Farvel, Nobel?

Washington (TV 2): Donald Trumps forsøk på hurtigdiplomati krasjlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For et par uker siden ropte Donald Trumps tilhengere taktfast:

«Nobel! Nobel! Nobel!»

Selv smilte presidenten bredt og fortalte verden at «alle» snakket om at han fortjener Nobels fredspris.

Skjelmsk gjorde han det klart at det ikke var sånn å forstå at han selv var av den oppfatning, men alle andre mente visst det.

På sosiale medier, både i Norge og USA, har presidentens mest trofaste støttespillere i ukesvis omtalt forholdet mellom USA og Nord-Korea som om en fredsavtale allerede var klar.

Men Trumps forsøk på hurtigdiplomati krasjlandet.

Det manglet ikke på erfarne diplomater og Nord-Korea-kjennere som advarte presidenten på forhånd, og insisterte på at hastverk trolig ikke burde dominere strategien. Donald Trump er ikke kjent for å være mottakelig for råd.

Little rocket man

Presidenten, som gikk til valg på at ingen i hele verden var like gode til å forhandle som ham, har lært at det er stor forskjell på eiendomstransaksjoner og fredsforhandlinger.

Det er ikke mange måneder siden Donald Trump stod på talerstolen i FN-hovedkvarteret og omtalte Kim Jung-un som en «rocket-man on a suicide mission,» mens han truet med å bombe det nordkoreanske regimet sønder og sammen.

Men, kanskje var det nettopp Trumps truende tone, kombinert med den utstrakte hånden fra Sør-Koreas nye president Moon Jae-in som fikk Nord-Koreas diktator til å endre taktikk. Før vi helt rakk å forstå hva som var i ferd med å skje, marsjerte koreanske idrettsutøvere fra nord og sør sammen under åpningsseremonien under vinter-OL i Pyeongchang, under ti mil fra den demilitariserte sonen som skiller de to landene.

Historisk møte

Det var et historisk øyeblikk da Moon og Kim tok hverandre i hendene og krysset grensen sammen i slutten av april. Trump var plutselig full av lovord om den nordkoreanske lederen. Også han ville ha et møte med Kim. Men kunne virkelig en nesten 70 år lang konflikt avsluttes så enkelt?

Ville Nord-Koreas leder stole på at amerikanerne, som ved en rekke anledninger har truet med å utslette regimet, faktisk ønsket å komme i mål med en avtale?

Trump hadde snudd diplomatiet på hodet. Han ville ha et hastemøte med Kim fordi han anser seg selv som den beste forhandleren av alle. Vanligvis jobber diplomatiet motsatt vei.

Man forhandler og diskuterer, og så når man ser at det er mulig å komme i mål, arrangerer man et toppmøte.

Militærøvelsen

At USA og Sør-Korea valgte å gjennomføre en planlagt militærøvelse mens verden var ruset på tanken om fred, provoserte nordkoreanerne kraftig.

I midten av mai gjorde Nord-Korea det klart at de ikke uten videre ville kvitte seg med atomvåpenkapasiteten. Stemningen endret seg nå nærmest fra time til time.

Da Natos generalsekretær Jens Stoltenberg besøkte Donald Trump i Det hvite hus 17. mai, var presidenten rasende fordi Nord-Koreas leder truet med å trekke seg fra forhandlingene.

Trump gjorde det klart at Kim risikerte å møte samme skjebne som Libyas nå avdøde leder Muammar Gaddafi om han ikke lystret.

Bare en uke tidligere hadde den amerikanske presidenten skrytt Kim opp i skyene for å ha løslatt tre amerikanske statsborgere.

Pisk og gulrot

Torsdag denne uken, bare timer etter at nordkoreanerne hadde ødelagt et av landets prøvesprengningsanlegg, sendte president Trump et brev til sin nordkoreanske forhandlingspartner, der han gjorde det klart at det planlagte fredsmøtet i Singapore 12. juni er avlyst.

Igjen truet han med at dette i verste fall kunne ende med et kjernefysisk angrep på Nord-Korea.

Men Trump holder også døren åpen. Han er klar på at han fortsatt ønsker forhandlinger. Det gledelige svaret fra Pyongyang kom noen timer senere. Også der har man fortsatt håp om en fredelig løsning. Det vi nå har vært vitne til, viser at partene ikke har tillit til hverandre.

Skal Trump og Kim møtes, må forhandlerne deres bli enige om skikkelige rammevilkår for en fredsavtale. Men, det er fortsatt håp.

«Nobel! Nobel! Nobel!»