Kronprins Frederik kom ut på balkongen sammen med dronning Margrethe for å vinke til folket.
Kronprins Frederik kom ut på balkongen sammen med dronning Margrethe for å vinke til folket. Foto: TV 2 Nyhetskanalen

Tusenvis hyllet «prinsen som ikke ville bli konge»

Kronprins Frederik feirer 50-årsdagen på Amalienborg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag fyller Danmarks kronprins Frederik 50 år. Det feirer han på Amalienborg.

Klokken 12 kom kronprinsen ut på balkongen for å vinke til tusenvis av mennesker som hadde møtt opp for å hylle ham.

På grunn av sitt ville liv har Frederik blant annet blitt kjent som «turboprinsen».

Han har også blitt kjent som prinsen som ikke ville bli konge. Da Frederik var ti år gammel var han ikke glad i få oppmerksomhet rundt seg selv, og han har selv innrømt at han ikke ønsket å bli landets monark.

Det er sagt at han hatet sin egen skjebne, nemlig å en dag bli konge av Danmark. Prinsen har imidlertid tatt et valg om å en dag overta tronen etter dronning Margrethe.

I 1988 var Frederik nær ved å miste livet i en bilulykke. Under en biltur på ferie i Sør-Frankrike ble prinsen kastet ut av bilen og liggende blodig med brukket krageben.

Tusenvis møtte opp for å feire prinsens 50-årsdag. Foto: TV 2 Nyhetskanalen
Tusenvis møtte opp for å feire prinsens 50-årsdag. Foto: TV 2 Nyhetskanalen

Veldig mange dansker hadde møtt opp for hylle kronprins Frederik da han kom ut på balkongen for å vinke til folket. I kveld skal han feires videre med en gallamiddag på Christiansborg med omtrent 400 gjester fra verden rundt.

På balkongen stod kronprins Frederik sammen med sin familie. I tillegg til moren dronning Margrethe, var også hans kone Mary til stede sammen med parets fire barn, Christian, Isabella, Vincent og Josephine.

– Da Frederik møtte Mary under OL i Australia, traff han sin sjelevenn. Det er ingen tvil om at de to er et enormt populært par, sier TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.

Kongefamilien vinker til folket fra balkongen. Fra venstre: Christian, Frederik, Vincent, Josephine, Isabella, Mary og Margrethe.
Kongefamilien vinker til folket fra balkongen. Fra venstre: Christian, Frederik, Vincent, Josephine, Isabella, Mary og Margrethe.