Fulham og Johansen til Premier League

Fulham er tilbake i Premier League etter en høydramatisk playoff-finale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aston Villa - Fulham 0-1

Fulham-kaptein Tom Cairney holdt nervene under kontroll da det gjaldt som mest i kampen der milliarder av kroner står på spill.

Stefan Johansen fant Ryan Sessegnon, og stortalentet spottet en ørliten åpning i Villa-forsvaret. Cairney timet løpet sitt perfekt, og kapteinen bredsidet inn den smarte pasningen fra Sessegnon til 1-0.

Sportsnyhetene: Se scoringen i videovinduet øverst.

Andreomgang ble en høydramatisk affære med flust av sjanser, strafferop og en utvisning, men Fulham holdt ut. Dermed er Slavisa Jokanovic og hans menn klare for Premier League-spill kommende sesong.

– Fantastisk at min klubb er tilbake
TV 2-ekspert Brede Hangeland spilte 217 Premier League-kamper Fulham fra 2008 til 2014. Den tidligere stopperkjempen gleder seg stort over at hans tidligere klubb er tilbake i det gode selskap.

– Fantastisk at min klubb er tilbake. Fryktelig å se på, men veldig fortjent etter en sterk sesong. Jeg ser frem til å besøke Craven Cottage i Premier League neste sesong, sier Hangeland til TV 2.

TV 2-kommentator Kasper Wikestad mener at Fulham har mye å bidra med på øverste nivå. Han tror også at opprykket kan gjøre at London-klubben får beholde stortalentet «hele» Fotball-England ønsker seg.

– For Fulham betyr dette at de fort kan beholde Sessegnon. At Jokanovic endelig kan få prøve seg i Premier League, noe han ikke fikk etter å ha rykket opp med Watford. Fulham spiller utrolig bra fotball og har masse bra å bygge på. De kan slå fra seg på øverste nivå, skriver Wikestad på Twitter.

Kapteinen tok ansvar
​Det blir beskrevet som fotballens mest verdifulle kamp. I potten ligger det opprykk til Premier League og over 1.7 milliarder kroner. Foran 85.000 tilskuere på Wembley kjempet Aston Villa og Fulham om den siste plassen i neste års Premier League.

Etter 22 minutter sendte Tom Cairney Fulham-fansen til himmels. Stefan Johansen sendte i vei en pasning til Ryan Sessegnon, og vidunderbarnet fant en åpning i Villa-forsvaret, og spilte fri Tom Cairney med en følsom pasning. Fulham-kapteinen kunne bredside inn 1-0 alene med Sam Johnstone.

Jack Grealish, som har vært en av Villas beste denne sesongen, fikk en skikkelig trøkk midtveis i omgangen. En duell med Ryan Frederricks endte med at Fulham-spilleren stemplet Grealish rett i kneet, men kort ble det ikke.

Etter en halvtimes spill fikk de hvitkledde en ny stor mulighet, men headingen til Sessegnon gikk rett på Sam Johnstone.

Seks minutter før pause fikk Villa sin første store mulighet. Et frispark endte hos Grealish som fikk skutt fra skrått hold, men teknikeren klarte ikke å presse ballen under tverrliggeren. Kort tid senere kunne Fulham ha doblet ledelsen, men Aleksandar Mitrovic ble for ubesluttsom og Villa-forsvaret fikk blokkert. Men Fulham gikk uansett til pause med 1-0-ledelse.

Grealish med super-raid
​Etter hvilen var det Villa som åpnet friskest. Grealish var først på et innlegg, men iren klarte ikke å styre ballen på mål. Kort tid senere var angriperen på farten igjen. 22-åringen snurret rundt med flere Villa-forsvaret og til slutt var det kun Fulham-keeper Marcus Bettinelli igjen, men skuddet sto ikke i stil med fintene. Like etterpå sendte Grealish i vei et skuddforsøk som gikk rett i albuen til Denis Odoi, men dommer Anthony Taylor valgte ikke å blåse.

Det Grealish gjorde minutter senere var ikke like pent som hans offensive bidrag. Iren kastet seg inn bakfra og klippet ned Cairney. Det endte med et gult kort.

Strafferop og utvisning
​Etter 68 minutter løp Aboubakar Kamara fra nesten hele Villa-forsvaret, men angriperen mistet balansen etter en duell med Alan Hutton. Angriperen ville ha straffe, noe han ikke fikk. Og nå begynte det virkelig å koke på Wembley-matten.

Med 20 minutter igjen av ordinær tid ble Fulham-redusert til ti spillere. Odoi gikk inn på farlig vis med svært høye knotter mot Grealish, og forsvareren fikk sitt andre gule kort. Like etter måtte en haltende Stefan Johansen byttes ut.

Men selv med en mann mindre - Fulham klarte likevel å skape farligheter. Mitrovic fikk en god mulighet fra kort hold, men skuddet ble blokkert.

I det 89. minutt tok frisparkspesialisten Robert Snodgrass oppstilling for Villa, men forsøket gikk like utenfor stolpen. To minutter på overtid ropte Villa og Grealish på straffe, men heller ikke denne gang ville dommeren peke på ellevemetersmerket.

Dermed endte det med Fulham-seier. London-klubben spilte sist i Premier League i 2013/14-sesongen.