Gå sommeren i møte med sjømataften

Det er nå skalldyrene er på sitt beste! Server med hjemmelaget aioli og chips av rotgrønnsaker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En smak av havet på 1-2-3:
​Blåskjell, reker og sjøkreps, servert med hvitløksmajones (aioli) og chips av rotgrønnsaker.

Til fire personer beregnes 4 sjøkreps, 1-2 nett med blåskjell og ca 2 kg reker (eller litt mer, se an gjestene).

Tilbehør: Godt brød og pommes frites, eller prøv chips av rotgrønnsaker fra pose!

Enkel hvitløksmajones:

  • 2-3 fedd grovhakket hvitløk
  • 2 ts saft fra sitron
  • frisk dill (kan sløyfes)
  • 3-4 dl majones

Kjøres sammen til en glatt majones med en stavmikser.

Blåskjell dampes i en stor gryte med lokk.

  • ca. 2 kg blåskjell
  • 3-4 sjalottløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 dl olivenolje
  • saft av 1 sitron
  • en god neve persille

Finhakk løk og hvitløk og surr i olje uten at løken tar farge. Tilsett blåskjell, legg på lokk og rist på kjelen en gang imellom slik at alle blåskjellene blir dampet. Blåskjell dampes i 6-8 min til alle skjellene åpner seg.

Server med brød og hvitløksmajones – ikke glem å dyppe brødet i den gode blåskjellkraften!

Når du serverer sjøkreps sammen med blåskjell og ferske reker holder det med 1 sjøkreps pr person, men noen blir sikkert glade om det er 2 sjøkreps pr person.

I fiskedisken finner du kokte sjøkreps, er du heldig og kan kjøpe rett fra en fisker får du levende sjøkreps.

Sjøkreps

  • Wenche brukte ferdigkokte sjøkreps.
  • Skjær krepsen langsetter
  • fjern den lysbrune «strengen», som er tarmen.
  • Rører sammen mykt smør med litt sitron og finhakket hvitløk og eventuelt urter. Fordel over sjøkrepshalen (den kjøttfulle delen).
  • Grill med skallsiden ned eller legg på et ark aluminiumfolie i varm stekeovn på 200°C til smøret er smeltet, ca. 8-10 min.