aldri opplevelsen av at noen tok en vurdering av jentas skade.

– Blodet rant ned fra såret i en og en halv time. Det var derfor jeg var veldig skuffet over at jeg ikke fikk noe hjelp. Kayla hadde veldig vondt og gråt. Vi fikk ikke tilbud om paracet, eller en klut å holde på såret, ingenting, sier Johnson, som tok flere bilder av datterens blødende kutt mens de ventet.

– Jeg forstår at det kommer ambulanser og at det kan være travelt, men da vi kom var det ingen andre på venterommet, og flere ansatte til stede. Ingen kom og spurte om vi trengte noe, sier Johnson.

Måtte sy

Like før klokken 10.00 kom Kayla og moren ut av behandlingsrommet. Blod og tårer var tørket bort. Såret måtte sys, og 11-åringen ble stripset over øyet.

Charlene er glad for at datteren ble behandlet, men beskriver opplevelsen som ubehagelig.

– Nå skal vi hjem og slappe av. Resten av denne dagen kan bare bli bedre enn det den har vært frem til nå, sier hun.

Oppfordrer til å levere klage

Voltersvik oppfordrer Johnson til å ta kontakt og leverer inn en formell klage på den opplevelsen hun hadde på legevakten mandag morgen.

– Vi har rutiner på å gjennomgå klager og avvik, og det er slik vi blir bedre, sier Voltersvik.

– Tar du noe selvkritikk på vegne av Bergen legevakt i denne saken?

– Vi må gå igjennom våre rutiner og se om det er noe vi kan gjøre for å bedre måten pasienter opplever ting, men ordet selvkritikk er et veldig sterkt ord, og dette er for lite til å si at vi tar selvkritikk på. Vi kan ikke endre de vurderingene vi gjør av pasienters alvorlighetsgrad fordi en pasient er mer urolig og bekymret, sier Voltersvik.