11 km uten mobildekning langs populær turistvei

Fikk ikke varslet om alvorlig trafikkulykke

TROLLSTIGEN (TV 2): Da Mette Kroken Nygård skulle varsle om denne alvorlige trafikkulykken på Trollstigen, var det helt dødt på mobilnettet. Trollstigen og mange av de nasjonale turistveiene har svært mangelfull mobildekning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det opplevdes helt forferdelig å ikke få kontakt med nødetatene via mobiltelefonen, forteller Mette Kroken Nygård til TV 2.

Om ettermiddagen 2. pinsedag var hun og følget på vei fra Valldal mot Åndalsnes langs den nasjonale turistveien over Trollstigen. Plutselig smeller det.

– Vi lå bak en bil som plutselig skar over i feil kjørebane. To i bilen sprang frem for å sikre ulykkesstedet og jeg skulle være den som skulle ringe. Det var ikke mulig å få kontakt. Du prøver gang på gang uten resultat. Man blir ganske hjelpeløs, forteller Kroken Nygård.

Varslingen sterkt forsinket

Da neste bil kom til ulykkesstedet, beordret Kroken Nygård denne til å snu og kjøre til de første gårdene i retning Valldal. En motorsyklist ble sendt i den andre retningen mot restauranten på Trollstigen.

VARSLET: Mette Kroken Nygård kom først til ulykkesstedet på Trollstigen.
VARSLET: Mette Kroken Nygård kom først til ulykkesstedet på Trollstigen.

– Jeg brukte vel en 10-12-15 minutter ned til Trollstigplatået før jeg fikk mobildekning og kontakt med AMK. Jeg stoppet først på det høyeste punktet, men her var det heller ikke signal, sier MC-fører Arne Peder Grøvdal til TV 2.

Det gikk 20 minutter før Mette Kroken Nygård og de andre på ulykkesstedet fikk bekreftelse på at nødetatene var varslet og på vei.

– Ventetiden var forferdelig, vi visste jo ikke hvor hardt skadet de fire i bilen var.

NULL DEKNING: Trafikkulykken 2. pinsedag skjedde på en strekning der det ikke er mulig å bruke mobiltelefon.
NULL DEKNING: Trafikkulykken 2. pinsedag skjedde på en strekning der det ikke er mulig å bruke mobiltelefon. Foto: Per-Kristian Bratteng/Åndalsnes Avis

Til alt hell kom det en sykepleier og en lege på fri raskt til stedet og tok over kontrollen på skadestedet. Skadene var ikke livstruende, men Kroken Nygård synes det er beklagelig at en av Norges mest populære turistveier har et elleve kilometer langt hull i mobildekningen.

– Jeg synes er veldig trist.

Sterkt kritisk

Den nasjonale turistveien over Trollstigen er bare en av mange turistveier som har mangelfull eller ingen dekning.

– De nasjonale turistveiene de har veldig variabel mobildekning. Det varierer fra 50 prosents dekning til svært liten dekning, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

SINT: Ordfører Arne Sandnes i Norddal.
SINT: Ordfører Arne Sandnes i Norddal.

– Hvorfor det?

– Det er på grunn av infrastruktur og mangel på strøm langs disse nasjonale turistveiene. Da er det vanskelig å ha mobildekning, sier Amundsen til TV 2.

Det har i årevis vært jobbet for å få på plass mobildekning over Trollstigen. En rekke instanser er svært kritisk til den manglende dekningen.

En av av sterkeste kritikerne er ordføreren i Norddal, Arne Sandnes.

– Jeg vil karakterisere dette som en nasjonal skandale. Den veien er ingen vanlig vei; det er en nasjonal turistvei, inngangsporten til verdensarvområdet og nasjonalpark og en av de mest trafikkert turistveiene i Norges land. Når folk kjører langs den veien her, så ser de ikke på veien, de ser på naturen. Derfor er den mer utsatt for ulykker enn ellers vanlige veier, sier Sandnes til TV 2.

På Åndalsnes er ikke reiselivssjefen mindre krass.

– Jeg synes det er en katastrofe når en tenker på hvor lenge det har vært jobbet for å få dette på plass. Nå fikk vi et forvarsel om hva som kan skje hvis ulykka er ute. Å ikke oppnå kontakt med redningsmannskap er forferdelig og det er dramatisk for sikkerheten til våre gjester, sier Hilde Gråberg Bakke til TV 2.

Mangelfull informasjon

OPPGITT: Reiselivssjef HIlde Gråberg Bakke.
OPPGITT: Reiselivssjef HIlde Gråberg Bakke.

Fylkesberedskapssjef Stine Sætre i Møre og Romsdal er også fortvilt.

– Det er utfordrende, vi er bekymret for at det skal skje hendelser der oppe. Det er ikke mobildekning i et stort område, og klart at skjer det en ulykke, så er det helt avgjørende å kunne varsle, sier Sætre til TV 2.

Paradoksalt nok har nødetatene kontakt med omverdenen over Trollstigen. På en fjelltopp rett over ulykkesstedet står en basestasjon for det digitale nødnettet.

Nødløsning neste år

Nå kan nettopp nødnettet blir den midlertidige løsningen for å få varslet om ulykker over Trollstigen.

KRITISK: Lensmann Roar Hilde i Rauma og Vestnes.
KRITISK: Lensmann Roar Hilde i Rauma og Vestnes.

– Nå ser vi på en mulighet for å få til et nødnett i området. Det er noe vi trenger for sikkerheten for alle veifarende over Trollstigen, sier assisterende samferdselssjef, Magne Vinje i Møre og Romsdal fylkeskommune.

Det er fylkeskommunen som eier veien over Trollstigen.

– Det vil fungere på samme måte som i de lange tunnelene: Det blir satt opp nødtelefoner med jevne mellomrom som en da må kjøre til og ringe fra. Da vet AMK og de andre nødetatene hvor du er på det tidpsunktet du løfter av telefonen, forklarer Vinje.

Den løsningen vil først være på plass neste år. Vinje tror mobildekning vil ligge langt frem i tid.

– Mobildekning har vist seg å være veldig kostbar, så vi klarer ikke å finansiere det på kort sikt. Det tror jeg ligger en god del år frem i tid. Men får vi på plass nødnett-terminaler så er vi hjulpet i en periode i alle fall, sier Vinje.