– En mann døde der bare noen dager før

Truls Svendsen (45) har skrevet bok om det tyngste han noen gang har gjort.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter turen over Grønland for noen år siden, var Truls Svendsen klokkeklar.

– Dette skulle jeg aldri gjøre igjen. Det var helt krise, smiler han.

Men så gikk det noen år og jakten på mestringsfølelsen tok overhånd.

– Jeg måtte kjenne på den følelsen igjen.

Dermed tok han kontakt med Cecilie Skog. Hun svarte ja til å bli med på en ny tur, og de ble enige om å bestige Aconcagua, et 6962 meter høyt fjell i Argentina.

Mann døde

Men turen ble en enorm utfordring og bare noen hundre meter unna toppen måtte Truls gi seg og snu.

– Det handlet om sikkerhet. Bare dager før var det en mann som døde nær toppen. Jeg hadde ikke trent nok til å nå toppen heller, innrømmer Svendsen.

For ideelt sett burde han ha trent fire til fem ganger i uken i månedene før ekspedisjonen. Han klarte kanskje en til to ganger.

– Hadde jeg trent så mye som jeg burde, hadde jeg kanskje klart å holde et høyere tempo og dermed nådd toppen. Men det var en helt grei beskjed å få at vi måtte snu og gå ned igjen, forteller han.

Skrev turbok

Med på turen hadde han kompisen Kjartan Brügger Bjånesøy. Sammen har de skrevet boken «Truls til fjells», som handler om turen til Argentina. Der kan man lese mer detaljert om hvordan det var å gå en slik tur. I tillegg skriver Truls om den del private ting.

– Når jeg dro til Grønland, dro jeg ikke fra noen og jeg kom ikke tilbake til noen. Men nå som jeg har en jæreste hjemme, kjente jeg ekstra på det. Jeg savnet jo henne, men jeg kjente mest på det at hun var bekymret for meg, forteller Svendsen om kjæresten Charlotte.

Boken de har skrevet er mer til inspirasjon enn til motivasjon.

– Jeg håper den inspirerer til at folk kommer seg ut, men samtidig skriver jeg at det er helt greit å kose seg med litt chips og dip i sofaen, smiler han lurt.

Mistet matlysten

I løpet av turen opp Aconcagua gikk Svendsen ned sju kilo.

– Det har med at jeg mistet matlysten. Jeg var også mye kvalm. Men det var ikke noe problem å legge på seg de kiloene igjen etter at vi kom ned, ler han.

En annen ting han reagerte på var at følelsene ble mye sterkere i høyden.

– Jeg ble rørt av at jeg selv klarte å komme frem til camp. Det var veldig vanskelig å se meg selv slik på TV.

– Du ble jo sentimental bare du så et muldyr, terger Bjånesøy og viser til kjærestens hund, Dexter, som Svendsen har blitt veldig glad i.

Ingen ny plan

Nå reiser Truls Svendsen verden rundt med Eyvind Hellstrøm og spiser mat. Når, og om, det blir en ny tur, kan han ikke si så mye om nå.

– Det blir ingen tur med det første. Vi har ingen ny plan, men hvem vet hva som skjer. Det gikk noen år mellom Grønland og Aconcagua, og Cecilie Skog er en fantastisk dame og turkamerat, men vi har ingen ny plan nå, avslutter Svendsen.