Gå sommeren i møte med sjømataften
Det er nå skalldyrene er på sitt beste! Server med hjemmelaget aioli og chips av rotgrønnsaker.
En smak av havet på 1-2-3:
Blåskjell, reker og sjøkreps, servert med hvitløksmajones (aioli) og chips av rotgrønnsaker.
Til fire personer beregnes 4 sjøkreps, 1-2 nett med blåskjell og ca 2 kg reker (eller litt mer, se an gjestene).
Tilbehør: Godt brød og pommes frites, eller prøv chips av rotgrønnsaker fra pose!
Enkel hvitløksmajones:
- 2-3 fedd grovhakket hvitløk
- 2 ts saft fra sitron
- frisk dill (kan sløyfes)
- 3-4 dl majones
Kjøres sammen til en glatt majones med en stavmikser.
Blåskjell dampes i en stor gryte med lokk.
- ca. 2 kg blåskjell
- 3-4 sjalottløk
- 2 fedd hvitløk
- 1 dl olivenolje
- saft av 1 sitron
- en god neve persille
Finhakk løk og hvitløk og surr i olje uten at løken tar farge. Tilsett blåskjell, legg på lokk og rist på kjelen en gang imellom slik at alle blåskjellene blir dampet. Blåskjell dampes i 6-8 min til alle skjellene åpner seg.
Server med brød og hvitløksmajones – ikke glem å dyppe brødet i den gode blåskjellkraften!
Når du serverer sjøkreps sammen med blåskjell og ferske reker holder det med 1 sjøkreps pr person, men noen blir sikkert glade om det er 2 sjøkreps pr person.
I fiskedisken finner du kokte sjøkreps, er du heldig og kan kjøpe rett fra en fisker får du levende sjøkreps.
Sjøkreps
- Wenche brukte ferdigkokte sjøkreps.
- Skjær krepsen langsetter
- fjern den lysbrune «strengen», som er tarmen.
- Rører sammen mykt smør med litt sitron og finhakket hvitløk og eventuelt urter. Fordel over sjøkrepshalen (den kjøttfulle delen).
- Grill med skallsiden ned eller legg på et ark aluminiumfolie i varm stekeovn på 200°C til smøret er smeltet, ca. 8-10 min.