KRAFTIG BRANN: Søndag morgen begynte det å brenne hos gjenvinningsbedriften Revac i Revetal.
KRAFTIG BRANN: Søndag morgen begynte det å brenne hos gjenvinningsbedriften Revac i Revetal. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen

Kraftig brann hos avfallsfirma i Vestfold

Søndag morgen brøt det ut brann hos gjenvinningbedriften Revac på Revetal i Vestfold. Tre ansatte er tatt hånd om av helsepersonell.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 07 søndag morgen fikk nødetatene melding om en brann hos bedriften Revac på Revetal i Vestfold.

– Brannvesenet jobber med slukking, tre arbeidere har fått i seg røyk og blir tatt hånd om av helsepersonell, opplyste politiet kort tid etter brannen startet.

Det lokale brannvesenet har fått hjelp av mannskaper fra både Sandefjord, Larvik og Drammen for å slukke den voldsomme brannen som har vart gjennom hele søndagen.

Lenge til brannen er slukket

På det meste har totalt 20 brannbiler med mannskap jobbet på stedet.

– Det brenner fortsatt inne i bygget, det til tross for massiv og krevende innsats i mange timer. Vi slokker fra en lift der det har brent igjennom taket, ellers går det i innvendig røykdykkerinnsats. Dette er tungt og krevende, men mannskapene fra fire brannvesen gjør en utmerket jobb i sommervarmen, sa vakthavende brannsjef Einar Flogeland søndag formiddag.

Ved 17-tiden opplyste brannsjef Per Olav Pettersen at brannvesenet hadde trukket seg unna bygget, på grunn av faren for at det skal kollapse.

Omtrent 60 brannmannskaper har jobbet med å slukke brannen. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen
Omtrent 60 brannmannskaper har jobbet med å slukke brannen. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen

– Vi har hatt to bygningseksperter på stedet som sier det ser ustabilt ut. Vi har derfor valgt å trekke oss godt unna selve bygget, sa Pettersen.

På grunn av dette tok brannen seg kraftig opp igjen. Klokken 21 sier Pettersen at det er lenge til brannen vil være slukket.

– Vi kommer til å være her i hele natt, helt sikkert. På morgenen tar vi et møte for å diskutere situasjonen.

Brannvesenet har utfordringer med å komme til akkurat der det brenner, og må bruke lift fra utsiden av bygget for å spyle vann i åpningen. Store og tunge betongelementer hviler på en stålkonstruksjon i taket av bygget, og stålet gir etter i den høye varmen.

Brannvesenet har tatt i bruk lift for å spyle vann inn ovenfra. På grunn av fare for at bygget skal kollapse har de ikke tatt sjansen på å slukke brannen innenfra.
Brannvesenet har tatt i bruk lift for å spyle vann inn ovenfra. På grunn av fare for at bygget skal kollapse har de ikke tatt sjansen på å slukke brannen innenfra.

– Stål er følsomt for varme, og dersom stålet kollapser kommer de store betongelementene rasende. Derfor har vi valgt å trekke ut alle mannskaper, sier Pettersen.

Kraftig røyk

Brannvesenet jobbet tidligere med å rive deler av bygget for å komme til med de som skal slukke brannen.

Innsatsleder Henning Johansen på stedet har opplyst at brannen oppstod i en avdeling der det lagres gamle TV-er og vaskemaskiner.

Politiet har bedt folk om å holde vinduer og dører lukket, og å slå av varmepumper og annen ventilasjon.

– Røyken som utvikles fra de oppkvernede elektronikkproduktene er giftig, som all annen brannrøyk, skriver Vestfold Interkommunale Brannvesen på Facebook.

I en pressemelding meldte politiet at 150-180 husstander skulle evakueres. Senere opplyste Re kommune at denne evakueringen var avblåst.

Store mengder giftig røyk har steget opp fra bygningen gjennom søndagen. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen
Store mengder giftig røyk har steget opp fra bygningen gjennom søndagen. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen

– Årsaken til at evakueringen ble avblåst er at vindretningen snudde. Vi følger hele tiden med på vinden med tanke på eventuell evakuering, sier politistasjonssjef i Tønsberg, Øystein Holt.

Regner aske

Tom Egil Hvam (45) bor rundt 600 meter unna Revac.

– Vi er et par hundre meter unna røykretningen, sa han til TV 2 søndag formiddag.

Brannen startet ved 7-tiden søndag morgen. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen
Brannen startet ved 7-tiden søndag morgen. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen

– Vi har fått beskjed om å lukke dører og vinduer, og følge med på medier og vindretningen.

Hvam fortalte om stor røykutvikling på stedet, og at det falt store askebiter ned fra himmelen.

Rammet av brann tidligere

Revac AS er blant de største bedriftene innen behandling av EE-avfall i Norge, ifølge selskapets nettsider.

I mai 2014 ble et selskapet rammet av en brann i et ulovlig avfallslager i et gjenvinningsanlegg. Brannen førte blant annet til at minst 1.500 kilo fisk døde. I tillegg ble det innført drikkevannsforbud i nærområdet, og to gårdbrukere ble ilagt omsetningsforbud av Mattilsynet med bakgrunn i forurensningsfaren.

Flere personer med tilknytning til selskapet måtte møte i retten, tiltalt for miljøkriminalitet, og ifølge den rettskraftige dommen ble straffene mellom 60 og 90 dager i fengsel, skriver Reavisa.

Selskapet fikk en bot på 2,8 millioner kroner.

(©NTB/TV 2)