FULHAM-SUKSESS: Stefan Johansen fikk en grusom start i Fulham i 2016, men reiste seg mesterlig og er bankers på laget som skal spille playoff-finale om opprykk til Premier League mot Aston Villa lørdag kveld.
FULHAM-SUKSESS: Stefan Johansen fikk en grusom start i Fulham i 2016, men reiste seg mesterlig og er bankers på laget som skal spille playoff-finale om opprykk til Premier League mot Aston Villa lørdag kveld. Foto: Glyn Kirk

Fra ydmykelse i debuten til fotballverdenens mest verdifulle kamp

Stefan Johansen (27) var i sjokk etter sin ydmykende Fulham-debut. Lørdag kveld spiller han og lagkameratene om over 1,7 milliarder kroner på Wembley.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det står mye prestisje på spill når Real Madrid og Liverpool barker sammen i Champions League-finalen i Kiev, men lørdagens mest innbringende kamp spilles på Wembley.

Der møtes Stefan Johansens Fulham og Aston Villa i playoff-finale. I potten ligger det opprykk til Premier League og over 1,7 milliarder kroner.

I lørdagens the Times er det nordmannen som er i fokus foran kampen der det står så enormt mye på spill - om Johansens reise fra en ydmykende debut til suksess på Fulham-midtbanen og verdens mest innbringende fotballkamp.

Johansens kone, deres nyfødte datter og hans svigermor ankom Craven Cottage 25 minutter for sent da han debuterte mot Birmingham den 10. september 2016, i det som skulle bli en ydmykende start på Fulham-karrieren.

32 minutter ut i kampen ble han byttet ut. Han ble ofret etter at Fulham hadde startet svakt, i det som endte med et 0-1-tap. Seiersmålet til Birmingham ble for øvrig scoret etter at nordmannen ble byttet ut.

– Det var ikke den beste dagen i mitt liv, men slike ting gjør deg sterkere, sier Johansen til the Times.

– Et sjokk

Den dagen hadde han bare to treninger bak seg etter overgangen fra skotske Celtic, men hadde likevel følt seg klar til å spille.

– Som lag spilte vi ikke så godt som vi ønsket, og jeg spilte heller ikke så bra. Jeg vet jeg kunne spilt bedre, men jeg syntes ikke det var så ille, sier Johansen.

Han innrømmer at byttet satte en støkk i ham.

– Det var ganske overraskende siden det var debuten min. Normalt sett gjøres det endringer i pausen, så det var et lite sjokk, innrømmer Fulham-stjernen.

Foran laget forklarte Fulham-manager Slavisa Jokanovic at han mente den tøffe beslutningen var nødvendig. De måtte gjøre en endring.

– Det har aldri vært et problem. Han er en god manager, og jeg lærte av det, sier Johansen.

– Aldri sett meg tilbake

Den tunge tiden var imidlertid ikke over. Elleve dager senere fikk nordmannen en ny sjanse i ligacupkampen mot Bristol City. Det endte med tap. Tre dager senere møttes lagene i ligaen. Nok et tap.

Deretter dro han for å spille landskamp med Norge, og endte opp med tap mot Aserbajdsjan. Johansen nikker når the Times lister opp hans fire uker med helvete.

– Du har helt rett der. Den perioden når fotballen ikke går slik du ønsker det eller slik du planlegger, det er da du ser hvordan du er som fotballspiller. Det er da du må jobbe hardere. Det er ikke tidspunktet for å klage eller synes synd på deg selv. Du må få det til å fungere. Jeg kom tilbake fra landskampen og jeg følte tiden var inne. Manageren satte meg inn på laget, det gikk veien og jeg har aldri sett meg tilbake, forteller 27-åringen.

– En spesiell kamp

I debutsesongen scoret nordmannen til slutt elleve mål på 36 kamper. Fulham endte på 6. plass, men tapte playoff-semifinalen mot Reading.

Denne sesongen har Johansen notert seg for åtte mål på 45 kamper i Championship, og etter tredjeplass i ligaen slo de Derby i playoff-semifinalen.

Nå er det Fulham eller Aston Villa som skal ta steget opp i Premier League.

– Det er to store klubber, to Premier League-klubber. Da jeg vokste opp så jeg alltid Aston Villa og Fulham som Premier League-klubber. Da jeg kom til Fulham ble jeg fortalt at målet var å komme tilbake til Premier League. Det er én kamp. Vi må gå til den som den er en normal kamp, men vi vet det er en finale og det er en spesiell kamp i engelsk fotball, sier han.

Mentalt sterkere

Og kanskje gjør oppholdet i Celtic ham bedre rustet for kampen. Johansen mener tiden med den skotske giganten gjorde ham mentalt sterke. Han fikk føle kaoset på kroppen fra dag én.

– Du har ti til 15 kameraer rettet mot deg. Jeg måtte ta bakveien da jeg skulle på sykehuset for min medisinske undersøkelse. Det forventes at du skal vinne trofeer hvert eneste år, og om du ikke gjør det er det en enorm fiasko. Det sitter i veggene at det er trofeer eller skam. Presset fikk meg til å vokse som spiller og som menneske, sier han.

Den erfaringen kan være verdt 1,7 millioner kroner når han går ut på Wembley lørdag kveld.